ESÍČKA

Kdo by nemiloval esíčka. Lahodné sušenky s máslovou chutí, jenž jsou věrným společníkem při odpolední kávě. Ty má rád prostě každý!  ...


Kdo by nemiloval esíčka. Lahodné sušenky s máslovou chutí, jenž jsou věrným společníkem při odpolední kávě. Ty má rád prostě každý! 

Zkoumám jejich tvar a říkám si, kde k němu vlastně přišly? Co bylo za tou myšlenkou zakrouceného tvaru? Chtěl snad někdo naznačit jak moc jsou skvělé, nebo snad, že budou sdružovat společnost u další skvělé kávy? Těžko říci, jak tomu bylo a ač jsem po této myšlence pátrala dlouho, tato odpověď mi byla skryta. Ani já vám na ni tedy neodpovím, ale ráda vám přiblížím alespoň proces jejich domácí přípravy a pokud budete chtít, prostřednictvím tohoto receptu vám přinesu jejich máslovou chuť k vám domů. 


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co budete potřebovat (na 30 sušenek):
  • 160 g másla,
  • 80 g moučkového curku,
  • 200 g hladké mouky,
  • 60 g bramborového škrobu,
  • 1 rovná lžička jedlé sody,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 10 g kakaa.
Postup:
  1. Mouku pečlivě promícháme s jedlou sodou a bramborovým škrobem a poté ji prosejeme do misky. Dále přisypeme cukr a přidáme na kousky nakrájené změklé máslo. Vše ručně propracováváme dokud nezískáme celistvé hladké těsto. 
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Každou část trochu zploštíme. Na jednu nasypeme skořici a na druhou kakao. Poté každé těsto zvlášť propracujeme tak, abychom do nich příchuť pěkně rovnoměrně zapracovali. Těsto musí být celistvé, tak dejte zapracovávání trochu času. Poté každé těsto zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň na 1 hodinu zachladit do lednice (Fáze odležení je velmi důležitá, aby se vám s těstem dobře pracovalo a nedrolilo se).
  3. Dva plechy vyložíme pečícím papírem.
  4. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  5. Nyní těsto můžeme po několika částech vyválet do dlouhého hada a vytvarovat esíčka nebo použít strojek na vánoční cukroví stejně jako jsme to udělali my. Do masového strojku jsme zvolili hvězdicový tvar a za pomoci něj vytlačili dlouhého hada, kterého jsme naporcovali na 10 cm dlouhé kousky a ty jsme poté vytvarovali do tvaru S.
  6. Esíčka poskládáme na plech s rozestupem 2 cm a poté je pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C cca 20 minut, nebo tak dlouho, dokud nezačnou zlátnout.


You Might Also Like

2 komentářů

Flickr Images