SMRKOVÝ MED S JAHODNÍKEM

3.4K



Vždy když venku začnou rozkvétat pampelišky, vzpomenu si na doby, kdy jsem je sbírala, abych si doma připravila voňavý pampeliškový med. Med nám tak zdobil police ve spíži každý rok a každý rok nám byl věrným společníkem k odpolednímu posezení u čaje. Jednou jsem však ve starém časopise o bylinkách, který mamka roky schovávala v šuplíku spolu s dalšími podobnými poklady, objevila článek o bylinkových medech a s ním i můj nový medový zájem. Věděli jste, že med lze udělat i z mladých smrkových výhonků? Pro mě to byl tenkrát velký objev, který jsem se rozhodla hned vyzkoušet. Poslední tři roky tak dělám hlavně ten a nedám na něj dopustit. Nejen že je velmi chutný, ale je dobrým pomocníkem při kašli, rýmě a nachlazení. Letos se do něj pustil František a připravil lahodnou variantu provoněnou nejen smrkovými výhonky, ale i lesním jahodníkem. 



Pokud i vy rádi připravujete domácí bylinkové medy, vyrazte na procházku do lesa, dokud jsou smrkové výhonky ještě mladé a vyzkoušejte naši variantu smrkového medu, který si určitě rychle získá i vaši přízeň.

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Co budete potřebovat (na 10 skleniček):
  • 1 kg mladých smrkových výhonků,
  • 15 lístků jahodníku (lesního),
  • 1,5 l vody,
  • 1,5 kg cukru.

Postup: 

  1. Nejprve je potřeba natrhat smrkové výhonky. Vyrazte do lesa a nasbírejte světlé měkké části smrkových větviček. Sbírejte jen ty, které nepíchají a jsou měkké. Dále nasbírejte lístky jahodníku.
  2. Smrkové výhonky a listy jahodníku omyjte a vložte je do velkého hrnce. Zalijte je vodou a přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte 15 minut. Poté hrnec odstavte a nechte na chladném místě 24 hodin louhovat.
  3. Druhý den vodu sceďte do jiného hrnce a výhonky pěkně vymačkejte. Přidejte cukr a při mírné teplotě vařte do požadované konzistence, tedy zhruba 2 hodiny (nečekejte konzistenci medu, ale spíše sirupu). Med často promíchávejte, aby se vám nepřipálil a aby příliš nebublal.
  4. Když je med již téměř připravený, vložte umyté zavařovací skleničky na chvíli do vyhřáté trouby (na 70 °C) a nechte je 5 minut zahřát. 
  5. Uvařený med nalijte do teplých sklenic a zadělejte je víčkem. Víčko by se mělo zatáhnout a med tak uvnitř zakonzervovat.
  6. Medem doslazujte oblíbený čaj nebo jej používejte při nachlazení. Je to skvělý pomocník.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena