
Když jsme se na konci ledna zúčastnili workshopu Zdeňka Křížka, získali jsme mnoho cenných rad, které nás naučily více využívat vločky v kuchyni a lépe s nimi pracovat. Od workshopu utekly téměř dva měsíce a my si všechny rady vzali k srdci a posupným zkoušením nových receptů si tak vybudovali skvělý arzenál receptů, ve kterých vločky hrají prim. Některé z nich považujeme za vážně zdařilé a proto Vám dnes představujeme první z nich. Jedná se o recept, který nás vnesl zpět do našich školních, kdy müsli tyčky byly obrovským boomem a my tak každou školní svačinu otevírali s velkým přáním, opět nalézt ve svém svačinovém boxíku tuto skvělou energetickou dobrotu. Zavzpomínejte si s námi na mladá školní léta a upečte si müsli tyčky v pohodlí domova.

Náročnost: Nenáročné
Doba přípravy: 40 minut
- 5 minut příprava surovin,
- 10 minut předpečení směsi,
- 5 minut vaření,
- 25 minut pečení tyčinek.
Co budete potřebovat (8 kousků):
- 200 g ovesných vloček,
- 200 g oříšků dle chuti (naše směs: vlašské, lískové, mandle, pistácie, pekany),
- 100 g sušeného ovoce dle chuti (naše směs: meruňky, goji),
- 50 g másla,
- 4 lžíce medu.
Postup:
- Nejprve dáme troubu předehřívat na 160 °C.
- Ořechy a sušené ovoce nakrájíme na menší kousky (Není nutné všechno krájet, lískové ořechy klidně nechejte vcelku, vlašské a pekany je však lepší přepůlit), přidáme je k vločkám, promícháme a takto připravenou směs rozprostřeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Pekáček vložíme do trouby a směs v ní necháme zezlátnout, trvá to cca 10 minut. Směs v troubě neustále po očku sledujte, každá trouba totiž hřeje jinak a tak je potřeba dát pozor, aby se směs nepřipálila.
- Než směs zezlátne, rozpustíme si v menším rendlíku máslo s medem. Jen co začne směs v troubě zlátnout, vyndáme ji a nasypeme ji do rendlíku k tekutému medovému máslu. Vše promícháme a nalijeme zpět na připravený pekáček. Směs na něj pečlivě rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme ji tak, aby povrch musli tyček byl co nejvíce kompaktní. Připravený pekáček vrátíme zpět do trouby, teplotu zvýšíme na 180 °C a tyčky pečeme 25 minut.
- Upečené müsli tyčky necháme zcela vychladnout, poté je vyndáme z pekáčku a nakrájíme na 8 stejných dílků.



Fúha veľmi zaujímavý recept aj fotky!
Děkujeme!
Vypadají výborně. Já před nedávnem dělala datlové tyčinky. Byla to moje raw prvotina 🙂
O všem? Ovšem!
Děkujeme za pochvalu!
Datlové tyčky musely být také úžasné!