DUŠENÉ HOVĚZÍ S MRKVÍ A ZAPEČENÝMI BATÁTY

Podzim vždy pro mě byl nejkrásnějším obdobím roku. Krajina začne být krásně barevná, teploty příznivé a ani občasný déšť či sychravo mi ...


Podzim vždy pro mě byl nejkrásnějším obdobím roku. Krajina začne být krásně barevná, teploty příznivé a ani občasný déšť či sychravo mi na jeho oblíbenosti neubírá. Užívám si potravin, které nám toto období dává a ještě raději s nimi trávím čas v kuchyni. Stejně jako tentokrát. Myslím, že dlouze dušené hovězí s kořenovou zeleninou a k tomu zapečené batáty jsou do těchto sychravých dní jako stvořené.  


Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny

Co budete potřebovat (na 4 porce):

Na maso:

  • 1 kg hovězí přední (kližka),
  • 500 ml tmavého piva,
  • 5 mrkví,
  • 1 velká cibule,
  • 1 bobkový list,
  • 1 plná lžička sušeného tymiánu,
  • pepř,
  • sůl.
Na brambory:
  • 3 velké batáty,
  • 1 velká cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 150 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 1/4 muškátového oříšku,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny na maso. Maso očistíme a nakrájíme na cca 2 cm velké kousky. Mrkev očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na měsíčky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. V velkém hrnci rozehřejeme trochu oleje a cibulku na něm necháme zesklovatět, poté přidáme i mrkev a mírně ji orestujeme. Nakonec přidáme maso, které necháme ze všech stran pěkně zatáhnout.
  3. Když je směs hezky osmahlá, zalijeme ji pivem, přidáme bobkový list, tymián a dle potřeby pepř a sůl. Vše promícháme a přiklopené poklicí necháme 2,5 hodiny dusit.
  4. Než je maso hotové, zapečeme brambory. Batáty zbavíme slupky a nakrájíme je na tenké plátky. Cibuli očistíme, podélně přepůlíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, stejně tak nakrájíme česnek. 
  5. Menší pekáček vymažeme máslem a v několika vrstvách tam naskládáme zeleninu. Na dno vějířovitě naskládáme jednu vrstvu brambor, na ni malou vrstvu cibule a česneku a opět pokračujeme bramborami, dále cibulí a česnekem a nakonec naskládáme vrstvu brambor.
  6. V menší misce rozkvedláme vejce s mlékem a ochutíme je muškátovým oříškem, pepřem a solí. Brambory směsí zalijeme a dáme péct do trouby na 180 °C na 45 minut. 



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images