HOT DOG HOUSKY

28.4K

Kdo by neznal hot dog. Myslím si, že každý z nás jej alespoň jednou v životě ochutnal a věřím, že nejednoho oslovil natolik, že si jej jednou za čas rád dopřeje. Sice má nálepku nechvalně známého fastfoodu, ale věřte, tato pochoutka se dá vážně vyšperkovat.

Je mnoho koutů světa, kde narazíte na hot dog typický pro danou zemi. Vyhlášený je například newyorský hot dog s cibulí, kodaňský s remuládou a nakládanou okurkou, nebo argentinský s chimichuri. Všechny však pojí jedno, měkoučká houska se zlatavou kůrčičkou A tu Vám dnes přinášíme formou nového receptu.

A KDE ŽE SE HOT DOG VŮBEC VZAL A PROČ ŽE SE MU TAK VŮBEC ŘÍKÁ?

Věřte nebo ne, hot dog mají na svědomí Němci, i přesto je však jeho původ čistě americký. Jako první jej totiž připravili Němci, ale ne jen tak ledajací, byli to němečtí přistěhovalci. Vznikl tedy na americké půdě, a proto je Americe připisován.

S Němci však do Ameriky nepřišli jen hot dogy (tehdy ještě známé pod názvem frankfurter), ale i jezevčíci. Američané často párek v housce připodobňovali zádům této psí rasy a možná právě proto se velmi rychle ujal název dachshund sausages (v překladu jezevčí párky). Když pak v roce 1906 karikaturista Ted Dorgan, nakreslil reportáž ztvárňující atmosféru baseballového utkání, pro něž byli jezevčí párky typické, a nazval ji “red hot dog”, nepamatoval si totiž německý název, velmi rychle se toto označení ujalo. Od té doby párku v rohlíku nikdo neřekne jinak než hot dog.

5 hvězdiček 1 recenze

HOT DOG HOUSKY

Porce 10 kusů
Příprava 3 hodiny

Co budete potřebovat

  • 550 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 80 g másla
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 vejce + na potření
  • 1 žloutek
  • 7 g soli
  • 25 g čerstvého droždí

Postup

  • Mléko nalijeme do kastrolku a dáme jej zahřívat. Když z něj lehce začne stoupat pára, odstavíme ho (Nechceme totiž aby se vařilo, pouze bylo horké.). Do horkého mléka zamícháme máslo a necháme jej zcela rozpustit. Poté směs necháme vychladnout na 40 °C.
  • Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed jí uděláme velký důlek. Do něj nalijeme mléčnou směs, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí. Vařečkou do tekutiny zamícháme tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko. Na okolní mouku nasypeme sůl a takto necháme směs 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek.
  • Když kvásek vzejde, přidáme do směsi vejce a žloutek a vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily. Poté směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hezké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií 1 hodinu kynout (Těsto Vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.). 
  • Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 10 stejně velkých dílů. Každý díl zploštíme na tvar obdélníku, pravý a levý kraj mu lehce ohneme dovnitř a zespodu nahoru jej srolujeme. Konce posléze lehce rozválíme, aby byl celý rohlík souměrný.
  • Plech vyložíme pečicím papírem a housky něj poskládáme v jedné řadě se zhruba 2 cm širokými rozestupy. Poté je přikryjeme potravinovou folií, kterou jsme lehce potřeli olejem tak, aby se nepřilepila k houskám a necháme je 30 minut kynout.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vejcem s 1 lžící mléka a poté je upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba25 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou krásně zlaté.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: USA
Klíčová slova: PEČIVO

Mnoho receptů z naší cesty do Ameriky naleznete i s vyprávěním v naší knize. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Zapojte se do konverzace

  1. Otilia says:

    Super. Všechno zjezené. Jen se mi zdá, že chybí sůl u postupu. 🙂

    1. Markéta Author says:

      Moc děkujeme že chutnalo. Sůl jsem v postupu upřesnila. Děkujeme za upozornění. 🙂

  2. Barbora says:

    5 stars
    Vynikající! Moc jsme si s manželem pochutnali! ❤️

    1. Markéta Author says:

      Tak to máme velkou radost! Moc děkujeme 🙂

  3. Chtěl bych se zeptat … jestli po zmražení a zpětného vyndání na vzduch zůstanou taky suprové 👍

    1. Markéta Author says:

      Zmrazení se na pečivu vždycky lehce projeví, ale řekla bych že ten rozdíl je nepatrný. Pečivo mrazím velmi často, ulehčuje mi to práci a šetří čas. Když se dobře zabalí a v mrazničce ho nenecháte dlouho, tak rozdíl téměř nepoznáte :).
      Děkujeme, že se recept líbí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena