MRKVOVÉ CUPCAKES S KARAMELOVÝM KRÉMEM

4K
Vzpomínám si na dobu, kdy jsem se poprvé setkala s mrkvovými šátečky. Tehdy tento poklad vznikal pod rukami mojí babičky a já jen žasla nad tím, jakou vláčnost dokáže mrkev těstu dát. Nikdy by mě totiž nenapadlo, že zelenina dokáže v moučníku udělat takovou parádu. Když jsem pak postupem času objevila i kouzlo cuketové buchty, začala jsem moučníky s přídavkem mrkve či cukety naprosto zbožňovat a experimentovat s nimi v kuchyni. Začala jsem péct různé bábovky, sladké chlebíčky, lité buchty i muffiny a časem vytříbila několik našich oblíbených variant, které se staly stálicí v naší domácnosti. 

Babička mi při pečení byla vždy velkou inspirací a dnes jsem se tak tímto receptem pokusila spojit své dvě velké inspirace v jedno. Kromě ní, jsem totiž v těchto cupcakes odrazila i svou lásku k cestování a při poslední vzpomínce na nedávnou cestu Argentinou tak do nich vdechla trochu jihoamerické chuti formou Argentinci tolik milovaného dulce de leche. 
Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
  • 15 minut příprava těsta,
  • 25 minut pečení,
  • 10 minut příprava krému,
  • 15 minut příprava jahod,
  • 15 minut závěrečné zdobení.

Co budete potřebovat (14 cupcakes):


Na těsto:
  • 100 g másla,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 250 g hladké mouky,
  • 200 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 mrkev,
  • 50 g vlašských ořechů,
  • 1 rovná lžička skořice, 
Na krém:
  • 1 salko (je možné použít i karamelové, ale může se stát, že bude krém řídší),
  • 300 g másla,
Na dozdobení:
  • 14 jahod,
  • 60 g moučkového cukru,
  • 1 lžičky citrónové šťávy,
  • 1 lžička horké vody,
  • oranžové barvivo.
Postup:
  1. Den předem si necháme zkaramelizovat Salko. Do kastrolku nalijeme vodu, kterou necháme mírně zahřívat a do ní vložíme zavřenou konzervu Salka. Salko necháme karamelizovat 2 hodiny a poté jej odstavíme (do druhého dne jej nechte v lednici).
  2. Druhý den začneme tím, že si plech na cupcakes vyložíme papírovými košíčky. Současně si také vytáhneme z lednice máslo a Salko, aby obě suroviny získaly pokojovou teplotu.
  3. Dále si připravíme suroviny na přípravu těsta. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Ořechy nasekáme na menší kousky a v menší míse promícháme mouku s kypřícím práškem a skořicí.
  4. Troubu dáme vyhřívat na 180 °C.
  5. Nyní se vrhneme na přípravu těsta. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem do husté bílé pěny (Šlehejte je opravdu dlouho, dokud nezískáte světlou nadýchanou pěnu, alespoň tedy 8 minut.) Poté do vyšlehané směsi postupně zašleháváme máslo a následně i střídavě mouku a mléko. Po chvíli šlehání nám vznikne světlé krémovité těsto, do kterého jemně zamícháme ořechy a mrkev a takto připraveným těstem naplníme muffinové košíčky (Neplňte je celé, ale nechte jim alespoň 1 cm místa pod okrajem košíčku.)
  6. Dortíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 20 – 25 minut a upečené je necháme zcela vychladnout.
  7. Než dortíčky vychladnou připravíme si jahody na ozdobu. Jahody omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. V menší misce pečlivě umícháme cukr s citrónovou šťávou, horkou vodou a barvivem do hladké konzistence, ve které po jedné namáčíme jahody tak, aby vypadaly jako mrkvička. Pracujte rychle, poleva rychle tuhne, občas je tedy dobré ji v mističce znovu promíchat. Je to piplačka! 
  8. Dále si připravíme krém na ozdobení tak, že vyšleháme máslo s karamelovým salkem v hladký krém. (Je dobré, aby obě suroviny měly před samotným šleháním přibližně stejnou, nejlépe pokojovou teplotu, pokud by jedna z nich byla příliš studená a druhá už odražená, mohl by se krém srazit.)  
  9. Vychladlé dortíčky zdobíme krémem a na vrch jim posadíme z jahody připravenou mrkvičku. Cupcakes zle také dozdobit piškotovou hlínou. Tuto hlínu jsem si připravila již při přípravě těsta (Při plnění košíčků si nechejte trochu těsta, do kterého zamíchejte lžičku kakaa. Těsto dejte spolu s dortíčky péct a vychladlé upečené kakaové těsto vidličkou rozdrolte. Cupcakes touto hlínou posypejte a až poté jej dozdobte mrkvičkou.) 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena