SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 99: BRAMBOROVÉ ŠKUBÁNKY

1.7K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Když jsme se loni v lednu pustili do dobrodužného úkolu zvaného Sandtnerkovská výzva, věděli jsme, že je před námi mnoho krásných starých receptů a na mnoho z nich jsme se již od prvního momentu těšili. Tak třeba takové škubánky, ty jsme si vyznačili jako první a i přesto jsme na ně čekali skoro dva roky! Čím více se totiž blížíme ke konci této výzvy, tím větší esa taháme z rukávu!
Tohle jídlo nás velmi zajímalo. Ani jeden jsme jej nikdy nejedli a ani jsme jej snad nikde v žádné restauraci či u někoho známého neviděli. Bylo to pro nás tajemné jídlo nesoucí jméno slavného kresleného pejska Škubánka a my toužili jeho záhadu rozluštit. Pro Frantu, který si myslel, že škubánky musí být jednoznačně z jablek, byl tento bramborový dezert velkým překvapením a pro mě vlastně také. Během pár chvil před námi stál jednoduchý a velmi dobrý sladký chod, který nás vyvedl z jablečného omylu a skvěle zasytil náš hladový krk svou sladko-slanou chutí. 
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/
Co budete potřebovat:
  • 1 kg brambor,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • 80 g sádla,
  • sůl,
  • mák,
  • cukr.

Recept podle Sandtnerky:

Oloupané, nakrájené brambory uvaříme ne příliš do měkka. Pak z nich slijeme vodu a brambory zasypeme moukou, načež do nich uděláme vařečkou několik děr až ke dnu, nalijeme na ně část slité vody a na okraji plotny je necháme zvolna povařiti, aby se spařila mouka (asi 20 minut). Poté přebytečnou vodu slijeme a brambory důkladně rozmačkáme a umícháme, aby těsto bylo hladké a tuhé. Podle chuti je osolíme a pak vykrajujeme kousky ostrou lžící v horkém sádle neb másle namočenou, klademe je na mísu, načež je mastíme sádlem a sypeme smaženou, drobně nakrájenou cibulkou, nebo je na sádle na pekáči usmažíme a podáváme k masu. Také je sypeme strouhaným tvarohem a mastíme máslem nebo je sypeme tlučeným mákem a cukrem a mastíme sádlem. 
My jsme toužili po sladkém jídle a tak jsme pro škubánkovou variantu zvolili poslední verzi na sádle smažených škubánků s mákem, cukrem a sádlem. 
Poznámky:
  • Uvařené brambory je dobré prošťouchat šťouchadlem a až poté do nich udělat vařečkou díry. 
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena