KROWKI

7.1K


Po dlouhé době procházím svým rodným městem a čím dál tím více si uvědomuji, jak moc se vše s přibývajícími lety mění. Mění se krajina, domy i oblíbená místa a já tak vzpomínám na domek stojící nedaleko autobusového nádraží a ač nyní vypadá, že zeje prázdnotou, já si velmi dobře vybavuji ten obchůdek s potravinami, který zde býval. Při cestě ze školy jsem si zde ráda kupovala karamelky na tyčce nebo starého dobrého kamaráda Pedra. Kde ty doby jsou?! Nyní se už s těmito sladkostmi v obchodech nesetkám, lze však za ně najít náhradu. Karamelky na tyčce totiž nejsou ničím jiným než českou obdobou krowki. Krowka tak s postupem času nahradila mojí oblíbenou karamelku a ač už nejsem malá holka, ráda si ji dopřeji i nyní. Není totiž žádná jiná sladkost, kterou bych tak milovala a hlavně je jednou z mála sladkostí, kterou lze připravit i v pohodlí domova!

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina 50 minut + 24 hodin odležení
  • 5 minut příprava směsi,
  • 1 hodinu vaření směsi,
  • 15 minut závěrečná příprava krowek,
  • 10 minut krájení,
  • 20 minut balení.
Co budete potřebovat (na 90 krowek):
  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 1 kg cukru,
  • 300 g cukru s pravou vanilkou,
  • 1 salko,
  • 250 g másla,
  • 200 g sušeného mléka.
Postup:
  1. Do velkého hrnce (nejlépe s nepřilnavým povrchem) nalijeme mléko, přidáme cukr a salko a vše řádně promícháme. Na mírném plameni necháme rozpustit cukr v této směsi a směs vaříme při mírné teplotě 1 hodinu. Nezapomínejte směs míchat, aby se vám karamel nepřipekl a vy si neponičili hrnec. Směs začne během vaření karamelizovat a získá krásně nahnědlou barvu. (Pokud chcete dosáhnout ještě intenzivnější chuti, můžete použít i karamelové salko.)
  2. Větší pekáč vyložíme pečícím papírem.
  3. Po dvou hodinách vaření sundáme hrnec z plotny a do horké husté směsi zamícháme do úplného rozpuštění máslo a sušené mléko. Nelekejte se toho, že směs díky rozpuštěnému máslu a sušenému mléku trochu zřídne, až se vychladí, díky tuku ztuhne. 
  4. Takto připravenou směs nalijeme do pekáče a necháme ji do druhého dne v chladnu ztuhnout.
  5. Druhý den nakrájíme z tuhé směsi malé krowki, které zabalíme do pečícího papíru jako bonbonky a uchováváme je v chladnu dokud je všechny nesníme.


Zapojte se do konverzace

  1. Petra T. says:

    Taky jsem jako malá milovala karamelky na tyčce, to bylo super 🙂 recept je skvělý, je to třeba i hezké pro někoho kdo karamely miluje jako dárek, nebo jen tak k vánočnímu stolu 🙂 moc se mi to líbí 🙂
    MyGoldenMind

    1. Markéta says:

      Ano, hodí se i na jedlé dárky, takže třeba i jako tip k Vánocům! Děkujeme za krásný komentář 🙂

  2. Unknown says:

    Ahoj dnes se na ně chystám, tak doufam,ze se povedou stejně jako na obrázku,děkuju za recept 🙂

  3. Veronika says:

    Recept funguje výborně, děkuji! 🙂 Jak dlouho prosím vydrží v lednici?

    1. Markéta says:

      Dlouho. Měla jsem je v lednici i měsíc a byly v pořádku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena