DORT CHARLOTTA 

312

Léto je jak stvořené pro nepečené dorty. Nejenže ve vedru, které obvykle v tyto dny panuje, se nikomu nechce trávit mnoho času v kuchyni, ale absolvovat tyto chvíle u horké trouby, je snad ještě o něco horší. Proto milujeme dorty, u kterých se vše jen smíchá, naskládá, nalije do formy a při nejbližší možné příležitosti sní. Pro ty z nás je tu Šarlota!

Piškoty

Stěžejním bodem dortu jsou bezesporu piškoty. Používají se piškoty cukrářského typu, které snadno koupíte v každé větší prodejně a pokud ne, a máte chuť i přes léto péct, můžete si je jednoduše připravit doma. Náš oblíbený recept na tyto piškoty naleznete v naší druhé cestovatelské kuchařce v kapitole o Itálii (ZDE).

Kde se vzal dort Charlotta

Prapůvod tohoto slavného dortu sahá až do dávné Francie. Zde se již na přelomu 18. a 19. století připravoval dort sestavený ze staršího bílého pečiva a jablečného pyré. První oficiální zmínka o něm pochází z roku 1807 z kuchařské knihy Marie Rundell. Je to předchůdce Šarloty, podobnost k tomuto dortu je však dosti vzdálená.

Dort, který je již podobný námi známé variantě Šarloty je Charlotte Russe. V něm je pečivo nahrazeno již cukrářskými piškoty a vnitřek připraven ze žloutkového krému se želatinou. Dort je však piškoty zpevněn ze spodu i z vrchu a postrádá tak ovoce navrstvené do kopule. Piškoty jsou narovnány do tvaru růžice, proto také její název Charlotte Russe. Zatímco tento dort je znám od roku 1846, námi známá Charlotte přišla až o mnoho později.

Pár tipů

  • Dort Charlotte je křehký, rozpadá se, proto se ovazuje stužkou. Jí se hned po přípravě, pokud se nechává zatuhnout dlouho, piškoty navlhnou a ze stran opadávají. Potřebujete-li dort lépe zpevnit, přidejte do krému želatinu.
  • Pokud si pečete vlastní piškoty, můžete část těsta použít i na upečení dna formy. Nemusíte se pak s piškoty krájet a ulehčíte si práci. Stačí jen těsto v 1 cm silné vrstvě nalít do formy, ve které budete později dort skládat a upéct spolu s ostatními piškoty.

JAHODOVÁ CHARLOTTA

Porce 8 porcí
Příprava 30 minutes

Co budete potřebovat

Na sestavení

  • 30 ks cukrářských piškotů
  • 150 g jahodového rozvaru recept v předchozím příspěvku
  • 450 g jahod 200 g na pokrájení, 250 g na nazdobení

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 g tučného tvarohu
  • 20 g moučkového cukru
  • 200 ml smetana na šlehání 1.     Připravíme si jahodový rozvar, který dobře vychladíme (Recept naleznete ZDE. Jahody se pouze svaří s cukrem, rozmixují a pak zredukují do hustější omáčky.). 33%
  • vanilka zrníčka z ½ lusku nebo 1 lžička vanilkové pasty

Postup

  • Připravíme si jahodový rozvar, který dobře vychladíme (Recept naleznete ZDE. Jahody se pouze svaří s cukrem, rozmixují a pak zredukují do hustější omáčky.).
  • Jahody nakrájíme na menší kostičky (200 g).
  • Nyní připravíme krém. Ve větší míse promícháme metličkou mascarpone, tvaroh, cukr, šlehačku a vanilku. Míchejte do zhoustnutí (Použijete-li robot, dejte si pozor ať krém nepřešleháte. Směs stačí promíchat ručně, trvá to zhruba 5 minut).
  • Jdeme na sestavení. Dortovou formu s odnímatelným dnem vyložíme piškoty (Zvolila jsem formu o průměru 22 cm). Nejprve po vnitřním obvodu, poté na dnu. Piškoty, které tvoří dno, lehce potřeme omáčkou, na ni nasypeme polovinu pokrájených jahod a navrstvíme polovinu krému. Pak poklademe piškoty, opět je potřeme omáčkou, navrstvíme jahody a krém a hezky jej uhladíme.
  • Zbylé jahody (250 g) očistíme, některé přepůlíme a pak jimi nazdobíme vršek dortu. Dort dám na 1 hodinu do lednice. Potom sejmeme obvod formy a dort zpevníme ozdobnou stužkou.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Francie
Klíčová slova: dort, Jahody, léto, Nepečený dezert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena