MRKVOVÝ KRÉM S MLETÝM MASEM

38

Podzim to jsou pro mě barvy, vůně koření, dlouho tažená jídla a syté polévky. No nemám pravdu?

Poté, co jsme na zahrádce sklidili úrodu těch krásně oranžových mrkví, po nichž mi ruce voněly ještě půl dne, jsem dostala neuvěřitelnou chuť na mrkvovou polévku. Chápejte, takový ten horký hustý krém, ze kterého ještě stoupá pára. No jen si to představte. Polévka vonící po mrkvi, ale také po indickém koření. Sytá díky hovězímu masu, štiplavá po trošce chilli a zároveň zjemněná kokosovým mlékem. Hmm, ano, to je přesně to, co jsem si přála a hned jak byla možnost také uvařila.

Asi to nebudete čekat, ale povím vám, že ten krém byl tak dobrý, že i přes štiplavost jej snědly děti. Byl tak vynikající, že jsem jej v týdnu musela připravit ještě dvakrát a zítra se do něj pustím zase. Mám oslavu narozenin a tento pokrm na ni bude zcela ideální. Věřím, že jsem vás těmito řádky také naladila a uděláte si ji semnou. Neváhejte, nebudete litovat!

Garam masala

Garam masala je jedním z nejtypičtějších koření Indie. Dominuje zde římský kmín a koriandr, svůj důvod zde však má i kardamom, pepř, paprika, hřebíček, muškátový oříšek a kajénský pepř. Právě díky pepři se jedná o koření s pálivějším tónem, proto pokud pálivému neholdujete, zkuste porci koření lehce ponížit, nebo si udělat svůj mix z výše zmíněných surovin bez použití kajenského pepře. Věřte však, ta polévka je tak dobrá, že i odpůrci pálivého ji s garam masalou budou milovat!

MRKVOVÝ KRÉM S MLETÝM MASEM

Porce 6 Porcí
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na polévku:

  • 1 kg mrkve
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g rajského protlaku
  • 1 velká lžička garam masala
  • 2 lžičky římského klína
  • 1 l hovězího vývaru
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • 20 ml šťávy z citrónu
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl

Na maso:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička římského kmína
  • černý mletý pepř
  • sůl

Na dozdobení

  • olivový olej
  • chilli
  • petržel
  • sezamová semínka

Postup

  • Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Poté je přendáme na plech a promícháme s trochou oleje. Plech vložíme do trouby a při 180 C pečeme 25 minut.
  • Cibuli nakrájíme najemno a v hrnci ji na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět. Přidáme prolisované stroužky česneku, protlak, garam masalu a římský kmín. Vše promícháme a lehce orestujeme. 
  • Nyní přilijeme vývar, citrónovou šťávu, kůru, upečenou mrkev. Vše promícháme a vaříme 15 minut. 
  • Než se polévka uvaří, připravíme maso. Na troše oleje ho na pánvi orestujeme. Poté jej dochutíme solí, pepřem a kmínem.
  • Uvařenou polévku dohladka umixujeme a zjemníme kokosovým mlékem. Nandáme na talíř, přidáme maso a dozdobíme olejem, chilli, petrželkou a semínky.
Autor: Markéta
Chod: Polévka
Kuchyně: Indická
Klíčová slova: Asie, Mrkev, Podzim, Polévka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena