SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 81: DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM

3.8K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Jestli mi nějaké jídlo evokuje dětství, jsou to bezesporu buchtičky se šodó. Bylo to snad jediné jídlo, na které jsem se do školní jídelny těšívala tak, že jsem pomalu ani nemohla dospat a asi taky jediné jídlo, které se u nás doma snad ani nedělalo. Proč? To mi dodnes není známo, ale i přestože mi doma této dobroty nebylo dáno, ani po ukončení povinné školní docházky, jsem o tohoto vynikajícího šmakouna nepřišla. Mám totiž hodného taťku, který to do jídelny nemá daleko a tak mi tam pro ně čas od času chodí. Vždy přinese porci, že se mu ani do náruče nevejde a s potěšeným výrazem se mě snaží přesvědčit o tom, že takovou porci přeci nesním. No jo, jakoby mě neznal! Samozřejmě že do mě vždy spadnou jako do sudu, a i přestože vím, že by Franta taky rád ochutnal, chtíč je silnější než já, a tak si on k této dobrotě ani nepřičichne. Když však táta v pátek opět přijel autem až po okraj naloženým touto dobrotou, skončilo to jako vždycky! Opět jsem Frantovi nic nenechala, a jelikož na něm už bylo hodně znát, že mu vymetený kastrol není lhostejný, udělala jsem mu je dnes k obědu. A jak jinak při neděli než po Sandtnerkovsku!  
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel
Recept podle Sandtnerky:

Suroviny: 
Na buchtičky: 50 g másla, 3 žloutky, lžíce rumu, sůl, vanilkový lusk, citronová kůra, 30 g cukru, 20 g droždí, 1/8 l smetany, 300 g polohrubé mouky, 50 g hrozinek.
Na krém: 1/8 l smetany, 60 g cukru, 3 žloutky, 2 cm vanilky, 10 g másla, 1 lžička rumu. 

Do utřeného másla s cukrem a žloutky zamícháme trochu rumu. Pak přidáme sůl, tlučenou vanilku, strouhanou citronovou kůru, kynutý kvásek, prosátou mouku a vypracujeme volné těsto, které dáme vykynouti. Vykynulé těsto vyválíme na plást, který posypeme očistěnými hrozinkami, přeložíme na polovinu a malou formičkou vykrájíme buchtičky. Klademe je na pomaštěný pekáček, vždy dvě vrstvy na sebe, pomažeme je mezi sebou rozehřátým máslem a dáme vykynouti. Poté je povrchu potřeme máslem a upečme je v horké troubě do  červena. Při pečení je mastíme na povrchu máslem. Upečené dáme na talířky, posypeme vanilkovým cukrem a polijeme vanilkovým krémem. 

Do syrové smetany zamícháme cukr, žloutky, máslo a přidáme celou vanilku. Nádobu postavíme na plotnu do vařící vody a kverláme, až zhoustne. Pak krém odstavíme a mícháme tak dlouho, až zchladne. Pak vanilku vyndáme a pro chuť přidáme lžičku rumu.


RECEPT PODLE NÁS



Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 3 hodiny

Co budete potřebovat (na 1 pekáč cca 25
buchet):

Na buchtičky:
  • 600 g polohrubé mouky, 
  • 100 g másla,
  • 100 g cukru krupice,
  • 250 ml vlažného mléka,
  • 3 vejce,
  • vanilka, 
  • citrónová kůra,
  • špetka muškátového oříšku,
  • sůl,
  • 25 g droždí. 

Na krém:


  • 4 žloutky, 
  • 500 ml mléka,
  • 60 g krupicového cukru,
  • vanilkový lusk.
Postup:
  1. Nejprve si odvážíme všechny suroviny do jednotlivých misek. Budeme totiž zadělávat kvásek a z těchto surovin ubírat. Proto je lepší si suroviny předem odvážit, abychom jednotlivé gramy nepopletli. 
  2. Nyní zaděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka (Mléko musí být vlažné, ne horké. Jeho teplota nesmí překročit 40 °C. Vyšší teplota by zabila kvasnice a kvásek potom nevzejde.). K vlažnému mléku přisypeme lžíci cukru, přidáme 2 lžíce mouky a nadrolíme droždí. Vše umícháme v hladké těstíčko. Hrneček přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek. 
  3. Do zbylé mouky zamícháme sůl, abychom podtrhly chuť těsta a dále do něj nastrouháme trochu muškátového oříšku, kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu a přidáme zrníčka z vanilky (tzv. vanilkový kaviár). Vše promícháme a doprostřed uděláme důlek.
  4. Do důlku nalijeme vykynutý kvásek, přilijeme zbylé mléko, přisypeme zbytek cukru, vyklepneme celá vejce a přidáme na kousky nakrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme tak, aby se suroviny spojily a poté těsto vysypeme na pracovní plochu, kde jej ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To poté opět přendáme do misky a přikryjeme jej utěrkou. Takto jej necháme 1 hodinu kynout. (Pozn.: Těsto vám při zpracovávání může připadat lepivé, nenechte se však zlákat k přidáním mouky, dlouhým a pečlivým zpracováním se lepivosti zbavíte a získáte krásně nadýchané buchty.)
  5. Pekáč, do kterého budeme buchty sázet vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  6. Z vykynutého těsta vyválíme po částech dlouhého hada, kterého nakrájíme na cca 2×2 cm velké kousky. Z těch vyválíme malé kuličky. Jednotlivé kuličky skládáme vedle sebe do pekáče, přičemž mezi nimi necháme pár milimetrů mezeru, aby měli dostatek místa ke kynutí.
  7. Když máme všechny buchty připravené, v mezerách je pomašlujeme rozehřátým máslem, aby po upečení šly od sebe dobře odlamovat. Poté je necháme 15 minut kynout.
  8. Troubu vyhřejeme na 160 °C.
  9. Vykynuté buchtičky pomašlujeme rozehřátým máslem a pečeme je v troubě vyhřáté na 160 °C cca 30 minut.
  10. Než se buchtičky upečou, připravíme si vanilkový krém. Do rendlíku nalijeme 3/4 mléka. Vanilkový lusk podélně nařízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme zrníčka, která vložíme do rendlíku k mléku. Přisypeme cukr a přidáme i napůl rozříznutý vanilkový lusk. Ve zbylém mléce pečlivě rozmícháme žloutky metličkou. Mléko v rendlíku přivedeme k varu a když mírně probublává, stáhneme rendlík z plotny, vyndáme vanilkový lusk a hbitě do horkého mléka vmícháme žloutkovou směs. Míchejte pečlivě a rychle, aby se vám v omáčce neudělaly hrudky. Poté opět vraťte rendlík na plotýnku a při mírné teplotě směs nechte za stálého míchání zhoustnout. Upečené buchtičky natrháme do talíře a zalijeme je připraveným krémem. Na závěr je můžete dle chuti pocukrovat moučkovým cukrem.

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena