MRKVOVÁ ROLÁDA

725

Miluju dezerty s mrkví! Moučníky jsou díky ní krásně vláčné, lehce nasládlé, a lákavě žluté. Ráda mrkev přidávám do piškotových a kynutých  těst, ale i sušenek. Dnes jsem se jí rozhodla přidat do rolády a vytvořit tak tento jednoduchý velikonoční recept. Tak kdo se se mnou do ní taky pustí.

Miluju dezerty s mrkví! Moučníky jsou díky ní krásně vláčné, lehce nasládlé, a lákavě žluté. Ráda mrkev přidávám do piškotových a kynutých  těst, ale i sušenek. Dnes jsem se jí rozhodla přidat do rolády a vytvořit tak tento jednoduchý velikonoční recept. Tak kdo se se mnou do ní taky pustí?


Jak na dokonalou roládu?

Ať už použijete klasické piškotové, toto mrkvové, nebo jiné vaše oblíbené těsto, nejdůležitější je roládu správně upéct a zabalit. 

  1. Připravené těsto dobře rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Těsto rozprostřete rovnoměrně až do krajů tak, aby mělo obdélníkový tvar.
  2. Roládu pečte při vyšších teplotách, ale nepřepečte ji. Nenechávejte jí v troubě příliš dlouho, aby se nevysušila a neztvrdla.
  3. Hned po upečení roládu zabalte do utěrky. Roládu rovnou z plechu, ještě s pečícím papírem položte na utěrku, a po kratší straně jí srolujte. Takto jí nechte zabalenou do vychladnutí.
  4. Vychladlou roládu rozrolujte a opatrně jí sundejte pečící papír.
  5. Když roládu promazáváte krémem, džemem, nebo šlehačkou, vždy ji potírejte rovnoměrně a celoplošně. Pouze na jednom z delších krajů nechejte zhruba 3 cm prázdné místo. Jak budete roládu balit, náplň se sama celoplošně rozprostře. Kdybyste náplň natřeli až úplně po okraj, zbytečně by při balení vylezla ven.

MRKVOVÁ ROLÁDA

Porce 1 velká roláda
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g mrkve

Na krém:

  • 200 ml smetany na šlehání 31 %
  • 200 ml smetany na šlehání 40 %
  • 400 g mascarpone
  • 1 lžíce kakaa

Na dozdobení:

  • 100 g strouhaného kokosu
  • 9 malých čokoládových vajíček
  • lístky máty

Postup

  • Nejprve si připravíme nízký plech, který vyložíme pečicím papírem.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
  • V menší misce promícháme mouku, skořici a kypřicí prášek.
  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dotuha vyšleháme.
  • Ke žloutkům přidáme cukr a šleháme je tak dlouho, dokud nenabydou na objemu.
  • Nyní všechny suroviny spojíme. K vyšlehaným bílkům nalijeme žloutky, přidáme mrkev a přisypeme moučnou směs. Metličkou vše opatrně promícháme, abychom získali krásně nadýchané těsto, které přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Těsto na plechu rovnoměrně rozprostřeme a poté jej pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 15 minut.
  • Když je piškot upečený, vyndáme jej z trouby rovnou na utěrku. Roládu rychle po krátké straně zarolujeme a necháme ji vychladnout. Pak ji rozbalíme, sundáme z ní pečicí papír.
  • Nyní si připravíme krém. Do větší misky nalijeme obě smetany a mascarpone. Ručním mixérem vyšleháme tuhý krém. Polovinou krému roládu natřeme po celé ploše a zarolujeme ji. Z druhé poloviny krému odebereme tři lžíce stranou. Zbylým krémem natřeme roládu zvenku a následně ji obalíme v kokosu.
  • Zbylý krém promícháme s kakaem a za pomoci trezírovací špičky s dírkami vytvoříme hnízda, do kterých vložíme čokoládová vajíčka a lístky máty.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Mrkev, Roláda, Velikonoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena