PEČENÉ KOBLIHY S POLEVOU Z KRVAVÝCH POMERANČŮ

4.7K

Koblihy jsou naše závislost! Škoda jen, že je nemůžeme jíst tak často. Co si budeme totiž povídat. Cpát se často sladkým, a ještě smaženým, nikdy nic dobrého nepřineslo. Proto je dobré najít variantu, která se chuťově smaženým donutům velmi podobá, a přitom se dá považovat za o něco zdravější verzi. Přesně takové jsou pečené donuty a víte co? Nejenže jsou od smažení oproštěny, navíc jsou mnohem rychlejší na přípravu. Vše od vyndání surovin až po první kousnutí totiž stihnete do 1 hodiny!

Pořiďte si speciální plech

Z hlavy nemohu vytěsnit vzpomínku na náš nákup v hobby marketu na Novém Zélandu. Chystali jsme se tehdy s přáteli na dobrodružnou cestu autem po národních parcích Jižního ostrova, protože jsem ale v přírodě chtěli strávit více dní, potřebovali jsme dokoupit vybavení na cesty. Tehdy jsem prvně navštívila zahraniční hobby market a objevila v něm něco, co jsem doposud neznala: Donutovač!

Výrobník pečených koblih byl přístroj podobný waflovači. Jen jeho potýnky měly formu malých donutů. Jak já ho chtěla! Ale nekoupila! Doteď je mi to líto, a protože to František věděl. Koupil mi po návratu z této krásné země, alespoň donutový plech. Od té doby u nás pečené koblihy s dírou frčí a nemůžeme si je vynachválit. Chcete-li si je tedy udělat s námi, budete tuto pomůcku určitě potřebovat.

Pokud toužíte po tradičním receptu na donuty, vyzkoušejte tento náš lety prověřený recept. Recept na smažené donuty ZDE.

PEČENÉ KOBLIHY S POLEVOU Z KRVAVÝCH POMERANČŮ

Porce 14 kusů
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 40 g vanilkového cukru
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla rozpuštěného
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu

Na zdobení:

  • 180 g moučkového cukru
  • 40 ml šťávy z krvavých pomerančů
  • 1 plátek krvavého pomeranče
  • 50 g hrubě mletých pistácií
  • zlatá sušenka

Postup

  • Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž postupně odebírat a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly.
  • Na dno větší mísy nasypeme cukr, nadrolíme droždí a metličkou mícháme do rozpuštění. Přidáme ½ mouky, žloutek, vejce, rozehřáté máslo a nastrouhanou citrónovou kůru. Pak po troškách přiléváme vlažné mléko a kvedlačkou mícháme dohladka. Na závěr přisypeme zbylou mouku a kvedlačkou pečlivě umícháme těsto do hladka (Díky zamíchání mouky do těsta nadvakrát vznikne tekuté, ale přesto hutné těsto, které nebude mít hrudky.). Hotovétěsto necháme 5 minut odpočinout.
  • Než těsto odleží, vymažeme plech na pečené donuty olejem.
  • Těsto přesuneme do cukrářského sáčku s indiánovou trubičkou a plech jím naplníme. Nyní necháme těsto 20 minut kynout. (Naplnění plechu je lepší použít látkový sáček. Těsto, i přestože je tekuté, je totiž poměrně tuhé, a tak je potřeba sáček stlačovat větší silou. Látkový sáček tento tlak udrží, jednorázový s tím může mít problém a může indiánovou hubičku vytlačit, nebo celý prasknout.).
  • Troubu dáme vyhřívat na 160 °C.
  • Vykynuté donuty vložíme do trouby a pečeme při 160 °C zhruba 15 minut.
  • Hotové koblížky vyklopíme na mřížku, kde si chvilku odpočinou.
  • Nyní umícháme polevu. Šťávu zahřejeme v kastrolku tak, aby byla horká. Do misky prosejeme moučkový cukr, nalijeme na něj horkou šťávu a rychle lžičkou dohladka umícháme (Poleva velmi rychle schne, proto ji nenechávejte dlouho stát.). V polevě namočíme donuty a dozdobíme je kousky pomeranče, oříšky a zlatou sušenkou.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: USA
Klíčová slova: Krvavý pomeranč, Kynuté těsto, snadno a rychle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena