ESÍČKA

64K
Kdo by nemiloval esíčka. Lahodné sušenky s máslovou chutí, jenž jsou věrným společníkem při odpolední kávě. Ty má rád prostě každý! 
Zkoumám jejich tvar a říkám si, kde k němu vlastně přišly? Co bylo za tou myšlenkou zakrouceného tvaru? Chtěl snad někdo naznačit jak moc jsou skvělé, nebo snad, že budou sdružovat společnost u další skvělé kávy? Těžko říci, jak tomu bylo a ač jsem po této myšlence pátrala dlouho, tato odpověď mi byla skryta. Ani já vám na ni tedy neodpovím, ale ráda vám přiblížím alespoň proces jejich domácí přípravy a pokud budete chtít, prostřednictvím tohoto receptu vám přinesu jejich máslovou chuť k vám domů. 

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co budete potřebovat (na 30 sušenek):

  • 160 g másla,
  • 80 g moučkového curku,
  • 200 g hladké mouky,
  • 60 g bramborového škrobu,
  • 1 rovná lžička jedlé sody,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 10 g kakaa.
Postup:
  1. Mouku pečlivě promícháme s jedlou sodou a bramborovým škrobem a poté ji prosejeme do misky. Dále přisypeme cukr a přidáme na kousky nakrájené změklé máslo. Vše ručně propracováváme dokud nezískáme celistvé hladké těsto. 
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Každou část trochu zploštíme. Na jednu nasypeme skořici a na druhou kakao. Poté každé těsto zvlášť propracujeme tak, abychom do nich příchuť pěkně rovnoměrně zapracovali. Těsto musí být celistvé, tak dejte zapracovávání trochu času. Poté každé těsto zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň na 1 hodinu zachladit do lednice (Fáze odležení je velmi důležitá, aby se vám s těstem dobře pracovalo a nedrolilo se).
  3. Dva plechy vyložíme pečícím papírem.
  4. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  5. Nyní těsto můžeme po několika částech vyválet do dlouhého hada a vytvarovat esíčka nebo použít strojek na vánoční cukroví stejně jako jsme to udělali my. Do masového strojku jsme zvolili hvězdicový tvar a za pomoci něj vytlačili dlouhého hada, kterého jsme naporcovali na 10 cm dlouhé kousky a ty jsme poté vytvarovali do tvaru S.
  6. Esíčka poskládáme na plech s rozestupem 2 cm a poté je pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 20 minut, nebo tak dlouho, dokud nezačnou zlátnout.

Zapojte se do konverzace

  1. Ilona Ř. says:

    Mňam, určitě brzy vyzkouším!

  2. Kateřina Mašková says:

    Tyhle sušenky jsem jako malá milovala. Musím vyzkoušet!

  3. Anonymní says:

    skvělý recept! Poprvé se sušenky povedly na výbornou. Dělám je pravidelně pro návštěvy a kamarády a vždy jim moc chutná.

    1. Markéta says:

      Tak to máme obrovskou radost! Děkujeme 🙂

  4. Vyborne! Zial nam ich vela nezostalo 😀

    1. Markéta says:

      Tak to máme velikou radost! Děkujeme.

  5. Alžběta says:

    Zaujal mě recept, protože mám rada ty kupované, ale moc se nepovedlo…tvar a vše v pořádku, i krásná těsta, ale je v nich hrozne cítit ta soda a není to dobré 🤷🏼‍♀️ příště asi min sody a to sem dala ještě min než rovnou lžičku

    1. Markéta says:

      Jsem ráda, že Vás recept zaujal. Zároveň mě však mrzí, že nevyšel podle vašich představ. Určitě lze pro příště ještě množství sody snížit tak, aby Vám to chutnalo. Někdo je bohužel na sodu citlivější. Znám to od svého taťky, ten cítí sodu ve všem kam jí dám i když je tam mikroskopické množství.
      Děkuji, že jste napsala.

  6. Lůca says:

    Včera jsem dojedla kupovaná esíčka, takže mám přímé srovnání a tyhle jsou o tolik! lepší ❤️ fantazie, moc dík za recept 🙂 jen jsem teda dala pul lzicky skorice i do kakaovych (v kupovaných je taky v obou příchutích)

    1. Markéta says:

      To mě velice těší! Mám z toho upřímnou radost. Děkuji.

  7. Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by byl u těsta problém, kdybych ho nechala uležet v lednici přes noc? Jinak jsou naprosto dokonalé ❤️

    1. Markéta says:

      Dobrý den Radko,

      určitě to ničemu vadit nebude. Klidně můžete nechat uležet přes noc.

      Hezký den
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena