SKANDINÁVSKÉ KOBLIHY

3.9K
Čím více cestujeme, tím více si uvědomujeme, jak moc jsou jednotlivé kuchyně propojené a jak se některá jídla v různých variantách připravují po celém světě. Vezměme si například takové koblihy, s nimi se setkáváme ve všech zemích světa a každá z nich je považuje za svoje vlastní. A proč by vlastně ne! Vždyť každá z těch světových koblih je vlastně v něčem tak trochu jiná! Například tyto smažené copy s šafránem jsme objevili při naší poslední cestě na Island a ač nejsou ryze Islandské, ale spíš obecně skandinávské, obliba těchto zářivě žlutých koblih je i tady veliká. A víte co? Já se tomu vůbec nedivím. Sama ještě teď cítím tu příjemnou vůni kynutých copů, která nás zlákala k ochutnání v jedné z pekáren v centru Reykjavíku. Hned bych se sem vrátila. Sedla bych si zase k tomu velkému oknu a s teplou koblihou a horkým čajem v ruce bych si užívala ty dlouhé minuty nic nedělání. Kochala bych se ledovou krajinou nespoutaného Islandu a přemýšlela nad tím, proč jsem se vlastně nenarodila tady. Island ve mě zanechal silný dojem, který nás do této země určitě zase někdy vrátí. Nyní si však užíváme návrat do naší republiky a Skandinávii si připomínáme alespoň vůní těchto zářivě žlutých šafránových koblih. 

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny 10 minut
  • 45 minut příprava šafránového mléka,
  • 15 minut příprava těsta,
  • 1 hodina 30 minut celkové kynutí těsta,
  • 20 minut příprava copů,
  • 20 minut smažení.

Co budete potřebovat (na 10 koblih):

  • 500 g hladké mouky,
  • 200 ml mléka,
  • 60 g třtinového cukru,
  • 60 g másla,
  • 2 vejce,
  • sáček sušeného droždí,
  • 1 lžička šafránu.
Postup:
  1. Do menší misky si nasypeme lžičku šafránu. 
  2. Mléko nalijeme do kastrolku a mírně jej zahřejeme (Mléko se nesmí vařit, ale musí být teplé, jako horký čaj, kterého byste se napili.). Takto ohřáté mléko nalijeme do misky, ve které již máme připravený šafrán a šafrán v něm necháme louhovat asi tři čtvrtě hodiny. Mléko se nám hezky obarví a koblihy pak budou mít zářivě žlutou barvu.
  3. Šafránové mléko nalijeme přes cedníček do velké mísy. Přidáme mouku, vejce, cukr, máslo, droždí a vše promícháme. Poté těsto vyndáme na pomoučený vál nebo kuchyňskou plochu a rukou jej zpracujeme. Pružné vláčné těsto vložíme zpět do čisté mísy, přikryjeme ho utěrkou a necháme ho kynout 1 hodinu. 
  4. Vykynuté těsto vyndáme z misky na vál, jemně jej párkrát promáčkneme a rozdělíme jej na 10 stejně velkých dílů, které přikryjeme fresh folií, aby nám neoschly. 
  5. Jeden díl vyndáme a rozdělíme jej na tři stejné kousky. Každý kousek vyválíme do 20 cm dlouhého hada a ze všech hadů upleteme cop. Takto pokračujeme se všemi dalšími díly, dokud nezískáme 10 copů. Copy přikryjeme fresh folií, které jsou předtím lehce potřeli olejem, aby se nám k folii nepřilepily, a necháme je 30 minut kynout.
  6. Do velkého kastrolu nebo fritézy nalijeme olej a rozehřejeme jej na 180 °C. Koblihy v něm smažíme 3 minuty z každé strany. Usmažené koblihy vyndáme na savý ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku a ještě teplé je mírně poprášíme moučkovým cukrem.

Zapojte se do konverzace

  1. Petra T. says:

    Vypadají báječně, skořicový uzel je hádám na podobný způsob a ten mám velmi ráda, takže tyhle koblihy by mi taky určitě chutnaly 🙂
    MyGoldenMind

    1. Markéta says:

      Ano, je to obdobné. Určitě je vyzkoušejte, věřím, že si je zamilujete 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena