SILVESTROVSKÉ CHLEBÍČKY S DÝNÍ A KREVETAMI

2.1K

Vánoční svátky utekly jak mávnutím proutku a před námi jsou poslední dny tohoto roku. Vše se chystá na příchod roku nového a my přemýšlíme nad tím, čím dobrým bychom tento přechod uvítali. Je tolik dobrot hodných silvestrovských oslav a já sama nevím, po které sáhnout dříve. Letos Silvestr nehostíme, budeme pohoštěni jinými, ale kdybych tentokrát měla na něj něco chystat, odrazily by se v nich chutě našich posledních cest. Sáhla bych totiž po našich oblíbených chlebíčcích s krevetami, které jsou naší vzpomínkou na gurmánskou Kodaň, ale i Austrálii, jenž nás naučila kombinovat mnoho skvělých chutí a připravovat jedny z nejlepších krevet. Nechte se námi dnes inspirovat našimi cestami a vyzkoušejte tento náš netradiční recept.



Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 45 minut
Co budete potřebovat (6 chlebíčků):

  • 6 plátky žitného chleba,
  • 12 ks tygřích krevet
  • 1 menší dýně hokaido (cca 500 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 citrónu
  • 2 lžíce tvarohu
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička omáčky Tabasco (chipotle)
  • 2 větvičky bazalky,
  • 1 větvička máty,
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:


  1. Nejprve si očistíme krevety: Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi “žebra” a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchneme ledovou vodou a odložíme je na stranu.
  2. Do větší misky nalijeme šťávu z 1 citronu, přidáme med, prolisovaný česnek a hrst jemně nasekané petrželky. Vše vidličkou pečlivě promícháme, přidáme očištěné krevety a necháme je chvíli marinovat.
  3. Dýni omyjeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Ty položíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme je olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 °C na 30 minut.
  4. Upečenou dýni vložíme do mixéru, přidáme tvaroh, dle chuti omáčku Tabasco, pepř a sůl a vše pečlivě dohladka umixujeme.
  5. Do vyšší nádoby nalijeme šťávu z 1/2 citrónu, olivový olej, přidáme mátu a bazalku, dle chuti sůl a vše tyčovým mixérem najemno rozmixujeme.
  6. Naložené krevety opečeme na grilu nebo pánvi z obou stran.
  7. Plátky chleba lehce opečeme nasucho na pánvi, poté na ni naneseme pěknou vrstvu dýňového pyré, na něj položíme krevety a vše zakápneme bylinkovou salsou.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena