CUKETOVÁ BUCHTA

Vzpomínám na nedělní obědy u našich, kdy mamka připravila silný hovězí vývar a některou ze svých skvělých omáček plných české tradice. ...


Vzpomínám na nedělní obědy u našich, kdy mamka připravila silný hovězí vývar a některou ze svých skvělých omáček plných české tradice. Jen co jsme si narvali pupky výtečným obědem postavila na čaj a spolu s ním nám naservírovala litou buchtu na plech. Když přišlo léto, přesedlala ze zásob ovoce, které minulou sezónu zamrazila na čerstvé suroviny a opět tak začala péct cuketové buchty. Jak já je milovala! 

Rok se s rokem sešel a mamka na mé přání opět připravila tuto svojí hrníčkovou klasiku a já hned s přísunem čerstvých cuket začala tuto buchtu péci také. No, chvíli mi trvalo, než jsem hrníčkovou klasiku převedla do gramové verze, ale k mému štěstí se tomu tak nakonec stalo a i já si doma můžu připravovat tuto skvělou litou buchtu, kdykoliv na ni dostanu chuť. Vyzkoušejte ji i vy, vždyť cuket je teď všude tolik!


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (na 1 plech):

  • 500 g hrubé mouky,
  • 340 g cukety,
  • 150 g cukru (upravte si dle potřeby),
  • 150 ml rostlinného oleje (ne olivový),
  • 3 vejce,
  • 1 lžička skořice,
  • 1,5 prášku do pečiva,
  • sůl.    
Postup:
  • Pekáč nebo vyšší plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Troubu dáme předehřívat na 130 °C.
  • Mouku nasypeme do misky a promícháme ji s kypřícím práškem, solí a skořicí.
  • Cuketu omyjeme a nastrouháme ji na hrubém struhadle. Cuketu neloupeme, ale pokud je větší, vydlabejte ji semínka.
  • V míse vyšleháme vejce s cukrem do bílé nadýchané pěny. Šlehejte je opravdu dlouho ať jsou nadýchaná, klidně tedy i 8 minut. Poté do nich zašlehejte olej.
  • Do tekuté směsi zamícháme směs sypkou a rovnoměrně ji rozprostřeme do připraveného pekáče.
  • Pekáč vložíme do trouby a pečeme jej 30 minut při nízké teplotě, tedy na 130 °C. Díky nízké teplotě bude mít buchta dostatek času na to, aby vzešla a teprve až po této době ji dopečeme na 150 °C cca 10 minut, aby zezlátla.
  • Upečenou buchtu můžeme dle chuti pocukrovat nebo potřít rozehřátou čokoládou. Chutná je i posypaná trochou kakaa.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images