Za okny mrholí, začíná být tma a dny jsou kratší a kratší. Když jsem venku, zima se mi začíná vkrádat pod kabát a ač to není příjemné, moje srdce plesá. Mám ráda toto sychravo! Jeho jemné připomínky mi totiž dávají najevo, že se blíží období dlouhých večerů s horkým čajem, oblíbeným filmem a romantikou plnou svíček. Tato doba však není pouze taková, je také plná těch nejlahodnějších jídel. Sytých polévek, po dýni, skořici, hruškách a máku voňavých receptech a dlouze dušených jídel. Ano, přesto toto mám ráda!
Období dušiček se blíží a s ním vždy přicházejí večeře plné strašidel a bubáků. Když jsem přemýšlela nad tím, co nám k dnešní večeři připravím, vzpomněla jsem si na pastel de papa. Pokrm, který znám díky naší argentinské kamarádce Natálce a který mi tolik připomíná náš krásný čas v Buenos Aires. Hmm, hned bych se tam vrátila. Tento pastel mě naučila vařit Natálka při jedné z jejich návštěv tady u nás doma. Byly to krásné momenty, na které ráda vzpomínám a se stejnou připomínkou jsem dnes vařila i tento horký voňavý “pie”, který jsem díky venkovní atmosféře ozvláštnila dýní, jenž jsem zamíchala nejen do masové směsi, ale i zašlehala do kaše. Navrch ještě dětem nazdobit pár bubáků a užít si krásnou společnou chvíli s rodinou a vzpomínkami na naši dlouhou cestu po Argentině.

Pastel de papa
Tento pokrm je jídlem tradiční argentinské kuchyně. Jedná se o večeři či oběd z jednoho pekáče. Základem je masová směs, která je pro Argentince tolik typická! Dušené hovězí maso s pořádnou dávkou cibule, česneku a papriky. Pro šťavnatost trocha rajčat, jako vzpomínka na Italské přistěhovalce, a na závěr zelené olivy a vejce na tvrdo, které známe z mnoha argentinských jídel. Vše přikryto nadýchanou bramborovou kaší a zapečeno, aby dostalo ještě větší šmrnc. Ano, přesně toto je pastel de papa. Pokrm, připomínající o dosti známější Sheperd’s pie, za to s mnohem temperamentnějšími kořeny.
Recept na tradiční pastel de papa naleznete po rozkliknutí zde: PASTEL DE PAPA
Zajímá vás jak udělat ten nejlepší hovězí steak, jaký dip k němu použít, jak připravit slavné chimichury či další věhlasné argentinské pokrmy? Vše naleznete v naší první cestovatelské kuchařce, které je plná receptů z Argentiny a dalších 17ti zemí, které jsem díky našim přátelům v dalekých krajích, mohli procestovat. KOUKNOUT

PASTEL DE PAPA S DÝNÍ
Co budete potřebovat
Na masovou směs:
- 3 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g dýně
- 750 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce mleté papriky
- černý mletý pepř
- sůl
- 400 g sekaných rajčat
- 4 vejce
- 100 g zelených oliv
Na kaší:
- 1,5 kg brambor
- 500 g dýně
- 100 g másla + 50 g na závěrečné polití
- 250 ml mléka
- sůl
Postup
- Brambory oloupeme, nakrájíme je na menší kousky a dáme do osolené vody, ve které je uvaříme do měkka.
- Dýni na kaši nakrájíme na měsíčky. Vložíme ji do menšího pekáče, který přikryjeme alobalem a dáme při 200 °C péct na 30 minut.
- Vejce uvaříme natvrdo.
- Než se vejce uvaří, připravíme si všechny ostatní suroviny. Cibule očistíme a nakrájíme je nadrobno. Česnek utřeme. Dýni na směs nakrájíme na malé kostičky a olivy na kolečka.
- Ve velké pánvi si rozpálíme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme česnek a lehce jej orestujeme. Nakonec přihodíme dýni, kterou necháme změknout. Nyní přišel čas do cibule zamíchat mleté maso. Dobře jej orestujeme a poté ochutíme kořením. Tedy solí, pepřem a mletou paprikou. Pak vše zalijeme rajčaty a necháme chvíli dusit. Na závěr do směsi zamícháme pokrájené olivy a v kráječi na vajíčka nadvakrát překrojená vejce. Vše pořádně promícháme a rozprostřeme do zapékací mísy.
- Nyní si připravíme kaši. Uvařené brambory zalijeme teplým mlékem. Přidáme na kousky nakrájené máslo a lehce vše rozšťoucháme, poté metličkovým mixérem umixujeme kaši. Tři lžíce kaše přendáme do zdobicího sáčku s hvězdicovou hubičkou.
- Dýni umixujeme tyčovým mixérem a přimícháme do zbylých brambor. Poté vše přeneseme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí uděláme masové směsi pokrývku. Bramborovou kaší nazdobíme duchy. Oči jim uděláme z pepře. Vše lehce pokapeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby vyhřáté na 160 °C na 30 minut zapéct.

