O TOM, JAK JSME VYBÍRALI POMOCNÍKY DO KUCHYNĚ

2.5K



Každý máme nějaké sny a ač jsem si velmi dobře vědoma toho, že není vždy lehké si je plnit, vím, že bez nich by tomu našemu životu něco důležitého chybělo. Ráda totiž sním o budoucnosti a tyto sny mě neustále ženou ku předu. Velmi mě to nabíjí a ač si často v hlavě stavím až nereálné snové zámky, vždy se snažím udělat maximum pro to, abych je jednou proměnila v realitu. Jsou dny, kdy z obláčku spadnu přímo na zem a není jich málo, na druhou stranu vím, že když přijde chvíle, kdy se mi podaří svůj sen uskutečnit, je to až neskutečně krásný pocit. 


Sama si pamatuji na chvíli, kdy jsme s Frantou zařizovali naši první kuchyň a jelikož byla kuchyně vždy místem, kde jsme trávili nejvíce času, chtěla jsem, aby toto místo bylo přesně podle mých představ. Některé sny však musí uzrát a já jsem strašně ráda za to, že zrovna snovou kuchyň jsme si zrealizovali až nyní. Jednak bych ji dříve asi dostatečně neocenila a hlavně díky prvnímu poznávání kuchyně, jsem u té další, konečně mohla přesně říci, co od nové kuchyně očekávám a co v ní rozhodně nechci. Věděla jsem, že chci ostrůvek, který bude centrem celého bytu, že chci velkou stěnu s vysokými skříněmi, kde se uprostřed budou vyjímat snové spotřebiče a že chci, aby těmito spotřebiči byly spotřebiče Siemens, které pro mě vždy představovaly jedinečnou souhru nadčasového designu, propracovaných technologií a dlouholeté spolehlivosti. Mám-li být upřímná, dlouho jsem nevěřila, že se mi někdy tohoto cíle podaří dosáhnout. Realizace kuchyně je totiž při zařizování bydlení největší položkou v rodinném rozpočtu a tak není vždy lehké se natolik uskromnit, aby vše bylo přesně podle našich představ. Jelikož je však kuchyň jednou z těch položek, které v bytě s největší pravděpodobností jen tak rychle měnit nebudeme, rozhodli jsme se do ní zainvestovat a vše jí tak podřídit. Když už kuchyň, tak ať je snová!

Představu o tom, jak bude kuchyň vypadat, jsme měli poměrně jasnou. Chtěli jsme, aby byla centrem celého bytu, aby se v ní odrážely naše vzpomínky na daleké země a aby nám usnadnila naše každodenní vaření. S rozložením nám pomohla bytová architektka, materiály a výsledný design vzešel z našich vzpomínek na Austrálii a Jihovýchodní Asii a pomoc při kuchařském počínání jsme svěřili do rukou konglomerátu Siemens.

Vzpomínám si na to, jak jsme s Frantou jednotlivé spotřebiče vybírali a s každým dalším vybíraným spotřebičem objevovali stále nové technologie a funkce, o kterých se nám do té doby snad ani nesnilo. Nezapomenutelná byla také situace, kdy jsem mamce říkala, že si do  nové kuchyně pořídím dvě trouby a ač jí to tehdy přišlo jako totální nesmysl, i ona sama po čase uznala, že jsme udělali dobře. Nám se totiž dvě trouby vážně hodí. Někdy se vyplatí si trochu připlatit a získat tak pomocníka, se kterým je práce v kuchyni radost! A co nám tedy v naší kuchyni tu radost dělá?

VESTAVNÁ PEČÍCÍ TROUBA (HS658GXS1)
Tato trouba je spotřebičem, který si doma hýčkám snad ze všech nejvíce a současně je také tím, který je u nás  nejvíce frekventovaný. Už když se parní trouby začaly před pár lety objevovat, zajímalo mě, zda jídlo připravované v takové troubě chutná lépe a chtěla jsem si jeho přípravu vyzkoušet. Každý majitel parní trouby na ni vždy pěl chválu a ač k těmto chvalozpěvům bývám často skeptická, sama jsem se přesvědčila o tom, že jídlo připravené v páře je voňavější, pečivo nadýchanější a maso šťavnatější. Není to však pouze o chutnosti pokrmů. Tato trouba má totiž mnoho skvělých funkcí, se kterými je vaření radost!


Tak třeba funkce kynutí těsta. To je podle mě skvělá vychytávka, která se při pečení vážně hodí. Tím, že peču opravdu velmi často a kynutá těsta jsou u nás téměř na denním pořádku, využívám tuto funkci do sytosti. Ne vždy je totiž v bytě ideální teplota pro kynutí těsta (hlavně tedy v zimě) a tak mi tato funkce dosti usnadňuje pečení. Těsto, které mám připravené v míse na kynutí jen vložím do trouby a ta se už o vše postará. Nastaví si teplotu na 40 °C, ve které těsto udržuje 30 minut a já už pak jen přijdu ke krásně nadýchané hmotě.


Velkou porcí pomocníků představuje také funkce přípravy pokrmů. Tato funkce je jakýsi autopilot, který za Vás pokrm uvaří. Jak to vlastně funguje? Naprosto jednoduše! Představme si například, že máme chuť dát si k večeři kachnu s nádivkou. Koupíme si tedy potřebné suroviny a pokrm si připravíme. Kachnu očistíme, naplníme ji nádivkou, vložíte ji do pekáče a na troubě si v menu zvolíte pokrmy, ze kterých si vybereme položku drůbež, dále položku  kachna a v neposlední řadě i to, že se jedná o kachnu s nádivkou. Trouba Vám pak řekne, v jakém pekáči je nejlepší takovou kachnu upéct i to, do jaké výšky v troubě ji máte umístit. Pak už jen stačí zmáčknout tlačítko START a za pár hodin přijít k hotovému pokrmu. Trouba si totiž sama nastaví teplotu a během pečení ji na základě vlhkostního senzoru sama dle potřeby mění. Pokud se tedy v kuchyni moc necítíte nebo jen nemáte čas troubu kontrolovat, funkce pokrmů jsou pro Vás jako dělané. Vybrat si můžete z celé řady jídel od dortu pavlova až po slávky v páře nebo taky naše oblíbené Empanadas. Pokrmů je zde více jak 200, což si myslím uspokojí i náročnější klientelu!


Další funkci, která s funkcí pokrmů úzce souvisí je funkce teploměr a musím přiznat, že to je tedy teprve pecka! S ním je totiž příprava masa i pro zkušenějšího kuchaře naprostou pohádkou. Tato funkce totiž zajistí přípravu konkrétního druhu masa přesně podle vašich chutí. Stačí si říct, zda máte chuť na steak medium, well done či rare a teploměr se sám postará o přípravu toho nejchutnějšího masa. Vy se postaráte pouze o napíchnutí sondy do masa a v pokrmech si nastavíte, o které maso se jedná. I zde je výběr veliký. Můžete si vybrat téměř jakýkoliv druh ryby, jehněčího, vepřového, hovězího, drůbeže či konkrétní pokrm jako třeba roastbeef či skandinávskou vánoční šunku. Nemusíte řešit žádnou velikost či váhu masa, stačí se pouze rozhodnout, na jaké maso máte chuť.


Tato trouba je vážně velký pomocník, nejen, že nám usnadňuje vaření, ale usnadňuje nám i následnou práci v kuchyni, která zabere snad nejvíce času. Určitě víte o čem mluvím, mluvím o tom nesnesitelném úklidu, který následuje poté, co jsme navařili a není snad nic horšího, než trávit čas drhnutím připečenin v troubě. Trouba se o čistění postará za nás a my tak máme více času třeba sami na sebe. Je vážně skvělé, když máte doma pomocníka, který za Vás upeče, uvaří a pak se i sám vyčistí. Trouba se čistí po každé přípravě pokrmu a když už sama cítí, že potřebuje pořádné vydrhnutí, sama se o vydrhnutí přihlásí. Vy ji pak jen za pomoci funkce čištění řádně vyčistíte nebo odvápníte. Úklid trouby je prostě s touto troubou hračka. Trouba se přihlásí i o to, že nemá plnou nádržku na vodu a pokaždé Vám popřeje dobrou chuť. No nemilovali byste ji? Já už ji pomalu začínám vnímat jako nového člena domácnosti.


U těchto funkcí však trouba nekončí. Jejími dalšími funkcemi je již v dnešní době samozřejmé rozmrazování, které nás již několikrát zachránilo. Kolikrát se nám totiž stalo, že přišla neočekávaná návštěva a já potřebovala rychle připravit trochu masa na gril. Maso jsem šoupla do trouby, abych jej rozmrazila, a ač jsem tuto funkci dříve nesnášela, tady jsem si ji celkem oblíbila. Trouba totiž maso pěkně rovnoměrně rozmrazí a já tak poprvé v životě vyzkoušela práci s rozmrazeným masem, které je rovnoměrně rozmrazené a ne z poloviny upečené, jak se nám to stávalo dříve. 


Mám snad zmiňovat ještě něco dalšího? Dobrá, tak ještě vytáhnu jedno eso z rukávu. Co například rychloohřev? Taky se Vám stává, že často zapomínáte před pečením předehřát troubu? No věřím, že nejsem sama. Tato trouba se sama předehřívá velmi rychle, ale pokud ani to nestačí, stačí zapnout rychloohřev, který troubu předehřeje ještě rychleji. Pamatuji si, že ve starém bytě jsem na rozehřátí trouby čekala třeba i půl hodiny, tady mám troubu vyhřátou na 160 °C za 4 minuty!


Dalším zajímavým pomocníkem je i funkce sterilizace lahví a co Vám budu povídat, svého času to byla snad nejpoužívanějšího funkce u nás. Když jsme se sem totiž přestěhovali, dlouho jsme bojovali s truhlářem, který měl na montáž kuchyně dostatek času a my tak celý jeden měsíc fungovali pouze s našimi troubami. Byla to však doba, která naše trouby dokonale prověřila a my si tak mohli vyzkoušet téměř všechny funkce, které nabízí. Popravdě řečeno, nedokážu si představit, že bychom tuto dobu měli přečkat s naší starou troubou, kterou jsme ve starém bytě měli, kord když to byla doba, kdy byl Štěpán ještě tak malý. To bychom asi umřeli hlady!


Trouba má tolik funkcí, že ač ji používáme již 4 měsíce, stále jsme ještě některé funkce nevyzkoušeli. Věřím, že to však nebude dlouho trvat a prubneme i zatím opomíjené funkce. S přicházejícím létem to bude například zavařování a odšťavňování, na které se již vážně těším!


KOMPAKTNÍ PEČÍCÍ TROUBA S MIKROVLNÝM OHŘEVEM (CM656GBS1)
Když jsme začínali vybírat spotřebiče do kuchyně, byla pro mě nejdůležitější parní trouba, po které jsem toužila asi nejvíce a tak byla tato trouba i prvním spotřebičem, který jsme do kuchyně vybrali. Díky tomu, že jsme však chtěli mít trouby zabudované do komplexu vysokých skříní a chtěli jsme je mít vedle sebe, což není standardem, tak se nám tak trochu zúžily možnosti při dalším výběru mikrovlné trouby. Na výběr jsme měli pouze jednu mikrovlnu, která byla bohužel nad limit našeho již několikrát navýšeného rozpočtu. Co tedy s tím? Rozpočet se nám již navyšovat nechtěl a tak jsme začali ve spotřebičích ještě více pátrat a narazili na něco ještě lepšího. Našli jsme totiž troubu, která splňovala požadavky klasické trouby s tím, že měla navíc funkci mikrovln. Co to vlastně znamená? Znamená to, že se jedná o troubu, kterou lze používat jako klasickou pečící či horkovzdušnou troubu, nebo si ji v menu změnit na mikrovlnu. Navíc tato trouba nabízí i možnost klasického pečení (například horkovzduchu) s možností zapnutí mikrovln, které tak umožní rychlejší přípravu pokrmu. V praxi to tedy funguje tak, že například pečete bábovku na horkovzduch, a když si k ní zapnete i funkci mikrovln, budete mít bábovku upečenou mnohem rychleji, než kdybyste ji pekli pouze v horkovzduchu. Když jsme tedy tuto troubu objevili, začali jsme uvažovat o možnosti koupit do kuchyně dvě trouby a myslím, že nemusím zmiňovat, že rozhodování o této koupi už pak netrvalo dlouho! Je totiž pravda, že už v minulém bytě jsme se často setkávali s tím, že jsme potřebovali připravit naráz několik pokrmů (upéct kuře, gratinované brambory a jako dezert bábovku) a se dvěma troubami se takové situace zvládají  mnohem lépe a pečení v dvou troubách na ráz nám tak šetří čas. Obě trouby jsou tak v neustálém zápřahu a já ani nedokáži říci, kterou z nich používám častěji. Popravdě si už ani nedokáži představit, že bych měla jen jednu troubu! Navíc díky tomu, že jsme tak upustili od klasické mikrovlny, zjistila jsem, že častěji ohřívám jídlo na funkci mírného ohřevu, než na mikrovlnu, přeci jen, pro děti je to zdravější, no a když spěchám a nejedná se o jídlo pro Štěpána, mikrovlnka to prostě jistí!


Díky tomu, že tato trouba je plnohodnotnou troubou, i ona nabízí klasické možnosti přípravy jídel za pomoci dolního a horního ohřevu, na horkovzduch, gril, či tyto funkce různě kombinovat a připravit tak třeba jídlo funkcí grilu s cirkulací vzduchu. Stejně jako je již u trub standardem i zde je možnost rozmrazování potravin. Dále je zde možnost předehřát nádobí a v neposlední řadě i možnost připravit si jídlo pomocí funkce přípravy pokrmů. Tato trouba nabízí možnost přípravy téměř 170 pokrmů u nichž je skvělé, že se ne všechny shodují s těmi, které nabízí parní trouba. Když si tak vezmu, že parní trouba nabízí více jak 200 druhů pokrmů, mám tu vážně rozsáhlé portfolio různých druhů jídel. A samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že i tato trouba má funkci čištění.


Obě trouby jsou skvělé a pro mě je skvělé, že i přestože si jsou obě v mnohém podobné, každá je svou podstatou jiná. Parní trouba mi umožňuje připravovat pokrmy v páře, díky čemuž mám větší možnosti při přípravě jídel a druhá trouba mi zase nabízí možnost připravit díky funkci mikrovln jídla rychleji, než je běžné.


OHŘEVNÁ ZÁSUVKA (BI630CNS1)
Ohřevná zásuvka je prvkem, který uceluje celý design trub. Kompaktní trouba s mikrovlnou je totiž velikostně menší (nižší) než parní trouba a tak když se umístí vedle sebe, vzniká pod “mikrovlnkou” místo, které lze skvěle vyplnit ohřevnou zásuvkou. Abychom tak měli celý prostor hezky ucelený, vznikl důvod ohřevnou zásuvku pořídit. Vždyť Franta si ji vždy tolik přál! Je to totiž skvělý pomocník na předehřívání nádobí před samotným servírováním nebo pro uchování stále teplých potravin. Když si tak například upečeme pizzu a celou ji nesníme, dáme ji na chvíli do ohřevné zásuvky a za hodinu, kdy Franta opět dostane hlad se tak ohřáta pizza skvěle hodí. V zásuvce taky můžete třeba uchovávat teplé dezerty mezitím než si sníte hlavní chod nebo miniřízečky při rodinných oslavách. Možností je prostě mnoho!


LEDNICE (KI87SAF30)
Lednice je spotřebičem, na kterém jsme celkem šetřili. Bohužel není vždy rozpočet takový, aby vše bylo ideální a tak i přestože jsme s touto lednicí momentálně naprosto spokojení, víme, že zrovna lednice by mohla být ještě lepší. Mrzí mě totiž, že jsme se více neplácli přes kapsu a nezainvestovali do nofrost kategorie, která by už byla naprostým ideálem v oblasti kuchyňských spotřebičů. I přesto tuto lednici považujeme za velmi dobrou. Oceňujeme na ní zásobník na zeleninu s regulátorem vlhkosti, díky čemuž zelenina vydrží dvakrát déle čerstvá, než v klasické ledničce a vážně to funguje. Kolikrát se až divím, jak dlouho mi ta zelenina v šuplíku vydrží čerstvá! Jako další skvělou vlastností je i vlastnost lowfrost, která sice není nofrost, ale kdyby mi to nikdo neřekl, sama bych to nepoznala! Zatím lednice skvěle funguje a že by jevila nějaké známky námrazy? To nejeví a já si tak myslím, že rozmrazovat třeba nikdy nebudeme muset.

MYČKA NÁDOBÍ (SN658D02ME)
Co já bych bez myčky nádobí dělala? No to vážně nevím! Navíc tahle myčka, není jen tak ledajaká myčka, takhle myčka nás vážně baví a já nevím, čím začít dříve. Je totiž neskutečně praktická! 


Tím, že máme myčku zcela zabudovanou oceňuji na ní několik skvělých vlastností. Tou první je její promítání cyklu mytí na zem. Cyklus promítá světelným senzorem, díky kterému víme, kolik času zbývá do konce mytí nebo i to, zda zrovna myčka myje, čistí, suší leští nebo oplachuje. Druhou neméně skvělou vlastností je pak automatické otevírání dvířek, které považuji za snad nepraktičtější funkci myčky. Při vaření mám totiž často ruce opatlané od jídla a tak není nic jednoduššího, než se bokem opřít o skříňku, která se sama otevře a já tak do ní mohu dát špinavé nádobí, aniž bych dvířka myčky opatlala. Další skvělou vlastností je její extrémní tichost, což díky tomu, že máme kuchyň spojenou s obývákem velmi oceníme!  Navíc myčka má funkci silence (tichosti), která mycí program ještě více ztiší a to pak už ani nepoznáte že myje. To je pak případ, kdy o to více oceníme světelnou projekci, abychom vůbec zjistili, kdy bude nádobí umyté.


Velkou praktičnost myčky vidíme také v tom, že disponuje šuplíkem na příbory. Příbory se tak umyjí lépe, než když je zapichujete do přihrádky na příbory a navíc v myčce vzniká více místa. Celkově bych řekla, že je myčka lépe rozložená, než běžné myčky, vejdou se mi do ní totiž i rozměrné talíře, které jsem do předešlé myčky nemohla nacpat a vím, že nejsem jediná, kdo se u svých myček s tímto problémem setkává.


Myčka má mnoho funkcí způsobu mytí, mezi které patří i variospeed, jenž nádobí umyje rychleji, než v běžném programu. Tato funkce se skvěle hodí, když při vaření použijete mnoho nádobí a za chvíli čekáte návštěvu, které byste chtěli jídlo naservírovat, ale nemáte po vaření na čem! Tuto funkci také hojně používáme, ale nejčastěji myjeme na program Auto, který si sám podle svého senzoru, který je v myčce zabudovaný, určí teplotu i délku mytí dle toho, jak moc je nádobí znečištěné. Je to prostě další skvělý spotřebič s nadčasovými funkcemi.
   
VARNÁ DESKA (EX675LYV1E)
Varná deska je  jeden z těch spotřebičů, který jsem nikdy nějak moc neřešila. Vše pro mě totiž začínalo a končilo rozhodnutím o tom, zda budu vařit na plynu, sklokeramice nebo indukci. Nijak mě totiž nenapadlo, že by varná deska mohla mít nějaké funkce, které by mi zpříjemnily vaření a tak šly varné desky mimo mne. Když jsme však tentokrát vybírali varnou desku, byla jsem hodně překvapená, kolik toho taková deska může umět a stala se tak spotřebičem, nad kterým jsme si lámali hlavu snad nejvíce. Myslím, že jsme nakonec vybrali skvěle. Ještě aby ne, vždyť tato deska je tou nejlepší, kterou Siemens v tomto rozměru nabízí!


První otázkou, kterou jsme řešili bylo již výše zmiňované rozhodnutí o tom, zda chceme plynový sporák, sklokeramiku nebo indukci. Rozhodování bylo dlouhé, ale jelikož k nám do bytu nešel plyn použít, jedna položka tak odpadla a my se rozhodli pro indukci. Lákalo nás totiž rychlé vaření i určitá forma bezpečí při manipulaci. Každému vyhovuje něco jiného a já jsem za indukci velmi ráda. Ve starém bytě jsem roky vařila na sklokeramice, u tchýně zas na plynu, a jelikož mám již všechny varianty vyzkoušené, indukce mi z těchto tří variant přijde nejlepší. Vyhovuje mi možnost rychlého ohřátí vody, díky kterému mám těstoviny hotové raz dva, nebo taky přesné nastavení teploty. Věřím, že v budoucnu ocením i rychlé chladnutí plotýnek, o které se mi tak Štěpán doufejme nespálí. 


Druhou otázkou, kterou jsme řešili, byla velikost desky, kterou jsem samozřejmě chtěla mít velkou. Kuchyň však velkou nemáme a tak jsme se rozhodli zvolit klasickou 60 cm širokou desku, která by tak zabrala méně místa. Díky tomu, že jsme zvolili klasickou velikost desky, rozhodli jsme se pro desku se 4 varnými zónami a jedním středovým pruhem. Téměř celá deska je tak pokrytá varnými zónami, které se dají různě spojovat a propojovat a vy tak využíváte efektivně celou plochu, díky které můžete na 60 cm širokou desku nacpat i dva velké hrnce nebo široké pánve. Tyto zóny mají i další skvělé vlastnosti jako například funkci move, která propojí celou pravou nebo levou zónu, jenž je teplotně odstupňovaná. Ve spodní části například vaříte na maximum a čím více nahoru pánev posouváte, tím menší teplotu v pánvi získáváte, což se skvěle hodí například při přípravě asijských specialit nebo pokud jen potřebujete udržovat jídlo před samotným servírováním teplé. Dále se mi také líbí funkce přenos nastavení. Co to znamená? Když vařím v hrnci na jedné zóně a potřebuji hrnec přendat na jinou zónu, stačí pouze přenést hrnec a zóna sama rozpozná teplotu, na kterou jsem v předešlé zóně vařila a já ji tak již nemusím znovu nastavovat.   


Kromě praktického využítí varné plochy oceňujeme i další přídavné funkce jako je minutka nebo nastavení doby přípravy pokrmu. Doba přípravy pokrmu totiž zaručuje, že po skončení nastavené doby se deska sama vypne a vy se tak v podstatě nemusíte o nic starat. S touto funkcí trochu souvisí i funkce Home connect, která je již pouhou třešničkou na dortu. Desku tak můžete skrze aplikaci ovládat pomocí mobilu či tabletu. Osobně jsem si myslela, že to je funkce, kterou prostě nikdy nevyužiju, ale jak se říká nikdy neříkej nikdy a už i já pro ni našla občasné využití, které se hodí při přípravě obědů pro Štěpána. Jídlo mu nachystám do hrnce na plotně, a když nejsem zrovna v místnosti, stačí jej jen na dálku zapnout a jen co přijdu, jídlo je hotové! Je to však už spíš jen taková zajímavost, kterou prakticky nevyužíváme.


DIGESTOŘ (LF31IVP60)
Digestoř uceluje celý ráz kuchyně a proto byla předmětem dlouhých diskuzí. Původně jsme totiž chtěli válcovou digestoř, ale jelikož tento typ Siemens nedělá, rozhodli jsme se od ní opustit a vybrat jinou, která by doladila celý design bytu. Jen co jsme prolistovali katalog, bylo rozhodnuto, krychle visící na čtyřech drátcích nás svým designem naprosto dostala a my tak měli vybráno. Její skvělé funkce odstupňování intenzity světla či funkce boost (rychlého rázového odsávání) už byly pouze bonusem!


Vybavení kuchyně těmito spotřebiči je pro nás splněný sen, který si velmi užíváme. Jsme rádi, že jsme se rozhodli tentokrát investovat do opravdu kvalitních spotřebičů a vaření s nimi si tak užíváme ještě více, než kdy předtím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena