PERNÍČKOVÁ GRANOLA

4.3K

Granola u nás nesmí nikdy chybět! Stále ji mám v dóze na lince, aby si ji kluci na snídani mohli kdykoliv přisypat do jogurtu, a když potřebuji narychlo vymyslet nějakou malou pozornost, vždy je rychlým řešením do balíčku pro děti. Granola má tak u nás čestné místo, a aby se neomrzela, snažím se ji obměňovat v různých variantách. V naší snídaňové kuchařce tak najdete recept na granolu, kterou mohou konzumovat nejen dospělí, ale i malé děti. V podzimních receptech najdete naši vychytanou čokoládovou granolu a dnes bych Vám ráda nabídla novou obměnu tímto receptem s mini perníčky. Tak pojďme na to!

PERNÍČKOVÁ GRANOLA

Porce 1 kg
Příprava 45 minutes

Co budete potřebovat

  • 250 g těsta na perníčky
  • 350 g ovesných vloček
  • 1 lžička skořice
  • 60 g kokosového oleje
  • 30 g medu
  • 150 g vlašských ořechů
  • 150 g lískových ořechů
  • 100 g sušených brusinek
  • 100 g kakaových bobů nebo nahrubo nakrájené čokolády

Postup

  • Těsto na perníčky připravíme podle receptu ZDE.
  • Plech vysteleme pečicím papírem.
  • Troubu dáme vyhřívat na 160 °C.
  • Těsto na perníčky rozdělí na půl. Vezmeme jeden kus těsta a ručně jej mírně propracujeme. Poté si mírně pomoučíme pracovní plochu a těsto na něm vyválíme na tloušťku cca 2 mm a poté z něj malými vykrajovátky vytlačíme různé tvary (V obchodě snadno seženete malá vykrajovátka ve tvaru srdíčka, lístečky, ale dají se najít i autíčka, zajíčci a mnoho dalšího.). Zbylé těsto dáme stranou a dále pokračujeme s druhým kouskem těsta (Těsto, které nám zbývá zpracováváme až na závěr, nepřimíchávejte se do nových kousků těsta. Nové těsto je totiž vždy nejkvalitnější a z něj budou perníčky právě ty nejchutnější. Díky tomu, že při zpravování těsto podmoučíme, stává se tvrdší a zbytkové těsto je pak o něco málo pružné. Stále však dobré). Připravené perníčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě do zlatova, tedy na 160 °C cca 5 minut dle velikosti perníčků. Hotové perníčky stáhneme z plechu a jen co vychladnou, můžeme je dozdobit cukrovou polevou (Recept na polevu ZDE.)
  • Nyní se vrhneme na přípravu granoly. Ořechy lehce pokrájíme a vsypeme je do větší misky. Dále přidáme ovesné vločky a skořici a vše lehce promícháme. Poté přilijeme kokosový olej a med. Vše opět promícháme, aby se všechny suroviny tekutinou hezky obalily a následně směs rovnoměrně rozprostřeme na plech.
  • Takto připravenou granolu pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 25 minut. V průběhu pečení ji alespoň jednou promícháme.
  • Když je granola hotová, necháme ji na plechu zcela vychladnout. Následně ji přesypeme do misky, přidáme brusinky, kakaové boby a připravené perníčky. Vše promícháme a v dobře uzavíratelné nádobě uchováváme.

Poznámky

TIP: Granola se skvěle hodí i jako dárek. Já ji letos použila na malé balíčky do velikonoční nadílky. Často ji však využívám i do balíčků na Mikuláše, či jen tak dárek pro radost.
Autor: Markéta
Chod: Snídaně
Klíčová slova: granola, jedlé dárky, perníčky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena