KOKOSKY

13.4K
Čím více se náš byt stává vánočním, tím více si uvědomuji, jak krásně ty Vánoce voní. Bytem se line vůně medu z perníčků, skořice a badyánu z punče, kakaa z voňavých crinkles a dnes díky kokoskám nechybí ani to neodolatelné aroma kokosu! Brzy k nám zavítá i vůně čerstvého smrčku a pak už bude chybět pouze ten moment, kdy byt provoní právě upečený vánoční hubník. Já to tak miluji! Miluji ty chvíle příprav na nejkrásnější svátky roku, i to, že se konečně opět sejde celá rodina.  

Dnes bych však nechtěla mluvit jen o vůních, ale i o těchto kokoskách. Vznikly totiž úplnou náhodou, když mi z nedávného pečení narozeninového dortu zbyly již nepotřebné bílky. Jak jistě víte, bílky obvykle zdělávám na přípravu pavlov, jenže tentokrát se mi chtělo vyzkoušet i něco jiného. Něco, co mi pomůže zužitkovat nejen zbylé bílky, ale i již nepotřebný kokos a stejně tak nevyužité hrubé kousky mandlí z mandlové mouky! Pustila jsem se tedy do kokosek v trochu jiném kabátě, než jsme byli doposud zvyklí. Žádná přidaná mouka, ani kokosky tvrdé na skus, ba naopak kokosky měkké jako obláček a voňavé tak, jako voní ty nejkrásnější svátky v roce!   
Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 10 minut
  • 5 minut příprava surovin,
  • 15 minut šlehání sněhu,
  • 15 minut odpočívání sněhu,
  • 5 minut finální příprava těsta,
  • 10 minut příprava kokosek na plech,
  • 20 minut pečení.
Co budete potřebovat (na 150 kokosek):
  • 190 g bílků,
  • 380 g moučkového cukru,
  • 200 g strouhaného kokosu,
  • 100 g jemně mletých mandlí (já jsem použila hrubší zbytky, které zůstaly z prosátí mandlové mouky).
  • 150 g hořké čokolády.
Postup:
  1. Bílky budeme šlehat v horké lázni, proto si připravíme velký hrnec, do kterého nalijeme vodu a poté i velkou mísu, která na hrnec bude pasovat tak, aby se do hrnce vešla a byla ponořená ve vodě. Díky přípravě bílků v horké lázni budou bílky perfektně tuhé, kokosky zůstanou vláčné a při pečení budou krásně držet tvar.
  2. Nyní si připravíme cukr. Prosejeme jej do menší misky a spolu se lžící si jej připravíme vedle sporáku.
  3. Vodu v hrnci dáme vařit. Na hrnec položíme mísu s bílky a za pomoci ručního mixéru je začneme šlehat. Bílky šleháme tak dlouho, dokud sníh nezačne tuhnout. Po vytažení metel však bude ještě měkký (Nebude tedy dělat tuhé špičky. Trvá to cca 3 minuty). Poté do sněhu začneme po lžících zašlehávat cukr. Sníh bude díky cukru a přípravě ve vodní lázni pěkně houstnout. Ve chvíli, kdy již máme všechen cukr zašlehaný, bude sníh tvořit vysoké pevné špičky, pokud tomu tak není, šlehejte sníh ještě chvíli. Současně by měl být sníh i na dotek příjemně teplý (cca 40 °C). Takovýto sníh můžeme považovat za hotový a tak jej sundáme z horké lázně a necháme jej pozvolna zchladnout. Nechte jej tedy odpočívat 10-15 minut.
  4. Mezitím si připravíme tři plechy vyložené pečícím papírem.
  5. Do odleželého sněhu jemně zamícháme kokos a mleté mandle tak, abychom získali nadýchané těsto.
  6. Troubu dáme předehřívat na 140 °C.
  7. Připravené těsto přendáme do zdobícího sáčku s indiánovou hubičkou a s jeho pomocí na plech stříkáme malé bobečky. Pokud zdobící sáček nemáte, použijte lžíci a kokosky na plech nanášejte lžící jako malé kopečky. 
  8. Kokosky pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C asi 20 minut.
  9. Upečené vychladlé kokosky zespoda namáčíme v rozehřáté čokoládě nebo je z vrchu poprášíme moučkovým cukrem.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena