PUNČOVÝ DORT

18.6K

Pokud by se mě někdo ptal, jaký je Františkův nejoblíbenější dezert, dlouho bych neváhala. Už když jsme spolu začínali chodit, častokrát naše rande končilo v cukrárně. Zde František vždy volil mezi pařížským či punčovým dortem a když jsem pak dorty začínala péct i doma, bylo jasné, které se u nás budou objevovat nejčastěji. 

Dnes na řadu přišel punčový dort a já myslím, že je to skvělá příležitost k tomu přinést tuto českou cukrárenskou klasiku i do vašich domovů. Punčový dort je totiž jedním z těch dortů, které jsou jednoduché a zvládnete je doma připravit z několika základních surovin. Upečte si s námi jednoduchý piškotový dort provoněný domácí marmeládou a klasickým tuzemským rumem a zavzpomínejte na tuto klasiku českých cukráren.


Náročnost: mírně náročné


Doba přípravy: 1 hodina 45 minut (dva dny)

  • 15 minut příprava těsta,
  • 60 minut pečení,
  • 10 minut příprava nálevu,
  • 20 minut zdobení.
Co budete potřebovat (dort o průměru 22 cm):

Na těsto:
  • 7 vajec,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 100 g cukru,
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • žluté a červené barvivo.
Na nálev:
  • 200 ml vody,
  • 100 ml domácího sirupu (my použili jahodový, ale může být i rybízový, malinový),
  • 25 ml citrónové šťávy,
  • 20 ml rumu.
Na skládání dortu:
  • 200 g jahodového džemu,
Na polevu:
  • 200 g moučkového cukru,
  • 25 ml citronové šťávy,
  • 45 ml vody.
Postup:
  1. Dva korpusy o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. 
  2. Troubu dáme předehřívat na 100 °C na horkovzduch. 
  3. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.).
  4. Bílky vyšleháme dotuha. 
  5. Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do misky k vyšlehaným žloutkům. Do směsi přidáme vyšlehané bílky a vše opatrně vařečkou či stěrkou smícháme dohromady. 
  6. Polovinu těsta nalijeme do jedné z připravených forem.
  7. Druhou polovinu těsta rozdělíme na dvě části. Jednu část obarvíme žlutým a druhou červeným barvivem. Žluté těsto nalijeme do druhé formy a na něj nalijeme i červené těsto.
  8. Obě formy dáme péct do trouby na 100 °C na 10 minut. Po 10-ti minutách teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě do něj píchneme suchou špejlí a pokud ji vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Piškot necháme ve formě zcela vystydnout a mezitím si připravíme nálev.
  9. Do malého kastrolku nalijeme vodu, rum, citrónovou šťávu a sirup (pokud nemáte sirup, přidejte dalších 100 ml vody a 100 g cukru) a vše 5 minut povařte.
  10. Vychladlé korpusy v polovině podélně prořízněte. 
  11. Nyní přistoupíme ke skládání dortu. Jako první vezměte jednu část světlého neobarveného korpusu a potřete ji polovinou džemu. Na džem položte první část barevného korpusu a rovnoměrně ji pokapejte polovinou nálevu. Na tento korpus položte druhý barevný korpus a pokapejte jej zbylým nálevem. Korpus rovnoměrně potřete zbylým džemem a přiklopte jej zbylým nebarevným korpusem. Dort urovnejte, položte na něj papír nebo rovný talíř a zatižte jej prkýnkem. Takto nechte dort v ledničce do druhého dne přikrytý potravinovou folií.
  12. Druhý den vyndáme dort a připravíme polevu. Do misky nasypejte cukr, přidejte citrónovou šťávu a vodu a vše umíchejte do hladka. Polevu nalijte na dort a nožem ji uhlaďte. Polevu nechte zatuhnout a poté podávejte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena