Miluji saláty, a tak není snad den, kdy bych si alespoň jednou nějakou malou verzi salátu neudělala. Ať už pečený, vařený, či čerstvý, každý den ho musím mít na stole. Díky tomu mám v hlavně nespočet různých variant, které různě prubuji a vychytávám.
Nedávno jsem si vzpomněla, jak jsem kdysi díky blogu navštívila workshop, který byl zaměřený na vaření pro děti. Prvně jsem se tam setkala s novou variantou „chipsů“. Byly to uvařené těstoviny, jemně okořeněné a upečené v troubě. Těstovina je obecně pro děti velmi lákavá a tím, že křupala, získala ještě na větší oblibě. Je to už mnoho let a já nad tím tehdy kroutila hlavou. Popravdě řečeno, trochu jsem si říkala: „To je ale blbost!“ A víte co? Po letech jsem je dětem také začala připravovat a nyní tento nápad zapojila i do tohoto salátu.
Dnes vám proto představuji další můj oblíbený salát v mexickém duchu ozvláštněný křupavou těstovinou farfalle.
Farfalle
Těstoviny farfalle vznikly stejně jako většina těstovin v Itálii. Jejich vývoj sahá až do 16. století, kdy v regionu Lombardie a Emilia-Romagna vznikla pasta ve tvaru motýlů. Díky svému tvaru získaly i svůj název farfalle, který v italštině označuje motýly. Tyto těstoviny jsou oblíbené po celém světě. Hodí se do krémových omáček, ale také do salátů, do kterého si je dnes přidáme i my.
Zbytkové jídlo
Možná nejsem sama, komu občas po chystání večeře zbyde hrst uvařených těstovin. V takových případech je právě tento salát ideální volbou, jak vše zužitkovat. Pokud se vám nechce chystat celý salát připravte si alespoň křupavé těstoviny. Uvidíte, že je to zajímavá náhrada křupek.

MEXICKÝ SALÁT S KŘUPAVOU TĚSTOVINOU
Co budete potřebovat
Na maso:
- 2 kuřecí prsa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce srirachy
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky mleté papriky
Na těstoviny:
- 200 g vařených těstovin farfaille
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička oregana
- černý mletý pepř
- sůl
- 25 g strouhaného parmazánu
Na zálivku:
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce jogurtu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 15 ml citrónové šťávy
- 1 lžička římského kmína
- mletý černý pepř
- sůl
Na salát:
- 200 g cherry rajčat
- ½ červené cibule
- 1 avokádo
- šťáva z ½ limety
- 150 g sterilizované černé cizrny
- 150 g sterilizované kukuřice
Postup
- Nejprve naložíme maso. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme je do misky, přidáme dva prolisované stroužky česneku, olej, srirachu, kmín, papriku a sůl. Vše promícháme a na pánvi na troše rozpáleného oleje je orestujeme. Potom je odložíme stranou. (Pokud máte čas, nechce naložené maso chvíli v lednici marinovat. Třeba klidně i přes noc. Získá ještě lepší a intenzivnější chuť.).
- Uvařené těstoviny promícháme s olejem a poté je rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Poprášíme je oreganem, pepřem, solí a parmazánem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C vložíme na 15 minut.
- Mezitím si připravíme zálivku. V menší misce smícháme majonézu, jogurt, hořčici, citrónovou šťávu, kmín, česnek, sůl a pepř.
- Cibuli očistíme, nakrájíme ji najemno a potom ji v menší misce zalijeme vařící vodou. Takto ji necháme 5 minut stát. Pak vodu slijeme (Cibuli spařuji, protože není pak tolik štiplavá a je lehčí na konzumaci.).
- Rajčata nakrájíme na čtvrtiny a vložíme je do misky. Avokádo rozřízneme na půl, vyjmeme mu pecku, odebereme slupku, nakrájíme ho na kostky a zakápneme limetou. Přidáme jej do misky, přisypeme scezenou kukuřici a fazole. Poté přimícháme cibuli, kuře a těstoviny. Vše zalijeme zálivkou a můžeme podávat.

