Asijsky laděná jídla to je něco! Když se navíc spojí moje láska k Asii a salátům, je to jasná výhra. Skleněné nudle, výrazná zálivka, lehce pálivá paprička, křupavá zelenina, ořechy a šťavnaté maso vykouzlí báječnou kombinaci chutí. Navíc se vám odmění tím, že v něm můžete zdělat zbytky a pokaždé tak vytvořit novou teplou i studenou variantu.
Obměny:
Salát lze připravit teplý i studený. Pokud zeleninu orestujete na pánvi, je skvělý nejen jako teplá večeře, ale i oběd. Když z něj něco zbude, druhý den vám bude chutnat i hezky vychlazený. Do studeného salátu můžete však použít i syrovou zeleninu. Bude hezky křupat a bude plný vitamínů.
- Maso (hovězí, kuřecí, losos, krevety)
- Tofu
- Restovaná zelenina (paprika, mrkev, zelí, pak choi)
- Syrová zelenina (mrkev, okurka, ředkev, salát, edamame)
- Ořechy (arašídy, mandle, kešu)
- Zálivka (pikantní nebo arašídová recept zde)
Funchoza
Funchoza je varianta korejského pokrmu japchae, který vytvořili Koryo-saram (etničtí korejci z dálného východu). Tento pokrm si získal velkou oblibu v Uzbekistánu a okolních zemích, kde je poměrně vysoká koncentrace Koryo-saramu. I my jsme jej objevili právě v této oblasti, při naší cestě do Kazachstánu a tuto vzpomínku vám tak přinášíme formou dalšího chutného pokrmu.

FUNCHOZA – SALÁT S RÝŽOVÝMI NUDLEMI
Co budete potřebovat
Na maso:
- 250 g hovězího masa
- sůl
- černý mletý pepř
- 100 ml vývaru
Na salát:
- 100 g skleněných nudlí
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 80 g červeného zelí
- ½ okurky
- 40 g nesolených arašídů
Na pikantní zálivku:
- nať jarní cibulky
- 1 chilli paprička
- 10 g čerstvého zázvoru
- 40 ml sójové omáčky
- 30 ml rostlinného oleje
- 10 ml limetkové šťávy
- 10 g medu
Na dokončení:
- sezamová semínka
- čerstvý koriandr
Postup
- Maso nakrájíme na nudličky. Dobře ho osolíme a opepříme.
- Mrkev, papriku, zelí a okurku nakrájíme na nudličky. Mrkev na velmi tenko. Nať cibulky a chilli nakrájíme na kolečka nebo nadrobno. Arašídy nahrubo.
- Zázvor utřeme najemno a spolu s ostatními surovinami na zálivku vše dobře promícháme.
- Skleněné nudle zalijeme vroucí vodou a dle návodu je necháme odstát (cca 3 minuty). Poté je scedíme a zalijeme studenou vodou, abychom zastavili tepelný proces a nudle se nerozvařily.
- V pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka opečeme. Poté přidáme prolisované stroužky česneku. Vše zalijeme 100 ml vývaru a chvíli povaříme. Pak přidáme mrkev a papriku a necháme je 3 minuty měknout.
- Směs přidáme k nudlím. Přihodíme okurku a arašídy. Vše zalijeme zálivkou a zamícháme.
- Nakonec vše dozdobíme semínky a lístky koriandru.

