HOVĚZÍ ŽEBRA

9.1K
Vybavuji si ten výhled, který se mi naskýtal při pohledu z našeho newyorského hotelového pokoje. Byl to výhled na ulici, jež ústila na rušné Time square a která nabízela nejednu možnost, jak se skvěle najíst. Hned naproti nám nás přes ulici lákala jedna na svá marinovaná žebra a my věděli, že bez ochutnávky žeber nemůžeme toto místo opustit. V nabitém programu, kdy jsme chtěli ochutnat vše co New York nabízí, však na tuto restauraci nikdy nepřišlo, ale na bez zkoušky žeber jsme Ameriku neopustili a co více, dokonce jsme se jí inspirovali k tomuto dnešnímu receptu.

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 4 hodiny

  • 15  minut příprava marinády,
  • 3,5 hodiny pečení.
Co budete potřebovat (na 3 porce):
  • 2 kg hovězích žeber,
  • 80 ml černého piva,
  • 200 g medu,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce červeného vinného octa,
  • 15 g dijonské hořčice,
  • 60 g rajského protlaku,
  • 3 lžíce Tabasco Buffalo,
  • 1 snítka rozmarýnu,
  • 2 snítky tymiánu,
  • 1 snítka oregana,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  • Hovězí žebra očistíme, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  • Mezitím si připravíme marinádu. Do větší misky nalijeme pivo, přidáme med, protlak, vinný ocet, prolisované stroužky česneku, dijonskou hořčici, Tabasco a na jemno nakrájené bylinky. Vše promícháme.
  • Žebra dáme do většího pekáče a potřeme je důkladně marinádou. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby na 180°C na 3,5 hodiny. Během pečení je občas zkontrolujeme a v případě potřeby podlijeme vodou. Pokud chcete žebra připravit na grilu, poté co je potřete marinádou zabalte je celé do alobalu a na nepřímém ohni je duste.

Zapojte se do konverzace

  1. Nitkymehozivota says:

    nějaký tip, kde v LB, JN, koupit taková krásná masitá žebra? obvykle všude mají jen kosti….

  2. Markéta says:

    Dobrý den,

    sehnat kvalitní maso tady u nás na Liberecku není zcela jednoduché. Nejraději saháme po masu z farmy, do kterých si sami zajedeme. Doporučit můžeme například farmu Kunclův mlýn nedaleko Kamýku. Pokud však rychle potřebujeme maso v okolí Liberce, nejčastěji volíme Makro, i tato žebra jsou právě z Makra.

    Mějte krásný den
    Markéta

  3. Lenka says:

    Dobrý den, v postupu je dijonská hořčice, krerá ale není v surovinách. Jak tedy? Dávat či nedávat?

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      velice se omlouváme, nějakým nedopatřením hořčice v surovinách vypadla. Hned jsem doplnila, určitě by byla škoda ji tam nedat.

      Děkuji za pochopení a přeji hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena