KUŘE GENERÁLA TSO

Není snad častější otázky než "Jaká kuchyně nám ve světě chutnala nejvíce?" a já vždy jen marně tápu po odpovědi, která by t...


Není snad častější otázky než "Jaká kuchyně nám ve světě chutnala nejvíce?" a já vždy jen marně tápu po odpovědi, která by tazatele dostatečně uspokojila. Je to totiž těžké. Mě chutná úplně všude! Čím více však nad jednotlivými kuchyněmi přemýšlím, tím více mé myšlenky směřují k jednomu místu. K New Yorku!

Nejen New York, ale vlastně celý americký kontinent je místem přistěhovalců z různých koutů světa. Ti do Ameriky přivezli svou kuchyni a tu adaptovali na zdejší podmínky. New York je tak místem s nesčetným množstvím nejrůznějších světových chutí a proto je právě on naší velkou (ne však jedinou) inspirací při vaření. Stejně jako jsme si zamilovali newyorský bagel (housku s dírou, kterou zde adaptovali Židé), zamilovali jsme si i věhlasné kuře generála Tso.

"GENERAL TSO CHICKEN"

Jak už název napovídá, toto newyorké jídlo má kořeny v daleké Číně. Prvně jej připravil čínský kuchař Peng na banket čínské národní vlády. Peng se postupem času stal váženým kuchařem a jak už to tak bývá založil si vlastní restauraci, kde toto kuře spolu s dalšími pokrmy podával. Paradoxem však je, že toto původní kuře kuře s americkou verzí krom jména mnoho společného nemá.  

Kuře v Americe proslavil Tsung Ting Wang, který v New Yorku založil slavnou restauraci Hunam. Wang se zasloužil o popularizaci pikantní sichuanské kuchyně ve Spojených státech a brzy se tak stal uznávaným newyorským kuchařem. Wang zde začal podávat slavné General Tso's Chicken z původního menu kuchaře Penga, do které však přidal americké chutě. Kuře tak bylo narozdíl od původní verze sladké a křupavé a doplněné o brokolici, která v Číně tehdy snad ani nerostla. Když se o vykradení svého receptu Peng dozvěděl, zuřil, a začal v New Yorku též tento pokrm připravovat. Dostálo se mu však pouze posměšku, jelikož si strávníci mysleli, že to byl on, kdo vykradl Wangům recept. Opak však byl pravdou! 

Kuře General Tso se stalo populární po celém světě. Dokonce jej prý podávají i někteří šéfkuchaři v čínské provincii Hunan jako „tradiční“ pokrm. I přesto že se jedná o původně americký recept inspirovaný čínskou kuchyní může být Číně často přisuzován. 

Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: do hodiny

Co budete potřebovat (2 porce):

Na kuřecí kousky:
  • 3 stehenní kuřecí řízky,
  • 25 g čerstvého zázvoru,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 30 g hladké mouky,
  • 2 lžíce vody,
  • 2 lžíce světlé sojové omáčky,
  • 1 lžíce vinného octa,
  • 1 vejce,
  • sůl.
Na omáčku:
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 3 lžíce rýžového octa (pokud nemáte použijte bílý vinný ocet),
  • 3 lžíce sojové omáčky,
  • 2 rovné lžíce medu,
  • 100 ml vody,
  • 1/2 lžičky bílého pepře,
  • 5 sušených chilli papriček.
Na dokončení: 
  • jarní cibulka,
  • bílá sezamová semínka.
  • Příloha: vařená rýže, brokolice v páře.
Postup:
  1. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky (cca 2,5 x 2,5 cm).
  2. Nyní si připravíme marinádu na kuřecí kousky. Zázvor očistíme od slupky a nakrájíme jej na drobné kostičky (čím menší, tím lepší). Stroužky česneku očistíme a prolisujeme. Oboje vložíme do misky, přidáme škrob, mouku, vodu, sojovou omáčku, ocet, vejce a sůl. Vše metličkou dobře promícháme, aby omáčka byla bez moučných hrudek. Do připravené marinády vložíme kuřecí kousky a dobře je v omáčce obalíme. Poté je na chvíli dáme stranou.
  3. Nyní je čas dát si vařit rýži a brokolici.
  4. Nyní si připravíme omáčku. Do středně velké misky nalijeme vodu, přidáme med, sojovou omáčku, ocet, škrob a bílý pepř. Vše metličkou promícháme a nakonec přidáme sušené papričky očištěné od jadřince. Pokud máte papričky velké, můžete je pokrájet na menší kousky.
  5. Ve velké pánvi rozpálíme olej a kuřecí kousky v něm osmažíme do zlatova. Když jsou hotové vyndáme je na novou, čistou pánev, zalijeme je omáčkou s papričkami a vaříme cca 5 minut, dokud omáčka hezky nezhoustne a kuřecí kousky neobalí. Na závěr je dozdobíme bílými seazmovými semínky a na jemno nakrájenou natí jarní cibulky.
  6. Kuře generála Tso podáváme s rýží a vařenou brokolicí.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Super!
    Jake konkrétní sójové omáčky používáte?

    OdpovědětSmazat
  2. To je ta nejlepší “čína“, kterou jsem kdy uvařila. Moc děkuji za recept. Už mám vybraných dalších 10 receptů. Váš blog i instagram je super. Ať se Vám daří.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme radost! Děkujeme, že se líbí a hlavně, že chutná :)

      Smazat

Flickr Images