SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 74: BUCHTY

4K



Kdo by nechtěl mít pekáč buchet na břiše! Co si budeme povídat, každý si ho přejeme, ale jen málokdo z nás má tu vůli se k němu dohrabat. Samozřejmě že i Franta by ho chtěl, ale ať dělá, co dělá, stále ho má dnem vzhůru. Musím přiznat, že se vážně snaží. S klukama chodí pravidelně crossfitit, pátky tráví na fotbale a doma se mi zmítá na trámu snad každý den. Vždy ho pak načapám, jak před zrcadlem hledá aspoň jednu buchtičku a když jí nenajde zmítá se bez výsledku stále dál. Chvílemi je mi ho až líto a tak když dnes opět vyrazil na lov buchet do fitka vzala jsem kuchyň útokem a upekla mu jeden pekáč buchet na zub. Buchty ho nadchly. Padaly do něj jedna za druhou a od té doby místo toho, aby pracoval na pekáči buchet na břiše, pracuji já na tom pekáči buchet, který si může do břicha nacpat! 


Recept podle Sandtnerky

Suroviny: 600 g polohrubé mouky, 120 g másla, 100 g cukru, sůl, vanilka, citrónová kůra, 2 hořké strouhané mandle, 250 ml vlažného mléka, 3 vejce, 25 g droždí, vanilkový cukr na pocukrování.

Na vále si s moukou rozsekáme nožem čerstvé máslo, dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, vanilku, citronovou kůru, hořké strouhané mandle, vlahé mléko, ve kterém umícháme dva žloutky a  jedno vejce a naposled přidáme z droždí připravený, vykynutý kvásek, a vše důkladně vypracujeme. Pak dáme těsto vykynouti. (Měkké, přiměřeně tuhé těsto.) Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky, plníme je nádivkou povidlovou, makovou atd., uděláme buchtičky, které složíme do vymazaného pekáče, při čemž je po stranách pomažeme máslem a dáme vykynouti. Pak je na povrchu potřeme vyšlehaným vajcem a v mírnější troubě je upečme. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.    


RECEPT PODLE NÁS

Recept podle Sandtnerky je skvělý, pečeme jej již léta a často tak přistoupíme k tomuto tradičnímu receptu, občas si jej však trochu upravíme. Postupem času mi totiž začalo na sandtnerkovských buchtách vadit to, že je těsto tekutější a tak jednotlivé buchty po upečení trochu změní tvar a jsou tak v pekáči více slité. Může to být dobou, která se od doby, kdy paní Sandtnerová žila změnila a s ní se změnily i suroviny. Vše tedy již nemusí klapat tak jak za jejich dob a proto jsme přistoupili k malé úpravě. Ubrali jsme trochu másla, aby těsto nebylo tolik tekuté a současně hořkou mandli, která se špatně shání, nahradili trochou muškátového oříšku, který chuť buchet podtrhne. Navíc jsme buchty přestali mašlovat vajíčkem a raději je pomažeme máslem, které jsme v těstě ubrali. Často také přistupujeme k variantě, kdy buchty nepodáváme tradičně vyklopené spodkem nahoru, ale podáváme je tak, jak se pekli v pekáči.

Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny

Co budete potřebovat (na 1 pekáč cca 25 buchet):
  • 600 g polohrubé mouky,
  • 100g másla,
  • 100 g cukru,
  • sůl,
  • vanilka,
  • citrónová kůra,
  • špetka muškátového oříšku,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 3 vejce,
  • 25 g droždí,
  • vanilkový cukr na pocukrování. 

Postup:

  1. Nejprve si odvážíme všechny suroviny do jednotlivých misek. Budeme totiž zadělávat kvásek a z těchto surovin ubírat. Proto je lepší si suroviny předem odvážit, abychom jednotlivé gramy nepopletli.
  2. Nyní zaděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka (mléko musí být vlažné, ne horké. Jeho teplota nesmí překročit 40 °C, kdyby byla vyšší, bylo by to nepříznivé prostředí pro kvasnice, kvasnice totiž vysoká teplota umrtví a kvásek potom nevzejde.). K vlažnému mléku přisypeme lžíci cukru, přidáme 2 lžíce mouky a nadrolíme droždí. Vše umícháme do hladkého těstíčka. Hrneček přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek.
  3. Do zbylé mouky zamícháme sůl, abychom podtrhly chuť těsta a dále do něj nastrouháme trochu muškátového oříšku, kůru z jednoho citrónu a přidáme zrníčka z vanilky. Vše promícháme a doprostřed uděláme důlek.
  4. Do důlku nalijeme vykynutý kvásek, přilijeme zbylé mléko, přisypeme zbytek cukru, vyklepneme celá vejce a přidáme na kousky nakrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily a poté těsto vysypeme na pracovní plochu, kde jej ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To poté opět přendáme do misky a přikryjeme jej utěrkou. Takto jej necháme 1 hodinu kynout.
  5. Pekáč, do kterého budeme buchty sázet vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  6. Vykynuté těsto vyválíme cca 1 cm silně a nakrájíme jej na čtverečky. Doprostřed každého čtverečku dáme lžíci připravené nádivky a protilehlými rohy k sobě těsto spojíme. Spojíme všechny švy a těsto vytvarujeme do bochánkového tvaru. Jednotlivé bochánky skládáme vedle sebe do pekáče, přičemž mezi nimi necháme 0,5 cm velkou mezeru, aby měli dostatek místa ke kynutí.
  7. Když máme všechny buchty připravené, v mezerách je pomačlujeme rozehřátým máslem, aby šly buchty po upečení od sebe lépe oddělit. A poté je necháme alespoň 20 minut kynout.
  8. Troubu vyhřejeme na 160 °C.
  9. Vykynuté buchty pomašlujeme rozehřátým máslem a pečeme je v troubě vyhřáté na 160 °C cca 30 minut.

Tvarohová nádivka

50 g másla umícháme se 100 g krupicového cukru do bílé pěny. Přidáme žloutek, citrónovou
kůru, zrníčka z vanilky, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh (300 g) a lžíci mléka. Vše umícháme dohladka a na závěr do směsi jemně zamícháme vyšlehaný sníh ze zbylého bílku.

Recept na makovou nádivku naleznete ZDE

Zapojte se do konverzace

  1. Má to šťávu! says:

    jéžiš, ty jsou svěklý!!!

  2. Claudia Z says:

    Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

  3. All my cosmetics says:

    To je tak roztomilé 🙂 škoda se zakousnout. vypadá to na první pohled složitě, ale je to jednoduché 🙂
    All my cosmetics

  4. Vyzerá to chutne a iste aj je. Ja som buchty ešte nepiekla, asi by som sa mala odhodlať, pretože ich naozaj milujem 🙂

  5. lifeinpicturesbylu says:

    Och tie su perfektne to nusim niekedy doma vyskusat 🙂

  6. Kristýna Davidová says:

    vypadají naprosto nádherně! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena