MÜSLI TYČKY

3
Když jsme se na konci ledna zúčastnili workshopu Zdeňka Křížka, získali jsme mnoho cenných rad, které nás naučily více využívat vločky v kuchyni a lépe s nimi pracovat. Od workshopu utekly téměř dva měsíce a my si všechny rady vzali k srdci a posupným zkoušením nových receptů si tak vybudovali skvělý arzenál receptů, ve kterých vločky hrají prim. Některé z nich považujeme za vážně zdařilé a proto Vám dnes představujeme první z nich. Jedná se o recept, který nás vnesl zpět do našich školních, kdy müsli tyčky byly obrovským boomem a my tak každou školní svačinu otevírali s velkým přáním, opět nalézt ve svém svačinovém boxíku tuto skvělou energetickou dobrotu. Zavzpomínejte si s námi na mladá školní léta a upečte si müsli tyčky v pohodlí domova. 

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 40 minut
  • 5 minut příprava surovin,
  • 10 minut předpečení směsi,
  • 5 minut vaření,
  • 25 minut pečení tyčinek.

Co budete potřebovat (8 kousků):

  • 200 g ovesných vloček,
  • 200 g oříšků dle chuti (naše směs: vlašské, lískové, mandle, pistácie, pekany),
  • 100 g sušeného ovoce dle chuti (naše směs: meruňky, goji),
  • 50 g másla,
  • 4 lžíce medu.

Postup:

  1. Nejprve dáme troubu předehřívat na 160 °C.
  2. Ořechy a sušené ovoce nakrájíme na menší kousky (Není nutné všechno krájet, lískové ořechy klidně nechejte vcelku, vlašské a pekany je však lepší přepůlit), přidáme je k vločkám, promícháme a takto připravenou směs rozprostřeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Pekáček vložíme do trouby a směs v ní necháme zezlátnout, trvá to cca 10 minut. Směs v troubě neustále po očku sledujte, každá trouba totiž hřeje jinak a tak je potřeba dát pozor, aby se směs nepřipálila.
  3. Než směs zezlátne, rozpustíme si v menším rendlíku máslo s medem. Jen co začne směs v troubě zlátnout, vyndáme ji a nasypeme ji do rendlíku k tekutému medovému máslu. Vše promícháme a nalijeme zpět na připravený pekáček. Směs na něj pečlivě rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme ji tak, aby povrch musli tyček byl co nejvíce kompaktní. Připravený pekáček vrátíme zpět do trouby, teplotu zvýšíme na 180 °C a tyčky pečeme 25 minut.
  4. Upečené müsli tyčky necháme zcela vychladnout, poté je vyndáme z pekáčku a nakrájíme na 8 stejných dílků.

Zapojte se do konverzace

  1. Recepty says:

    Fúha veľmi zaujímavý recept aj fotky!

    1. Markéta says:

      Děkujeme!

  2. Siraelxy says:

    Vypadají výborně. Já před nedávnem dělala datlové tyčinky. Byla to moje raw prvotina 🙂
    O všem? Ovšem!

    1. Markéta says:

      Děkujeme za pochvalu!

      Datlové tyčky musely být také úžasné!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena