MAKOVEC SE ŠVESTKAMI

16.2K

Švestky a mák to je nezapomenutelná kombinace, která nikdy neomrzí. Tuhle dvojku vážně miluju!

Myšlenka na makovec mě vrací do školních let, kdy jsem cestou na základku chodila kolem malé domácí pekárny a kupovala si v ní svačinu na velkou přestávku. Jo to byly časy! Střídala jsem tady pár svých oblíbených kousků jako byla Ještědka, skořicová rolka, a právě milovaný makovec. Když jsem pak doma začínala s pečením, makovec byl jedním z prvních moučníků, který jsem dostala do ruky. Od té doby jej peču pořád, jen občas s malou obměnou, třeba jako dnes s těmito švestkami. Kombinace máku a švestek je totiž legendární!

MAKOVEC SE ŠVESTKAMI

Porce 1 plech o velikosti 26×26 cm
Příprava 30 minutes
Doba pečení 50 minutes

Co budete potřebovat

  • ½ kg švestek cca 18 ks
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 300 g mletého máku
  • 125 g změklého másla
  • 180 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 500 ml mléka

Postup

  • Švestky omyjeme, přepůlíme a vypeckujeme.
  • Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
  • Hranatou formu vymažeme málem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Nyní si připravíme těsto. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme kypřicí prášek a mák a vše dobře promícháme. V jiné míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané bílé pěny a poté do něj zašleháme jedno vejce po druhém (Dejte si na čas a každé vejce samostatně dobře do směsi zašlehejte, uvidíte že buchta bude pak ještě lepší.). Na závěr nadvakrát přidáme sypkou směs, přilijeme mléko a opět dobře promícháme, abychom získali hezké těsto.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a stěrkou jej rovnoměrně rozprostřeme. Navrch poskládáme švestky.
  • Přichystaný koláč pečeme při teplotě 170°C zhruba 45 minut. Když je hotový, hezky jej pocukrujeme moučkovým cukrem.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně, Koláč, Mák, Švestky

Zapojte se do konverzace

  1. Dobrý den, ma byt výsledné testo úplně řídké? Po smíchání veškerých ingrediencí, bylo testo úplně tekuté.
    děkuji za radu.

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,

      těsto by mělo být řídké, ale spíš krémovitější konzistence. V postupu je obrázek, myslím, že je na něm konzistence zřetelná, tak zkuste porovnat.

      Hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena