SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 28: GRILIÁŠOVÉ ŘEZY

2K
Když Markéta přišla s receptem na Griliášové řezy, vůbec jsem nevěděl o co jde. Griliáš jsem snad v životě nejedl, a když jsem tuto skutečnost přiznal doma, pěkně se mi vysmáli. Ano, byl jsem za blbce, a abych jím nebyl dlouho, posbíral jsem zbytky své hrdosti a šel si to nastudovat na internet. Je-li tu někdo takový, kdo stejně jako já si v griliášových řezech představí litry griotky, věřte nebo ne, nejedná se o alkohol, ale drcené karamelizované oříšky.
Co budete potřebovat:
  • 40 g másla,
  • 6 vajíček,
  • vanilka,
  • citrónová kůra,
  • 60 g cukru + 50 g cukru do sněhu,
  • 40 g griliáše,
  • 50 g mandlí,
  • 50 g polohrubé mouky,
  • 50 g piškotových drobečků.

Recept podle Sandtnerky:

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, vanilku, citrónovou kůru a třeme 25 minut. Přidáme tlučený griliáš, loupané strouhané mandle, tuhý sníh z bílků, do které jsme zašlehali 50 g cukru, polohrubou mouku a piškotové drobečky nebo strouhanku. Těsto rozetřeme na 2 cm silně na másle vymazaný a moukou vysypaný plech a v dobře vyhřáté troubě upečeme do růžova. Upečené vychladlé těsto nakrájíme na 5 cm široké pruhy, polovinu jich potřeme máslovým krémem, z druhé poloviny nakrájíme stejné řezy, položíme je na nádivku a dokrájíme. Na povrchu je potřeme rybízovou nebo malinovou zavařeninou, posypeme griliášem a ozdobíme pomocí kornoutku s hvězdičkovou trubičkou máslovou nádivkou.
Nádivka: 150 g másla utřeme do pěny, přidáme 150 g jemného cukru, 2 lžíce rumu. Část nádivky oddělíme na ozdobení, do zbytku nádivky přidáme 30 g mletého griliáše.
Griliáš: 100 g cukru necháme na suché pánvi zežloutnout, pak do něho zamícháme 50 g loupaných, sekaných oříšků, nalijeme na mastný plech a v chladu necháme ztuhnout. Vzniklý griliáš roztlučeme, prosyjeme a upotřebíme do těsta, nádivky a na posypání řezů.  
My k návodu nemáme nejmenší výtku, když se člověk trochu popere se starou mluvou, tak si myslíme, že návod dobře srozumitelný. Těsto jsme pekli v troubě předehřáté na 130 °C 10 minut a poté dopekli 5 minut při 160 °C. Na griliáš jsme použili arašídy a vlašáky. Jediné co jsme v receptu pozměnili bylo, že jsme řezy už na vrchu nezdobili krémem. Krém je dost sladký, a protože je těsto díky griliáši dosti sladké, navrchu navíc pomazané džemem, další krém by podle nás už řezy přesladil, ale záleží na tom, kdo jak máte rád sladké.
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 4/5. Z těsta uděláte 10 řezů.
Poznámky:
  • Krém je lepší vyšlehat mixérem, než třít ručně. Je pak více nadýchaný.
  • Řezy je lepší na vrchu nezdobit krémem, i bez vrchního zdobení je řez dosti sladký.  

Zapojte se do konverzace

  1. Czech Blondýn says:

    Tak v tom bys nebyl sám.. Ani já bych nevěděl 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena