HOT CROSS BUNS

3.4K
 
Každý rok je to stejné! S přicházejícím jarem se ve mě probouzejí vzpomínky plné emocí a cestovatelských zážitků a jen těžko přemáhám tu potřebu opět něco nového prožít! Je to zvláštní, že zrovna únor a březen v sobě v mém životě skýtají tolik zlomových bodů, které můj život dělají tak trochu jiným a šmrncovnějším, než zbylé měsíce roku. 


Ještě teď si pamatuji tu chvíli, kdy jsme si přivezli z porodnice našeho Melounka, okamžik našeho prvního společného rande s Františkem, i první let za exotikou! V posledních letech se toto období stalo dobou poznávání cizích krajin a tak ať už je to první jarní den nebo doba blížících se Velikonoc, vždy vzpomínáme na naše toulky světem a místa, ve kterých jsme prožívali tyto krásné svátky Jara. Vzpomínáme na to, jak jsme posedávali v kavárnách celého světa a užívali si tu jedinečnou chvíli okamžiku. Opět bych chtěla ochutnávat nejrůznější místní speciality, poznávat tradice dané země a s nadcházejícími Velikonocemi i znovu ochutnat nadýchané Hot cross buns, stejně jako tenkrát v té nádherné pekárně v Sydney. 
 
 
Hot cross buns je světová obdoba našeho bochánku, která se tradičně podává na Velký pátek. Jedná se o velikonoční pokrm podávaný ve Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu, ale i Kanadě. Jak již název napovídá, hot cross buns se podávají ještě teplé, teplé jsou totiž nejchutnější! Na vrchu se stejně jako bochánek zdobí křížem, jakož to symbolika Ježíšova ukřižování, a tak jsou svým vzhledem i chutí našemu tradičnímu bochánku takovým světovějším bráchou s zcestovalejším kořeněným šmrncem!
 
Náročnost: Mírně náročné
 
Doba přípravy: 2 hodiny 45 minut
 
  • 30 minut příprava těsta,
  • 1 hodina 30 minut celkové kynutí,
  • 45 minut pečení.

Co budete potřebovat:

 
  • 300 ml plnotučného mléka,
  • 550 g hladké mouky,
  • 20 g droždí,
  • 200 g hrozinek,
  • 1 pomeranč,
  • 80 g  vanilkového cukru,
  • 80 g másla,
  • 2 vejce + 1 žloutek,
  • 1 lžička skořice,
  • 1 lžička mixed spice (kmín, nové koření, zázvor, koriandr, muškátový ořech)
  • 1 lžička soli.
Postup:
 
  1. Mléko si mírně zahřejeme v kastrolku, tak aby nebylo horké a až jej odstavíme z plotny, vložíme do něj máslo, které se nám v mléce hezky rozpustí. Mléčnou směs necháme mírně vychladnout.
  2. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče, vanilkový cukr, koření a sůl a vše pečlivě promícháme. Nyní se chopíme mléčné směsi a nalijeme ji do důlku, který jsme si v mouce udělali a rozdrolíme do ní droždí. Na závěr přidáme rozšlehaná vejce a vše vařečkou smícháme v lepivou směs. Směs vyklopíme na pomoučený vál a 10 minut těsto hněteme, dokud není pěkně kompaktní a pružné. Pro zpracování těsta můžete použít i stolní robot, který celou práci odvede za Vás!
  3. Z těsta vytvarujte kouli, vložte ji do mísy, překryjte fresh folií a nechte 1 hodinu kynout.
  4. Vykynuté těsto přeneste na mírně pomoučený vál a rychle do něj zapracujte hrozinky. Poté těsto rozdělte na 20 stejných dílů. Z každého dílu vypracujte malý bochánek a vložte jej na máslem vymazaný a moukou vysypaný pekáč, stejně jako naše klasické kynuté buchty a zakryté fresh folií je nechte ještě 30 minut kynout.
  5. Než nám hot cross buns vykynou, dáme si troubu předehřívat na 220 °C a připravíme si těsto na kříže. Do menšího hrnečku dáme 4 lžíce hladké mouky a 4 lžíce vody, z této směsi umícháme lžičkou hladké těstíčko, které přeneseme do zdobícího sáčku. Vykynuté hot cross buns nařízneme do kříže a přes tento kříž bochánky ozdobíme moučnou směsí. Hned poté je dáme do trouby.
  6. Hot cross buns pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě dalších 30 minut.
  7. Ještě horké upečené hot cross buns potřeme cukrovou vodou a poté podáváme.
 
 
 

Zapojte se do konverzace

  1. Marie Králová says:

    Zajímavý recept ( hlavně koření – kmín, nové koření atd.)a droždí se přidává v kroku číslo 2 ??? M.

    1. Markéta says:

      Jsou velmi chutné, díky většímu množství koření mají příjemný orientální šmak! 🙂
      Ano droždí se přidává v druhém kroku, buď se používá sušené, které se zamíchá do mouky nebo čerstvé do mléčné směsi jako jsme to udělali mi. Přejeme ať chutná 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena