SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 49: PREZIDENTŮV DORT

1.8K

Frantovi se po týdnu dostala do ruky naše kuchařská bible “Sandtnerka” a s chutí se pustil do jejího listování, aby vybral ten pravý recept pro dnešní Sandtnerkovskou výzvu. Co čert nechtěl, hned po prvním otevření mu ustrnul zrak na honosném názvu “Prezidentův dort” a trval na jeho upečení. Popravdě řečeno název mě trochu vyděsil. Čekala jsem totiž nějaký náročný krémový dort, se kterým se s největší pravděpodobností budu patlat do půlnoci, ale po přečtení receptu jsem se naštěstí mohla uklidnit. Dokonce jsem se nechala i zlákat zvědavostí, co z Prezidentova dortu vyleze. Netradiční složení surovin mou zvědavost totiž nenechalo klidnou!

Co budete potřebovat:
  • 6 bílků na sníh,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 140 g loupaných strouhaných mandlí + 50 g loupaných nakrájených mandlí,
  • 140 g bílé housky,
  • šťáva i kůra z jednoho citrónu,
  • 30 g naložené pomerančové kůru,
  • 20 g másla a mouky na dortovou formu.
  • 120 g malinové zavařeniny.

Recept podle Sandtnerky:

Do velmi tuhého sněhu z bílků zašleháme 100 g prosátého moučkového cukru, zlehka zamícháme 50 g prosátého moučkového cukru, loupané strouhané mandle, strouhanou bílou housku,  loupané na nudličky krájené mandle, citrónovou kůru a šťávu, naloženou pomerančovou kůru (vše nakrájené na nudličky). Zamíchané těsto rozetřeme do malé, máslem vymazané, moukou vysypané dortové formy a v mírně vytopené troubě dort upečeme. Pečený vychladlý dort potřeme malinovou zavařeninou, polijeme čokoládovou polevou a dort ozdobíme konvalinkami, vykrájenými z loupaných mandlí a zavařenou andělikou.
Poleva: 200 g kostkového cukru, 1/4 litru vody uvaříme na silnou nitku, která se netrhá. V míse necháme 80 g čokolády, 10 g másla s jednou lžící vody rozehřát, do rozehřáté čokolády přilijeme horký cukr, mícháme a hned horkou polijeme dort.
Náš postup byl stejný s tou výjimkou, že jsme použili jen 1/4 citronové kůry a 1 polévkovou lžíci citronové šťávy. Navíc jsme citronovou i pomerančovou kůru strouhali na jemném struhadle a tudíž ji nekrájeli jako paní Sandtnerová. Dort jsme pekli  v horkovzdušné troubě 40 minut na 150 °C. Dort jsme místo anděliky a konvalinek zdobili moučkovým cukrem a mátou.
Doba přípravy 1 hodina s náročností 2/5.
Poznámky:
  • Při přidávání ingrediencí do receptu je potřeba si uvědomit, že v době kdy žila paní Sandtnerová, byli citróny mnohem menší a kyselejší, protože je potřeba množství citronové kůry a šťávy upravit pro dnešní dobu. 

Zapojte se do konverzace

  1. Helena Davidová says:

    Zajímavé… A jaký byl?
    Přeji hezký večer, Helena

    1. Markéta says:

      Byl dobrý a velmi sytý. Řekla bych, že do jisté míry připomíná biskupský chlebíček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena