JEHNĚČÍ KOTLETKY S CELEROVÝM PYRÉ A ČATNÍ Z ŘEPY

Když přemýšlím nad našimi cestami a nad všemi těmi jídly, které jsme během nich ochutnali, uvědomuji si jak často se ve světových jíde...


Když přemýšlím nad našimi cestami a nad všemi těmi jídly, které jsme během nich ochutnali, uvědomuji si jak často se ve světových jídelníčcích objevuje jehněčí. Toto maso neodmyslitelně patří k Novému Zélandu, Austrálii, Islandu, ale i státům ovlivněných indickou kulturou, či těch, které omílá Středozemní moře. Jehněčí je jednoduše oblíbené po celém světě a já si tak, říkám, proč na něj neslyším chválu i v našich končinách. Možná, že se ho jen Češi zbytečně bojí nebo je pro ně příliš aromatické. Těžko soudit, ať už je tomu však jakkoliv, dnes bychom vám rádi ukázali, že se při přípravě jehněčího není čeho bát. Lze ho připravit jednoduše, chutně a bez přílišného tukového aroma během pár chvil! 


Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 

Co budete potřebovat (na 4 porce):

Na kotletky:
  • 1 kg jehněčího hřebínku nebo kotletek,
  • 2 vejce,
  • 100 g hladké mouky,
  • 300 g loupaných mandlí,
  • 2 větší snítky rozmarýnu,
  • pepř,
  • sůl.
Na pyré:
  • 400 g brambor,
  • 200 g celeru,
  • 100 g másla,
  • 50 ml mléka,
  • sůl.
Na čatní:
  • 2 červené řepy,
  • 1 červená cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 5 snítek čerstvého tymiánu,
  • 150 ml bílého vinného octa,
  • 50 ml olivového oleje,
  • 50 g třtinového cukru.
Postup:
  • Jako první si připravíme chutney. Řepu omyjeme, ořízneme ji slupku a poté ji nakrájíme na menší hranolky (Určitě jste již někdy poznali, že řepa děsně barví, proto je nejlepší ji dělat v rukavicích). Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. 
  • Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a necháme ji na něm zesklovatět. Pak přidáme prolisovaný česnek, římský kmín a nasekaný tymián. Vše promícháme a necháme 3 minuty restovat. Dále přidáme řepu, cukr a ocet, opět promícháme, přiklopíme poklicí a necháme při mírné teplotě vařit 45 minut.
  • Nyní si připravíme suroviny na pyré. Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Ty propláchneme a vložíme do hrnce s vodou. Vodu osolíme, přidáme trochu kmínu a vše vaříme do úplného změknutí, tedy 35 minut.
  • Než se brambory a řepa uvaří, vrhneme se na kotletky. Nejprve si připravíme trojobal. Mandle nasekáme nebo umixujeme na prášek s většími hrudkami. Konzistence by měla být mandlové mouky se zbylými kusy oříšků. Tuto směs vložíme do misky. Do dalších dvou misek připravíme mouku do jedné a vejce do druhé. Vejce rozkvedláme a mírně osolíme. 
  • Nyní jdeme na kotlety. Kotlety vznikají naporcováním hřebínku, proto pokud je nemáte, vezměte hřebínek a mezi kostmi jej rozřízněte na jednotlivé kotlety. Pokud vidíte přebytečný tuk, ořízněte jen, ale neseřezávejte všechen, maso by se vám pak rozpadlo. Kotlety z obou stran pěkně posolíme a opepříme a poté je posypeme nadrobno nakrájenými lístky rozmarýnu. Následně je obalíme v trojobalu. Nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec v mandlích. 
  • Takto připravené kotlety smažíme na rozpáleném oleji 8 minut z každé strany.
  • Uvařené brambory s celerem rozmixujeme dohladka, přidáme máslo, mléko a sůl a vše umixujeme dohladka.
  • Kotletky podáváme ještě horké spolu s pyré a řepovým chutney.

You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images