TVAROHOVÉ JAHODOVÉ KNEDLÍKY

2.4K

Tvarohové knedlíky jsou nejlepší ovocné knedlíky co znám. Krom toho, že jsou velmi chutné, jsou také rychlé a levné. Díky tomu jsou skvělou letní večeří, nebo třeba i chutným obědem. K jejich dokonalosti je však dobré znát několik fíglů.

5 pravidel pro chutné tvarohové knedlíky

Použijte správný tvaroh. Pro přípravu tvarohových knedlíků můžete použít tvaroh z krabičky nebo tvaroh v obalu. Já dávám přednost tvarohu v obalu, který není tak řídký. S těstem se pak lépe pracuje a méně lepí. Jen dejte pozor ať jej nepřehnětete.

Sladit nebo nesladit? Těsto sladit nemusíte. Pokud použijete hezky zralé ovoce a knedlíky jen na závěr lehce pocukrujete, chuť knedlíků bude dostatečně sladká.

Nechte těsto odležet. Při zpracování těsta se díky většímu množství tvarohu může zdát těsto lepivé. Nenechte se však zlákat přidáním mouky. Když to s moukou přeženete, knedlíky budou tuhé. Lepivé těsto raději nechejte chvíli odležet, třeba 10 minut. Mouka bude mít čas nasát potřebnou vlhkost a těsto vám pak půjde lépe zpracovat.

Těsto nepřehněťte. S těstem pracujte rychle. Klidně jej nechte odležet, ale v rukou jej nezpracovávejte dlouho, aby mouka nepustila lepek a knedlíčky pak nebyly v konečné fázi příliš tuhé a gumovité.

Vodu osolte. Když přijde na vaření knedlíků, nezapomeňte osolit vodu. Knedlíky tak dostanou chuť a lehká slanost podtrhne sladkost pokrmu.

A co zásoby?

Tvarohové knedlíky jsou pokrmem, který je ideální na to si jej udělat do zásoby. Skvěle se totiž mrazí. Já jsem si takto chystala knedlíky na období šestinedělí a pravidelně si je dělám do zásoby i na zimu. Zkuste to taky.

Připravené syrové knedlíky vyrovnám na malý tácek, a necháme je v mrazničce 3 hodiny ztuhnout. Pak je přendám po určitém počtu do sáčků, a takto je uchovávám i několik měsíců. Když přijde na vaření, dávám knedlíky rovnou z mrazničky do vroucí vody, jen je vařím o 5 minut déle než obvykle.

TVAROHOVÉ JAHODOVÉ KNEDLÍKY

Porce 18 knedlíků
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 500 g tvarohu v obalu
  • 260 g krupice nebo hrubé mouky
  • 1 vejce velikost M
  • citrónová kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu

Na přípravu:

  • 18 ks větších jahod
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g lyofilizovaných jahod
  • lístky máty

Postup

  • Jahody omyjeme, zbavíme je stopky a necháme je okapat.
  • Tvaroh vložíme do mísy (Pokud máte tvaroh v obalu, lehce mu opláchněte obal a pak jej teprve vyndejte. Zbavíte se takto syrovátky.).
  • K tvarohu přidáme vejce, jemně strouhanou citrónovou kůru a mouku. Vše vařečkou zamícháme a necháme 10 minut odležet. Odleželé těsto spojíme do jednotného válečku.
  • Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přivedeme ji k varu.
  • Těsto naporcujeme na 15 stejně velkých dílů. Každý díl nejprve lehce zploštíme a poté do něj hezky zabalíme jahodu. Spoje zahladíme a pak celý knedlíček v rukou zakulatíme.
  • Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca 10 minut (Hotové knedlíky hezky vyplavou ze dna).
  • Než se knedlíky uvaří, ve food processoru si umixujeme lyofilizované jahody a promícháme je s moučkovým cukrem. Hotové knedlíky v této směsi obalíme, naservírujeme je na talíř a na závěr je vylepšíme rozehřátým máslem a lístky máty.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Jahody, Knedlíky, Lehký dezert, Sladká jídla, tvaroh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena