ŠTOLOVÉ KULIČKY

69

Štola je jedním z nejoblíbenějších receptů, které podle nás na Vánoce pečete, proč si tedy nepřipravit tuto novou variantu ve formě kuliček, které budete hotové během chvilky?

Tyto kuličky vznikly, když jsem přemýšlela, jaké cukroví ještě letos připravím. Chtěla jsem něco rychlého, nenáročného a samozřejmě dobrého. V lednici jsem měla zbytek tvarohu a v tu chvíli mě to napadlo! Vždyť tolik milujeme štolu, tak proč nepřipravit její novou variantu? Umíchala jsem těsto, vytvarovala kuličky, namočila je v másle a chvilku pekla v troubě. Hmm, ještě raději jednu vrstvu másla, a nakonec to nejlepší! Vrstva vanilkového cukru! Jednoduše fantazie. Rychlé, a tak dobré!

ŠTOLOVÉ KULIČKY

Porce 60 kousků
Příprava 45 minutes

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku velká lžička
  • 90 g másla
  • 1 vejce
  • kůra z chemicky neošetřeného citrónu
  • 125 g tvarohu v obalu
  • 80 g brusinek
  • 50 g pistácií
  • 40 g mandlí
  • 30 g pekanových ořechů

Dále:

  • 150 g rozpuštěného másla na potření
  • 250 g moučkového cukru promíchaného s mletou vanilkou

Postup

  • Mouku si nasypeme do velké misky a promícháme ji s cukrem a kypřícím práškem. 
  • Nyní přidáme změklé máslo, vejce, jemně strouhanou citrónovou kůru a tvaroh. Vše dobře promícháme.
  • Ořechy lehce pokrájíme a spolu s brusinkami je přidáme k směsi. Potom je do těsta dobře zapracujeme.
  • Z těsta vytvarujeme kuličky (Velikost je na vás. My máme rádi drobnější cukroví, proto jsem je dělala zhruba 2 cm velké.). Namočíme je v rozpuštěném másle a poskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Kuličky pečeme v troubě vyhřáté na 180 C zhruba 15 – 20 minut. Ještě horké je opět potřeme máslem a následně obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Kuchyně: Německo
Klíčová slova: Ořechy, Sušené ovoce, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena