PIŠKOTOVÝ DORT FANKENSTEIN

3.2K

Strašidelný svátek se blíží, a tak stejně jako každý rok přicházím i letos s receptem na halloweenské pohoštění. Opět bude sladké a věřím, že vás i tentokrát osloví.

Miluji dorty, a tak letošní volba byla jasná. Již v dětství jsem si oblíbila vláčný piškot, pokrytý lehkým tvarohový krémem a dozdobený ovocem zalitým želé. Právě tato vzpomínka mě tentokrát inspirovala k tomuto receptu. Jelikož se navíc blíží halloween, který je v posledních letech i v naší zemi velmi oblíbený, přemýšlela jsem nad symboly tohoto svátku a ve spojení s kiwi vše ztvárnila do podoby Frankensteina. Jak jednoduché a efektní. Tak hurá na to!

Na co i dát pozor?

  • Kiwi po umixování řádně sceďte, ať se vám krém netopí v tekutině.
  • Kiwi si ne vždy rozumí s želé. Nabízelo by se šťávu z kiwi použít mezi tekutiny do želé, ale nedělejte to, ne vždy se kiwi s želé sžije a mnohdy se stává, že neztuhne, jak by mělo. Proto je nejlepší zvlášť nanést kiwi a zvlášť vrstvu želé.
  • Při zdobení je dobré použít spíše čokoládu než cukrové zdobení. Želé je stále trochu vlhké a mohlo by při tuhnutí zdobení rozpustit. Nejlepší je tedy oči vytvořit z bílé a tmavé čokolády a tmavou čokoládu použít též i na ústa a jizvy.

Jeden tip navíc

Vždy když dělám piškotový dort, dělám víc těsta naráz a rozliju jej do více forem. Korpus použiji jen jeden a zbylé zamrazím na později. Není nic lepšího než mít v mrazničce piškot po ruce. Rozmrzlý je raz dva, a když přijde nečekaná návštěva, stačí jen ušlehat smetanu, nakrájet ovoce a super dezert je hned na stole.

PIŠKOTOVÝ DORT FRANKENSTEIN

Porce 22 cm dort
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vařící vody
  • 1 lžíce vanilkové pasty
  • kůra z 1 chemicky neošetřené limety
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 140 g polohrubé mouky

Na krém:

  • 50 g změklého másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 300 ml smetany na šlehání nejlépe 150 ml 31% smetany, a 150 ml 40% smetany

Na ovocnou vrstvu

  • 4 zralá kiwi

Na želé

  • 20 g moučkového cukru
  • 10 g čirého dort želé
  • 250 ml vody

Na dozdobení

  • kakaové boby
  • čokoládová poleva
  • očička z čokolády nebo cukrové polevy

Postup

Korpus

  • Nejprve si připravíme máslem vymazanou a polohrubou moukou vysypanou formu.
  • Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
  • Bílky oddělíme od žloutků.
  • Bílky vyšleháme dotuha.
  • Žloutky vyšleháme s polovinou cukru. Šleháme je zhruba 3 minuty a poté přisypeme zbytek. Přilijeme lžící vařící vody, díky tomu budou žloutky ještě lépe našlehané a hezky zhoustnou a šleháme ještě 3 minuty. Tady se robot vážně hodí.
  • Do žloutkové směsi nastrouháme kůru z limety a přidáme vanilkovou pastu.
  • Mouku promícháme s kypřícím práškem a prosejeme ji do mísy ke žloutkům (Kypřící prášek není nutností, ale nadýchanosti těsta ještě více napomůže.)
  • Nyní přidáme i bílky a vše ručně metlou opatrně spojíme. Práci si často ulehčuji robotem, ale bílky do těsta vždy zamíchávám ručně. Jen rukou dosáhnete dokonalé načechranosti těsta.
  • Těsto přemístíme do formy a naženu jej lehce do krajů, aby při pečení korpus stoupal rovnoměrně.
  • Korpus vkládám do trouby vyhřáté na 100 °C a po 10 ti minutách teplotu zvýším na 130°C, aby byl piškot nejen krásně světlý, ale také hezky rovnoměrný a pečeme ještě 40 minut.
  • Když je hotový, nechám jej půl hodiny odpočinout. Pak jej vyjmu z formy a obrátíme dnem vzhůru. Takto ho nechám zcela vychladnout.

Krém

  • Ve větší míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané pěny (Nejlépe vám to půjde, když budete mít máslo hezky změklé.).
  • Smetanu vyšleháme dotuha a spolu s tvarohem ji přidáme do máslového základu. Vše dobře a jemně promícháme tak, aby se jednotlivé komponenty dobře spojily.
  • Krém naneseme na korpus, rovnoměrně jej rozprostřeme a uhladíme. Pak jej necháme vychladit.

Zdobení:

  • Kiwi omyjeme a zbavíme jej kůry. Pak ho nakrájíme na kousky a ve foodprocessoru umixujeme dohladka. Ovocnou vrstvu naneseme rovnoměrně na krém.
  • Kraj dortu posypeme kakaovými boby.
  • V rendlíku smícháme cukr, želé a vodu a dáme je zahřívat. Nevaříme, jen vše rozpustíme a poté lžící ihned naneseme na dort.
  • Dort nakonec dozdobíme očičky a čokoládovou polevou, kterou vytvoříme frankensteinovi jizvy a ústa. Vše necháme zatuhnout a poté podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Klíčová slova: dort, Halloween, Kiwi, Lehký dezert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena