ČÍNSKÉ POMERANČOVÉ KUŘE (ORANGE CHICKEN)

14.9K

Asijské recepty mají u nás doma své čestné místo. Jsou jednoduché, rychlé a chutné. Tradicí na našem stole je i vámi oblíbené kuře generála Tso (recept TADY), pocházející z USA či sladkokyselé kuře (recept TADY) z téže země. Dnes se prostřednictvím nového receptu podíváme přímo do Asie, tentokrát do Číny, kde má své kořeny pomerančové kuře. Uvidíte, že i tento recept si oblíbíte stejně tak jako my.

Pomerančové kuře neboli Orange chicken

Pomerančové kuře má své kořeny v čínském Hunanu. Z této provincie totiž pochází pokrm zvaný „tangerine chicken“, jenž byl inspirací pro vznik pomerančového kuřete. Tangerine chicken se totiž dá přeložit jako „kuře ze sušené citrusové kůry“ a naznačuje tak, po čem bude pokrm chutnat. Orange chicken nebo pomerančové kuře je oblíbený pokrm z čínských bister v Americe i v Evropě, původ má však jasně daný v provincii Hunan. Představme si tedy jak sedíme na plastové židli u dřevěného stolu v typicky čínské restauraci v horské vesničce na severu Číny. Nad hlavou nám visí červené lampióny a my si při pohledu na nádhernou řeku Yangtze vychutnáváme lehce pálivé, po citrusech voňavé pomerančové kuře. Tak dobrou chuť!

Než začnete, usušte si kůru!

Jak z historie pokrmu vyplývá, pro zachování autentičnosti receptu je potřeba použít sušenou mandarinkovou kůru. Takovou kůru lze koupit, ale mnohem jednodušší je ji usušit. Stačí při konzumaci mandarinek myslet na to, že je škoda kůru vyhodit. Stačí ji pouze nechat na mřížce na lince odpočívat několik dní. Kůru můžete také během pár hodin usušit v troubě. Myslete však na to, že abyste mohli takovou kůru s čistým svědomím použít, je potřeba aby nebyla chemicky ošetřená.

ČÍNSKÉ POMERANČOVÉ KUŘE (ORANGE CHICKEN)

Porce 4 porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na pokrm:

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g kukuřičného škrobu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml vody
  • 100 ml oleje řepkový nebo slunečnicový

Na omáčku:

  • 3 pomeranče
  • 40 ml sójové omáčky
  • 30 ml rýžového octa
  • 15 g krupicového cukru
  • sušená kůra z 1 mandarinky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 200 ml vody
  • 20 g kukuřičného škrobu

Příloha:

  • rýže

Postup

  • Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kousky (cca 2,5 x 2,5 cm).
  • V misce promícháme mouku, škrob, pepř a sůl. Přidáme vejce, prolisované dva stroužky česneku, vodu a olej. Kvedlačkou směs umícháme v hladké těstíčko. Těstíčko nalijeme na kousky masa a promícháme, aby se kuře směsí dobře obalilo. Nyní necháme kuře alespoň 20 minut v chladnu odležet.
  • Pomeranče odšťavníme.

Nyní je čas dát si vařit přílohu (nejlépe rýži)

  • Ve velké pánvi rozpálíme olej a kuřecí kousky v něm osmažíme do zlatova (Do oleje je pokládáme po jednom tak, aby se neslepili v jednu velkou kouli.). Když jsou hotové (trvá to cca 4 minuty. Pokud si nejste jisti, jeden kousek rozřízněte) vyndáme je na talíř vystlaný papírovou utěrkou a necháme je na ni okapat.
  • Teď si připravíme omáčku. Šťávu z pomerančů přelijeme do misky. Přidáme sójovou omáčku, ocet a cukr a směs dobře promícháme. Nyní ji přelijeme do pánve. Vložíme do ní mandarinkovou kůru a badyán a 10 minut mírně povaříme. Když kůra s badyánem omáčku provoní, umícháme si v hrnečku vodu se škrobem a do omáčky tuto směs pečlivě zamícháme. Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout.
  • Když je omáčka hotová, vložíme do ní usmažené kousky kuřete a promícháme je tak, aby se omáčkou pěkně obalili. Nyní vyndáme kůru a badyán a pokrm nandáme na talíř. Na závěr jej dozdobíme sezamovými semínky a jarní cibulkou a můžeme podávat.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Čína
Klíčová slova: Asijská kuchyně, Kuře, pomeranč, Rýže

Chceš vědět více o Číně a její kuchyni?

Mnoho dalších receptů, které jsme si přivezli z naší cesty po Číně obohacené o mnoho zajímavých poznatků naleznete v naší první cestovatelské kuchařce. Recepty jsou doplněny o vyprávění o zemi, místní kuchyni a zajímavostech, které jsme se zde díky mému bratranci, který zde několik měsíců žil. V knize také najdete vyprávění a recepty z dalších 18 zemí. Chceš se na ní kouknout? Knikni ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena