VALENTÝNSKÝ KARAMELOVÝ FLAN

2.6K

Flan, to je dezert, který se zamilujete. Nejenže je rychlý, velmi jednoduchý, ale hlavně patří mezi ty, na které máte ingredience snad vždycky po ruce. Nevěříte? Tak schválně… Máte doma vejce, cukr, vodu a smetanu? Věřím, že ano. Právě tyto ingredience jsou totiž základem toho nejbáječnějšího flanu.

Flan, co to je a kde se vzal?

Historie flanu sahá až do starověkého Říma, kdy se přebytky vajec využívaly na přípravu pudinku. Ne náhodou je totiž flan pudinku velmi podobný. Když v roce 476 padla Římská říše, flan přežil a stal se sladkou pochoutkou, která se svou podmanivou chutí ujala v nově dobytých zemích. Nejvíce si jej oblíbili Španělé, a proto je právě s touto zemí tolik spjat. Španělé, jakožto milovníci sladkého, jej doplnili o karamelový přeliv a vytvořili tak z této pochoutky ikonu nejen španělské kuchyně, ale však španělsky mluvících zemí.

KARAMELOVÝ FLAN

Porce 8 ks
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

Na karamel:

  • 110 g krupicového cukru
  • 50 ml vody

Na flan:

  • 500 ml smetany na šlehání 31%
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného pomeranče
  • ½ vanilkového lusku

Na omáčku:

  • 3 krvavé pomeranče
  • 30 g krupicového cukru

Postup

  • Nejprve si připravíme formičky, ve kterých budeme flan péct. Mohou to být jakékoliv malé formičky s pevným dnem, či formy na muffiny. Tyto formičky vložíme do většího pekáče a zalijeme je 1 cm vody. (Vždy je lepší použít takové formy, které jsou oddělené a budete tak moci flan po jednom vyklopit. Jelikož jsem tento recept zaměřila na Valentýn a chtěla tedy flan srdcového tvaru, pracovala jsem s tím, co doma mám, tedy s formou, kde jsou jednotlivá srdíčka v rámci jedné silikonky. To není vhodná varianta, pokud tedy můžete, vyhněte se jí.)
  • Nyní si připravíme karamel. Do menšího rendlíku nasypeme cukr a nalijeme vodu. Plotýnku zapneme a zahříváme, dokud karamel nezíská zlatavou barvu. Trvá to zhruba 7 minut (Příprava karamelu se může zdát jednoduchá a také je, na druhou stranu bývá zrádná, protože se karamel dokáže rychle spálit, zčernat a tím pádem zhořknout. Proto při přípravě karamelu dávejte bedlivý pozor a nikdy od něj neodcházejte. Karamel není potřeba míchat vařečkou. Ale je dobré jej promíchat lehkým kroužením zápěstí. Bacha, ale ať si jej na sebe nechrstnete. Tady je opatrnost na místě.).
  • Hotový karamel nalijeme v tenké vrstvě do formiček a odložíme stranou. (Myslete na to, že karamel hnědne i po sundání z pánve. Je totiž stále horký, a proto je dobré je nalít do mističek rychle.)
  • Dále si připravíme krém. Do rendlíku nalijeme smetanu, vložíme rozříznutou vanilku, kůru z pomeranče a přivedeme k varu. Směs vaříme alespoň 10 minut, aby ji kůra hezky provoněla. (Při přípravě kůry dávejte pozor, abyste do rendlíku vkládali jen kůru bez bílých částí. Pokrm totiž často může díky nim zhořknout.). Ze smetany vyjmeme vanilkový lusk a kůru a necháme tekutinu lehce zchladnout.
  • Do větší misky vložíme vejce a žloutky, přisypeme cukr a metličkou pečlivě prošleháme do jednotné konzistence. Do vaječné směsi za stálého míchání zašleháme povařenou smetanu. Nyní tento tekutý krém nalijeme do formiček na již připravený karamel a celé i s pekáčem vložíme do trouby.
  • Flan pečeme v troubě vyhřáté na 150°C zhruba 40 minut.
  • Hotový flan necháme zcela vychladnout a poté jej vyklopíme na talířek.
  • Na závěr si připravíme omáčku z krvavých pomerančů. Dva pomeranče odšťavníme a nalijeme do rendlíku. Přisypeme cukr a 3 minuty zprudka povaříme. Když omáčka zhoustne nalijeme ji k flanu na talířek. Vše dozdobíme filety z 3 pomeranče a můžeme podávat.

Poznámky

Hrnec po karamelu je dobré hned zalít vodou a nechat odmočit. Půjde Vám pak lépe umýt.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Španělsko
Klíčová slova: karamel, Krvavý pomeranč, snadno a rychle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena