Batata Harra je jídlo, které v Emirátech určitě neminete, a to je dobře. Je totiž skvělé! Pochází z libanonské kuchyně a je velmi oblíbenou součástí takzvané mezze hostiny. Často se tedy podává spolu s hummusem (recept ZDE), baba ganoush (recept ZDE), muhammarou (recept ZDE), salátem Tabouleh (recept ZDE) a falafelem (recept ZDE). Toto jídlo je tak v kombinaci s ostatními skvělé na setkání s přáteli, na různé oslavy, ale i samotné k večeři v horké letní dny.
Co to je batata harra?
Doslovný překlad tohoto sousloví zní „kořeněné brambory“. Nejedná se tedy o nic jiného než brambory ochucené česnekem, směsí koření a čerstvým koriandrem. Nejsou to však brambory jen tak ledajaké, pečou se v troubě a následně ještě lehce smaží na pánvi. Díky tomu jsou dokonale křupavé (Syrové brambory můžete také rovnou smažit v rozpáleném oleji, i tak se to na Blízkém východě dělá.).
BATATA HARRA
Co budete potřebovat
- 750 g brambor varný typ C
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- ½ lžičky sušeného koriandru
- ½ lžičky chilli vloček
- sůl
- 1 hrst sekaného koriandru
- citrón na servírování
Postup
- Brambory omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kousky a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Takto připravené brambory pečeme v troubě na 200 °C zhruba 25 minut. V polovině pečení brambory promícháme.
- Než jsou brambory hotové, připravíme si kořenící směs na obalení. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a lehce na něm orestujeme prolisované stroužky česneku. Pak přidáme papriku, koriandr, chilli a necháme koření chvilku provonět. Když tomu tak je, zamícháme do směsi najemno nasekaný čerstvý koriandr (Kořenicí směs příliš dlouho nerestujte, ať Vám koření nezhořkne a česnek nezčerná. Myslete na to, že směs budete ještě tepelně upravovat spolu s upečenými bramborami.)
- Hotové brambory sesypeme do pánve s kořenicí směsí a smažíme ještě 3 minuty, poté je ještě horké podáváme s na měsíčky nakrájeným citrónem.