ČARODĚJNICE ZE ZBYTKŮ, S PŘEKVAPENÍM

600

Od té doby, co mám děti, vždy když se začne blížit konec dubna, vymýšlím čarodějný recept, kterým bych je překvapila. První rok to byla čarodějnická buchta, dva roky zpět čarodějnické klobouky, loni ohýnkové cupcaky a letos jsem vsadila na tyto čarodějnice s překvapením. Děti je milují a vy v nich dokážete zužitkovat různé odkrojky, drobečky či zbytky oříšků a čokolády.

Snad si je oblíbíte stejně tak, jako si je oblíbily moje děti.

Zbytkový dezert

Tento dezert je fajn nejen v tom, že se dětem líbí a že jim chutná, ale také v tom, že v něm můžete zdělat mnoho zbytků.

Při pečení se občas stane, že se něco nepovede. Piškot se srazí, nebo připeče. V takovém případě jej nemusíte hned vyhazovat. Co je dobré, můžete okrojit a nechat právě na takový dezert, jako je ten dnešní. Já si tyto odkrojky nechávám v sáčku v mrazáku a když jich je dostatek, tvořím „zbytkové“ dezerty. Hmota se dá taky vymačkat například do různých formiček.

V tomto dezertu nemusíte zužitkovat jen zbytky piškotu a buchet, ale i různých sušenek, oříšků, sušeného ovoce, marmelády, čokolády a podobně.

Překvapení

Co se skrývá v kornoutu? Dutý kornout by bylo škoda nevyužít. Při lepení čokoládou k podstavci do něj můžete vložit malé překvapení. Já jsem zvolila oříšky, ale šlo by použít i sušené ovoce, drobné sladkosti, malou hračku nebo papírek se vzkazem, omalovánkou či hádankou.

ČARODĚJNICE ZE ZBYTKŮ S PŘEKVAPENÍM

Porce 6 ks
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na čepici:

  • 6 větších kulatých sušenek Pokud nemáte, můžete upéct z lineckého nebo perníkového těsta.
  • 6 kornoutů
  • 100 g hořké čokolády
  • překvapení Oříšky, sušené ovoce, drobné sladkosti, malá hračka nebo papírek se vzkazem, omalovánkou či hádankou.)

Na hlavu:

  • 100 g bílé čokolády
  • 200 g odkrojků zbytky buchet, piškotu, sladkého pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 100 g mletých mandlí nebo i jiných oříšků
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice

Na dozdobení:

  • 200 ml smetany na šlehání nejlépe nakombinovat 100 ml 31% a 100 ml 41%
  • 1 a ½ lžíce kakaa pro lepší barvu nejlépe nakombinovat 1 lžíci klasického a ½ lžíce černého kakaa
  • 6 párů očí z cukrové polevy
  • čokoláda

Postup

Čepice

  • Jako první si připravíme překvapení, kterým budeme plnit čepice.
  • Prkénko, mřížku nebo podložku obalíme alobalem (Budeme na ni nechávat schnout čepice a díky alobalu nám půjdou po zaschnutí dobře odlepit.).
  • Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a potom v ní namočíme sušenky tak, aby byly po celém povrchu hezky pokryté. Jednu po druhé pokládáme na podložku.
  • Nyní v čokoládě obalíme i kornouty (Okraj kornoutu dobře namočte, ať vám jde dobře přilepit k sušence.).
  • Kornout naplníme překvapením a položíme jej na v čokoládě obalenou sušenkou. Dobře je k sobě přitiskneme, aby držely.
  • Čepice necháme zcela zaschnout.

Hlava:

  • Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
  • Piškot nadrolíme. Přilijeme čokoládu, přidáme změklé máslo, mleté ořechy, citrónovou šťávu, i jemně strouhanou kůru, kakao a skořici. Vše promícháme a v ruce propracujeme tak, aby při zmáčknutí „těsto“ drželo tvar.
  • Nyní z těsta vytvarujeme 6 koulí. Lžičkou jim vytlačíme obličej. Přitiskneme oči a v lednici necháme ztuhnout.

Dozdobení:

  • Když je klobouk zaschlý a hlava zatuhlá, smícháme obě smetany s kakaem a vyšleháme je dotuha. Pak cukrářským sáčkem s děrovanou hubičkou nazdobíme hlavám vlasy. (Pokud nemáte děrovanou hubičku. Stačí použít jednorázový cukrářský sáček a do špičky napíchat špejlí několik 2 mm velkých děr. Nebo sáčku ustřihnout jen malou dírku a nazdobit vlasy jeden po druhém.).
  • Při zdobení necháme hlavám uprostřed holé místo a do něj lžicí nalijeme trochu rozehřáté čokolády. Potom k hlavám připevníme klobouk a čokoládu necháme dobře zaschnout. Možná budete muset klobouk podepřít, aby se během zasychání nesesunul (Pokud máte klobouk hodně naplněný, a tím pádem těžký, použijte při připevňování k hlavě párátko.).
  • Hotovým hlavám dozdobíme čokoládou klobouk a obočí a lžičkou jim vytvoříme ústa. Pak můžeme podávat.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Klíčová slova: Halloween, Pálení čarodějnic, Rady do kuchyně
Screenshot
Screenshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena