YORKSHIRSKÝ PUDINK

2.7K

Yorkshirský pudink je snad nejjednodušším a nejrychlejším pečivem, které lze doma připravit. Zvládnete jej z pár základních surovin jako je vejce, mléko a voda a s přípravou i pečením jej máte do 30 minut na stole. No není to fantastické? Yorkshirský pudink je tak nejen rychlý, ale i snadný, a hlavně velmi chutný. Oblíbíte si jej k polévkám, pomazánkám, jako přílohu k masu nebo s cibulovou omáčkou jako předkrm.

Kde se vzal, tu se vzal!

Yorkshirský pudink vznikl vlastně jako dodatkové jídlo, které se upeklo, aby nic nezůstalo na zmar. Co tím chci říci? Když se dříve dával při pečení masa pod maso plech, aby měl kam odkapávat přebytečný tuk, jednoho kuchaře napadlo, jak tento přebytečný tuk využít. Když byl po pečení masa hezky rozpálený, nalil do něj základní „palačinkové“ těsto a vytvořil Yorkshirský pudink, dříve nazývaný jako Kapající pudink.

Svůj název dostal Yorkshirský pudink až v roce 1747, kdy byl prvně v knize The Art of Cookery made Plain and Easy od Hannah Glasseové pojmenován „yorkshire pudding“. Byla to ona, kdo přejmenoval původní verzi, známou jako Dripping Pudding, která se po staletí vařila v Anglii. V této době byl pudink ještě velmi plochý a podobný „baby dutch“ až v moderní době dostal podobu, v jaké ho známe dnes.

K čemu se hodí?

Původně se yorkshirský pudink podával jako první chod večeře. Servíroval se s hustou bílou, nejčastěji petrželovou omáčkou, aby se chuť k jídlu otupila levnými ingrediencemi. Díky tomu pak strávníci v dalším chodu nesnědli tolik dražšího masa.

YORKSHIRE PUDINK

Porce 6 kusů
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g parmezánu Nastrouhaný
  • mletý černý pepř
  • sůl

Na máslo:

  • 2 stroužky česneku
  • 6 lístků šalvěje
  • 4 větvičky tymiánu
  • 100 g másla

Postup

  • Troubu předehřejeme na 230 °C.
  • Do formiček na yorkshirský pudink nalijeme trochu oleje, formy vložíme do trouby, kde je necháme řádně rozehřát (Pokud nemáte formičky na yorkshirský puding, postačí vám nějaké malé vyšší zapékací formičky nebo formičky na muffiny.).
  • Nyní si rychle připravíme těsto. Do misky vyklepneme vejce a lehce je rozšleháme, přisypeme mouku a přilijeme mléko. Promícháme. Přidáme strouhaný parmezán, pepř a sůl a znovu promícháme. Vznikne těsto tekutější konzistence, zhruba jako na palačinky.
  • Když je olej rozpálený, nalijeme rychle těsto do formiček zhruba 1 cm pod okraj. Formičky vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud nejsou pudinky krásně zlatavé (Troubu určitě neotvírejte, ať krásně vyběhnou!).
  • Než se pudinky upečou, promícháme změklé máslo s prolisovanými stroužky česneku, jemně sekanými bylinkami, a když jsou pudinky hotové, nandáme na ně máslo a podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Pečivo
Kuchyně: Anglie
Klíčová slova: PEČIVO, Příloha, snadno a rychle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena