Šneci z listového těsta, nebo chcete-li pizzetky, pro vás určitě nejsou žádná novinka. Je to již letitý recept na rychlé a velmi chutné pohoštění, které se ujalo v mnoha domácnostech napříč republikou. Sama si vzpomínám, jak jsem je prvně jedla u babičky na prázdninách. Upekla je, když přišla návštěva a jen se po nich zaprášilo. Byla jsem ještě malá a možná právě díky věku, jsem byla naprosto přesvědčená o tom, že tento zázrak vznikl v hlavě mojí babičky. Teď už vím, že tomu tak není, ale věřím, že právě ona byla jednou z prvních, kteří pizzetky v Čechách proslavili.
Pizza šneci u nás nesmí chybět na žádné oslavě. Je to už taková tradice, kdy šneci z listového těsta dostávají chuť nejen po pizze, ale i mnoha dalších surovinách jako je špenát, salát caprese nebo po slanině s bylinkami. Listové těsto mám proto vždycky po ruce, kdyby přišla nečekaná návštěva. Když však návštěvu čekám, vyměním listové těsto za kynuté a udělám jich celou hromadu. Jako třeba dnes, abych Vám mohla přinést tento oblíbený recept.
Jaká je naše nejoblíbenější příchuť slaných šneků? Na to se můžete podívat v tomto našem novém receptu a já budu ráda, když mi dáte pod příspěvek vědět, jaká příchuť vládne u vás.

KYNUTÍ PIZZA ŠNECI
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 40 g másla
- 10 g čerstvého droždí
- ½ lžičky soli
Na náplň
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená kapie
- 150 g pancetty
- 300 ml passaty
- 1 lžíce sušeného oregana
- sůl
- mletý černý pepř
- 200 g mozzarelly pevné na pizzu
Na dokončení
- 1 vejce na pomašlování
- 20 g parmezánu
- čerstvý tymián
Postup
- Nejprve si vypracujeme kynuté těsto. Do větší misky prosejeme mouku. Doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a do tohoto mléka nadrolíme droždí. Okraj mouky posypeme solí, přidáme máslo a vše promícháme. Směs vysypeme na pracovní plochu a vypracujeme z ní hladké kompaktní těsto.
- Těsto vložíme zpět do misky, přikryjeme jej a necháme ho 1 hodinu kynout.
- Než těsto vykyne, připravíme si náplň. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V pánvi na troše rozpáleného oleje cibuli orestujeme. Přidáme prolisované stroužky česneku, nadrobno nakrájenou kapii a pancettu a vše chvíli restujeme. Když je paprika měkká a pancetta zlatavá, přilijeme passatu, přidáme oregano, sůl a pepř. Vše promícháme a 10 minut vaříme. Poté směs sundáme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.
- Mozzarellu nastrouháme nahrubo.
- Vykynuté těsto vyválíme do tvaru většího obdélníku o velmi malé tloušťce. Těsto potřeme připravenou směsí a posypeme sýrem a pak jej po kratší straně srolujeme.
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Srolované těsto nití naporcujeme na 2 cm silná kolečky. Ta po jednom naskládáme na plech a necháme je 15 minut kynout.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Vykynuté šneky potřeme rozkvedlaným vejce a poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.
- Ještě horké šneky poprášíme parmezánem a posypeme lístky tymiánu. Poté můžeme podávat.



