KYNUTÍ PIZZA ŠNECI

900

Šneci z listového těsta, nebo chcete-li pizzetky, pro vás určitě nejsou žádná novinka. Je to již letitý recept na rychlé a velmi chutné pohoštění, které se ujalo v mnoha domácnostech napříč republikou. Sama si vzpomínám, jak jsem je prvně jedla u babičky na prázdninách. Upekla je, když přišla návštěva a jen se po nich zaprášilo. Byla jsem ještě malá a možná právě díky věku, jsem byla naprosto přesvědčená o tom, že tento zázrak vznikl v hlavě mojí babičky. Teď už vím, že tomu tak není, ale věřím, že právě ona byla jednou z prvních, kteří pizzetky v Čechách proslavili.

Pizza šneci u nás nesmí chybět na žádné oslavě. Je to už taková tradice, kdy šneci z listového těsta dostávají chuť nejen po pizze, ale i mnoha dalších surovinách jako je špenát, salát caprese nebo po slanině s bylinkami. Listové těsto mám proto vždycky po ruce, kdyby přišla nečekaná návštěva. Když však návštěvu čekám, vyměním listové těsto za kynuté a udělám jich celou hromadu. Jako třeba dnes, abych Vám mohla přinést tento oblíbený recept.

Jaká je naše nejoblíbenější příchuť slaných šneků? Na to se můžete podívat v tomto našem novém receptu a já budu ráda, když mi dáte pod příspěvek vědět, jaká příchuť vládne u vás.

KYNUTÍ PIZZA ŠNECI

Porce 25 ks
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 40 g másla
  • 10 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky soli

Na náplň

  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená kapie
  • 150 g pancetty
  • 300 ml passaty
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 200 g mozzarelly pevné na pizzu

Na dokončení

  • 1 vejce na pomašlování
  • 20 g parmezánu
  • čerstvý tymián

Postup

  • Nejprve si vypracujeme kynuté těsto. Do větší misky prosejeme mouku. Doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko a do tohoto mléka nadrolíme droždí. Okraj mouky posypeme solí, přidáme máslo a vše promícháme. Směs vysypeme na pracovní plochu a vypracujeme z ní hladké kompaktní těsto.
  • Těsto vložíme zpět do misky, přikryjeme jej a necháme ho 1 hodinu kynout.
  • Než těsto vykyne, připravíme si náplň. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. V pánvi na troše rozpáleného oleje cibuli orestujeme. Přidáme prolisované stroužky česneku, nadrobno nakrájenou kapii a pancettu a vše chvíli restujeme. Když je paprika měkká a pancetta zlatavá, přilijeme passatu, přidáme oregano, sůl a pepř. Vše promícháme a 10 minut vaříme. Poté směs sundáme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.
  • Mozzarellu nastrouháme nahrubo.
  • Vykynuté těsto vyválíme do tvaru většího obdélníku o velmi malé tloušťce. Těsto potřeme připravenou směsí a posypeme sýrem a pak jej po kratší straně srolujeme.
  • Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Srolované těsto nití naporcujeme na 2 cm silná kolečky. Ta po jednom naskládáme na plech a necháme je 15 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Vykynuté šneky potřeme rozkvedlaným vejce a poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut.
  • Ještě horké šneky poprášíme parmezánem a posypeme lístky tymiánu. Poté můžeme podávat.
Autor: Markéta
Chod: Pohoštění, Předkrmy
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Pohoštění, Předkrmy, Svačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena