MÁSLOVÉ SUŠENKY S ČAJEM EARL GREY

1
Když Franta doma objeví sušenky, je jak protržený, a než se člověk naděje, jediné co po sušenkách zbyde, jsou cestičky z drobečků, které mu odpadly od pusy. Většina kupovaných sušenek však obsahuje velký poměr cukru, a tak abych z něj za chvíli neměla kouli, kterou sotva někam dovalím, začala jsem hledat recept, který by mi chuťově i poměrově vyhovoval. Do tajemství
pečení sušenek jsem pronikala poměrně dlouho. Po mnoha
pokusech, kdy některé ani nešly odlepit od pečícího papíru, vám konečně mohu s radostí oznámit, že jsem objevila ten správný
poměr a správnou kombinaci surovin, která nám obou naprosto vyhovuje. 
Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 45 minut (+ odležení)

Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek):
  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g másla,
  • 120 g moučkového cukru,
  • 1 vejce,
  • kůra z 1 bio citrónu,
  • 1/2 lžičky jedlé sody,
  • 2 lžičky čaje Earl Grey. 
Postup:
  1. Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme čaj earl grey, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto (Těsto příliš dlouho nezpracovávejte ať jej nezapaříte, sušenky by pak nebyly tak krásně měkké.)
  2. Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo a v lednici jej necháme do druhého dne uležet (Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se Vám s těstem dobře pracovalo.).
  3. Z odpočinutého těsta vytvarujeme 40 kuliček a potravinářským razítkem je zploštíme a vyrazíme jim příslušný tvar.
  4. Sušenky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a poté je pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 12 – 15 minut.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena