BAGETY Z PŠENIČNÉHO KVASU

15.8K

Život je změna a tak jsem na chvilku vyměnil kváskový chléb za bagety, protože přeci jen je spousta pokrmů, ke kterým se hodí více. Řekněme si to na rovinu, nikdo neví, jak to zase letos bude s cestováním a taková domácí bageta vás může díky své chuti přenést, třeba na slunné italské pobřeží. No jen si to představte, sedíte v malebné italské trattorii a k výbornému vínu přikusujete skvělou domácí bruschettu. Tak přesně takový pocit můžete zažít, když si upečete domácí bagety.

5 hvězdiček 1 recenze

BAGETY Z PŠENIČNÉHO KVASU

Porce 3 kusy
Příprava 15 hodiny
Doba pečení 30 minut

Co budete potřebovat

Na rozkvas

  • 30 g pšeničného kvasu
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g vody

Na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g vody
  • 12 g soli
  • 10 g sirupu z ječného sladu

Postup

  • Den předem si připravíme rozkvas. Do vyšší nádoby vložíme kvas, hladkou mouku a vodu. Vařečkou vše umícháme tak, aby se nám všechny suroviny spojily v kompaktní těstíčko, které poté hezky urovnáme na dno nádoby. Nádobu přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme kynout 10 – 12 hodin (Výšku hladiny kvásku si označíme gumičkou, abychom měli kontrolu, jak nám kvásek vykynul. Lépe se nám tak bude určovat doba kynutí. Rozkvas by měl zdvojnásobit svoji velikost.).
  • Druhý den, když je rozkvas dobře vykynutý, zaděláme těsto. Do velké misky (klidně od robota) nalijeme vodu a rozmícháme v ní sirup. Mouku promícháme se solí a prosejeme ji do misky k tekutině, poté přidáme i celý rozkvas a vše zpracujeme v kompaktní těsto. To vložíme do mísy vymazané olivovým olejem a necháme 2 hodiny kynout. Po půl hodině kynutí těsto přeložíme, a to tak, že těsto z jedné strany uchopíme, natáhneme a přeložíme přes zbylé těsto. Tento postup opakujeme po celém obvodu, dokud nám těsto nezačne klást odpor a nepůjde již natáhnout.
  • Po dvou hodinách kynutí, když těsto zdvojnásobí svůj objem, jej vyndáme na pomoučený vál a rozdělíme na tři stejné díly.
  • Nyní si připravíme pečicí papír, na kterém budou bagety kynout. Pečicí papír ustřihneme jednou tak velký jako je velikost plechu. Budeme jej totiž skládat a proto potřebujeme vetší rozměr. Pečící papír položíme na plech a pomoučíme jej hladkou moukou.
  • Opět se vrátíme k těstu, ze kterého nyní za začneme tvarovat bagetu. Bochánek nejprve lehce roztáhneme a poté jej rolujeme pod sebe tak abychom jej dobře utáhli. Když má bageta zhruba 30 cm, tak ji přeneseme na pomoučený pečící papír. Papír následně přehneme tak, aby nám vytvořil přepážku mezi jednotlivými bagetami a tento postup opakujeme i se zbylým těstem. Takto vytvarované bagety přikryjeme utěrkou a nechám kynout 2 hodiny.
  • Po hodině kynutí baget si dáme předehřívat troubu na 240°C. Pokud budete bagety péct na kameni stejně jako já, vložte do trouby i pečící kámen. Jestliže pečící kámen nemáte, pečte bagety na plechu, na kterém je necháváte kynout.
  • Vykynuté bagety nařízneme žiletkou a po jedné je přesuneme na vyhřátý pečící kámen. Poté je pečeme na 240°C zhruba 10 minut. (Pokud máte parní troubu zapněte přidávání páry, pokud ji nemáte dejte na dno trouby nádobu se 100 ml vody). Po deseti minutách troubu vyvětráme, snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 10 minut. Tentokrát už bez páry.
  • Upečené bagety vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámky

Pro tento recept je nutné použít pšeničný kvásek. Pokud jej nemáte a máte pouze žitný, nezoufejte. Z žitného kvasu si pšeničný kvas vypěstujete jednoduše tak, že jej alespoň dvakrát po sobě nakrmíte pšeničnou moukou. 
Autor: František Lorenc
Chod: Snídaně

Zapojte se do konverzace

  1. Martina says:

    5 stars
    Skvělé, peču už po několikáté, jediná malá chybička je, že druhý den už to není ono, ale to je s každým pečivem…

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za pochvalu, vážíme si toho!

  2. Dobrý den, mám dotaz.. Lze použít něco jiného místo sirupu? Třeba med?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, med je velmi sladký, oproti tomuto sirupu má zcela jinou chuť, bohužel ho tedy v tomto případě medem nahradit nelze. Sirup z ječného sladu napomáhá kynutí, lze jej vynechat, ale nebudou takové.

  3. Míša says:

    Dobrý den, chystám se na bagety poprvé a jsem stále začátečník. Můžu se zeptat, jestli je sirup v podstatě totéž co sladěnka ječmenka? Děkuji mnohokrát.

    1. Markéta says:

      Dobrý den Míšo,

      ano, je to to samé. Držíme palce, ať se povedou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena