MRKVOVÝ KRÉM S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Jaro v plném proudu! Přesně takový byl náš návrat z dovolené a my tak začali pokukovat po prvních bylinkách, které se tu za dobu, co jsm...


Jaro v plném proudu! Přesně takový byl náš návrat z dovolené a my tak začali pokukovat po prvních bylinkách, které se tu za dobu, co jsme tady nebyli, urodily. Naši už začali okopávat záhonky na blížící se úrodu a my vytáhli truhlíky na zasazení nejčastěji využívaných bylin. No jo, jenže než vyrostou, budeme si muset chvíli počkat! I přesto však vím o jedné, na kterou čekat nemusíme. 

První bylinou, která časně z jara raší na vlhčích místech u listnatých lesů, je medvědí česnek. Vypráví se o něm, že jej vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si vyčistili žaludek a já věřím, že na tom určitě něco bude. Jako čerstvý má totiž velkou sílu pro pročištění střev a krve, ale i právě již zmíněného žaludku. Medvědí česnek má podobné účinky jako ten kuchyňský, celkově však působí slaběji a tak je lépe stravitelný. Hodí se nadrobno nakrájený na chléb, do pomazánek, na brambory nebo také do polévek. Jen myslete na to, že dlouho nevydrží, a proto by si jej každý měl nasbírat jen tolik, kolik spotřebuje a při další přípravě si dojít zase pro čerstvý. 

My jsme dnes vyrazili na procházku, abychom si natrhali česnek na přípravu domácího pesta, které během roku hojně používáme a na přípravu naší milované polévky z kořenové zeleniny, kterou dnes doplníme o medvědí česnek. A co vy, už jste se byli pro medvědí česnek projít? Že ne? Tak to byste to měli napravit, tato polévka je totiž nejen velmi chutná, ale také velmi zdravá. 


Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 45 minut

  • 10 minut příprava zeleniny,
  • 30 minut vaření,
  • 10 minut příprava pesta,
  • 10 minut příprava krutonků
  • 5 minut dochucení polévky.

Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 1 červená cibule,
  • 2 mrkve
  • 150 g celeru,
  • 2 brambory,
  • 1,5 litru vody,
  • 200 ml smetany,
  • hrst medvědího česneku,
  • 80 ml olivového oleje,
  • 50 g parmazánu + trochu na posypání krutonků,
  • 1 starší rohlík,
  • sůl,
  • pepř.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Mrkev, celer a brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme lžíci másla nebo ghí a připravenou cibuli na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme všechnu ostatní připravenou zeleninu a zprudka ji orestujeme. 
  3. Když je zelenina hezky orestovaná, zalijeme směs vodou a necháme ji 30 minut vařit.
  4. Než se zelenina uvaří, připravíme si medvědí česnek na dochucení. Listy omyjeme a vložíme je do vyšší nádoby, přidáme olivový olej a nastrouhaný parmazán a vše dohladka tyčovým mixérem umixujeme.
  5. Dále si připravíme krutonky. Starší rohlík nakrájíme na plátky a na pánvi je na sucho opečeme, poté je posypeme parmazánem, přikryjeme pokličkou a necháme jej lehce zapéct.
  6. Uvařenou zeleninu dohladka umixujeme, dochutíme pepřem a solí a zjemníme smetanou.
  7. Polévku podáváme zakápnutou medvědím česnekem a přikusujeme k ní připravené parmazánové krutonky.



You Might Also Like

2 komentářů

  1. krásná ta úvodní fotka. Uplně mě to navnadilo to zkusit taky :) www.libenanovakova.cz

    OdpovědětVymazat

Flickr Images