DUHOVÁ BÁBOVKA

3.2K

Bábovka je pro mě nedělní moučník plný vzpomínek. Připomíná mi moji babičku, která skrze ni vždy provoněla celý byt a navodila tak příjemnou atmosféru. Na kus bábovky přijela téměř celá rodina a spolu s čajem jsme tak strávili krásné odpoledne. Jsou to krásné vzpomínky a musím přiznat, že mi tyto chvíle chybí. Možná i právě proto se u nás stala bábovka téměř pravidelným moučníkem po nedělním obědě.

Bábovka však není jen touto vzpomínkou na příjemné neděle, ale i připomínkou mých začátků v kuchyni. Právě na bábovce jsem se totiž začínala učit péct tradiční české moučníky a hezky natrénovala, třené, kynuté i lité těsto. V posledních letech se stala bábovka tou sladkostí, na kterou se u nás každý těší. Dnes Vám proto přináším nový recept, který zajisté osloví nejen Vás, ale i Vaše děti. Tato bábovka je totiž plná překvapení, na které se musí každý počkat, než ji rozkrojíte!

Bábovky u nás frčí!

Bábovky máme velmi rádi, a proto u nás na blogu najdete recept hned na 3 z nich:

  • Třená bábovka (ZDE)
  • Kynutá bábovka (ZDE)
  • Australská řepová bábovka (ZDE)

DUHOVÁ BÁBOVKA

Porce 1 Velká bábovka
Příprava 1 hodina 30 minut

Co budete potřebovat

na těsto:

  • 100 g másla
  • 220 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 1 kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • 350 ml smetany nejlépe 31%

na zdobení

  • 100 g bílé čokolády
  • zdobítka dle chuti

Postup

  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
  • Mouku prosejeme do misky a pak ji promícháme s kypřicím práškem.
  • Ve velké míse utřeme máslo s cukrem a poté do něj zašleháme žloutky jeden po druhém. Nyní přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a následně i polovinu sypké směsi. Promícháme. Přidáme smetanu a zbylou sypkou směs a opět promícháme.
  • Bílky ušleháme dotuha a jemně je zamícháme do těsta, abychom jej načechrali (Nejlépe Vám to půjde tak, když nejprve zapracujete do těsta polovinu vyšlehaných bílků. Ty směs lehce naředí a druhá část Vám pak půjde lépe zapracovat, a těsto načechrat.).
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Hotové těsto rozdělíme do 5ti misek na 5 stejně velkých částí. Jednu část rovnoměrně rozprostřeme na dno bábovky. Ostatní4 části obarvíme. Jednu nažluto, druhou načerveno, třetí namodro a poslední nazeleno.
  • Postupně po jedné barvě vkládáme těsto do cukrářského sáčku a nanášíme jej do bábovkové formy tak, abychom vytvořili duhu.
  • Bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ji při 180 °C zhruba 50 minut (To, zda je bábovka hotová poznáte tak, že když do ni zapíchnete špejli, vytáhnete ji suchou. Pokud špejli vytáhnete mokrou, pečte bábovku ještě několik minut.).
  • Hotovou bábovku necháme ve formě chvíli vystydnout a poté je vyklopíme na prkénko.
  • Vychladlou bábovku polijeme bílou čokoládou a posypeme zdobením.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: bábovka, Pro děti

Zapojte se do konverzace

  1. Ahoj, ta vypadá skvěle barevně 🙂 Bábovku mám taky spojenou s babičkou ať už klasickou s kakaovým proužkem, rumovou, olejovou, s margotkou. Já nejčastěji dělám tu základní. Bohužel u přítele doma moc sladké nefrčí, ale teď se chystám poprvé v životě na beránka.

    1. Markéta Author says:

      Držím palce, ať beránek chutná.

  2. Andrea Nesvadbová says:

    Hezký den, my bábovky milujeme! hlavně ty mokré 🙂 tuhle bych ráda zkusila, děti budou nadšené. Máte prosím nějaký tip na osvědčené barvy, já s nimi moc nepracuji.
    Děkuji Andrea

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den Andreo,

      děkuji, že se líbí!

      Co se týká barviva, též jej moc nepoužívám a snažím se barvit přírodně. Žlutou téměř vždy barvím kurkumou, černou skvěle zvládne černé kakao. Na buchty na zeleno skvěle funguje špenátové pyré.
      Vždy mám ale po ruce i gelové barvy, které jsem použila zrovna zde. Značka je Sugarflair. Mám je už roky a vyhovují mi, nemám však moc výrobků v tomto směru vyzkoušeno.

      Přeji krásné dny
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena