STUDUJEME TĚSTOVINY

3.8K

 
Také občas bloudíte v italských názvech těstovin? My tedy rozhodně ano a nyní přišel čas s tím zatočit! Jsou to nepříjemné chvilky, když přijedeme na víkendovou návštěvu k rodičům a mamka zajásá: Koupila jsem vám Farfalle!  V první chvíli na sobě nedávám znát, že vůbec netuším o co jde. Vím, že je to určitě něco dobrého a navíc nechci vypadat jako neznalec. Po chvíli mamka vytahuje jakýsi pytlík z potravinové skříňky a já si oddychnu. Á mašličky!  



Existuje tolik různých druhů těstovin a mě vždycky jen stačilo znát špagety, špagety s dírou, hnízda, vrtulky, mušličky, mašličky a ty plněné těstoviny. Pokud však člověk chce být alespoň trochu znalý v kuchyni, měl by se od těchto dětských názvů odprostit a začít se studiem jejich skutečných pojmenování. Pokud i vy jste na tom stejně jako my, budeme rádi, když se do studia dáte s námi. 



Dlouhé těstoviny

Asi těmi nejznámějšími dlouhými těstovinami jsou bezpochyby špagety, dlouhé kulaté těstoviny, které snad v kuchyni používá každý. Trochu jinou obdobou špaget jsou Spaghettoni. Ty jsou  oproti špagetám  tlustší a delší.  Špagety s dírou? To jsou Bucati! Na závěr následují tři placatí zástupci dlouhých těstovin. Lehce placaté Linguine, více placaté Fettucce a široké, tenké, dlouhé a placaté Pappardelle.





Plněné těstoviny

Tyto těstoviny máme snad ze všeho nejraději. My používáme v kuchyni zatím pouze tyto tři. Nejčastěji se lze setkat s Tortellini, což jsou malé šátečky  plněné masem nebo zeleninovou směsí. Další známé jsou Ravioli. Lze se s nimi setkat jak v hranaté tak i v kulaté formě. Na závěr nelze opomenout Kaneloni, velké široké trubky, které jsou skvělé na zapékání, stejně jako lasagne (těstovinové pláty, ty určitě taky znáte).



 

Ostatní těstoviny 
A nyní začíná nekonečný výčet těstovin na nejrůznější použití. My je zapékáme, používáme jako přílohu, děláme z nich těstovinové saláty a mnoho dalších těstovinových pokrmů. Vybrali jsme našich nejoblíbenějších osm druhů.



Zdroje:
http://www.pastagarofalo.it/us_en/
http://www.benedettocavalieri.it/en/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena