FUNCHOZA – SALÁT S RÝŽOVÝMI NUDLEMI

257

Asijsky laděná jídla to je něco! Když se navíc spojí moje láska k Asii a salátům, je to jasná výhra. Skleněné nudle, výrazná zálivka, lehce pálivá paprička, křupavá zelenina, ořechy a šťavnaté maso vykouzlí báječnou kombinaci chutí. Navíc se vám odmění tím, že v něm můžete zdělat zbytky a pokaždé tak vytvořit novou teplou i studenou variantu. 

Obměny:

Salát lze připravit teplý i studený. Pokud zeleninu orestujete na pánvi, je skvělý nejen jako teplá večeře, ale i oběd. Když z něj něco zbude, druhý den vám bude chutnat i hezky vychlazený. Do studeného salátu můžete však použít i syrovou zeleninu. Bude hezky křupat a bude plný vitamínů.

  • Maso (hovězí, kuřecí, losos, krevety)
  • Tofu
  • Restovaná zelenina (paprika, mrkev, zelí, pak choi)
  • Syrová zelenina (mrkev, okurka, ředkev, salát, edamame)
  • Ořechy (arašídy, mandle, kešu)
  • Zálivka (pikantní nebo arašídová recept zde)

Funchoza

Funchoza je varianta korejského pokrmu japchae, který vytvořili Koryo-saram (etničtí korejci z dálného východu). Tento pokrm si získal velkou oblibu v Uzbekistánu a okolních zemích, kde je poměrně vysoká koncentrace Koryo-saramu. I my jsme jej objevili právě v této oblasti, při naší cestě do Kazachstánu a tuto vzpomínku vám tak přinášíme formou dalšího chutného pokrmu.

FUNCHOZA – SALÁT S RÝŽOVÝMI NUDLEMI

Porce 4 porce
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na maso:

  • 250 g hovězího masa
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 100 ml vývaru

Na salát:

  • 100 g skleněných nudlí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 80 g červeného zelí
  • ½ okurky
  • 40 g nesolených arašídů

Na pikantní zálivku:

  • nať jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 40 ml sójové omáčky
  • 30 ml rostlinného oleje
  • 10 ml limetkové šťávy
  • 10 g medu

Na dokončení:

  • sezamová semínka
  • čerstvý koriandr

Postup

  • Maso nakrájíme na nudličky. Dobře ho osolíme a opepříme.
  • Mrkev, papriku, zelí a okurku nakrájíme na nudličky. Mrkev na velmi tenko. Nať cibulky a chilli nakrájíme na kolečka nebo nadrobno. Arašídy nahrubo.
  • Zázvor utřeme najemno a spolu s ostatními surovinami na zálivku vše dobře promícháme.
  • Skleněné nudle zalijeme vroucí vodou a dle návodu je necháme odstát (cca 3 minuty). Poté je scedíme a zalijeme studenou vodou, abychom zastavili tepelný proces a nudle se nerozvařily.
  • V pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka opečeme. Poté přidáme prolisované stroužky česneku. Vše zalijeme 100 ml vývaru a chvíli povaříme. Pak přidáme mrkev a papriku a necháme je 3 minuty měknout. 
  • Směs přidáme k nudlím. Přihodíme okurku a arašídy. Vše zalijeme zálivkou a zamícháme.
  • Nakonec vše dozdobíme semínky a lístky koriandru. 
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Kazachstán, Korea
Klíčová slova: Asie, Hovězí maso, nudle, Saláty, Skleněné nudle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena