SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 47: NADÍVANÝ MODRÝ LILEK

1K


Vaření se
Sandtnerkou je pro mě neustálým objevováním něčeho nového. Né snad že bych
prvně dělala lilek, to vůbec ne, lilek mám ráda a tak stejně jako cuketu či dýni
jej do své kuchyně zařazuji celkem pravidelně. Dnešek však byl pro mě nový tím,
že jsem získala o lilku nové informace. Lilek jsem totiž doposud stejně jako
cuketu řadila k tykvím. Lilek neboli baklažán však na rozdíl od cukety tykví
není. Je to ovoce, které prapůvodně pochází z Asie a nyní charakterizuje
především řeckou, tureckou a severoafrickou kuchyni. Je příbuzný bramboře a
rajčeti a tudíž s cuketou nemá prakticky nic společného. Cuketu mi však chuťově
trochu připomíná. Vidím zde rozdíl více méně jen v tom, že je oproti cuketě o něco
hořčí. To mu však na chuti vůbec neubírá ba naopak, stal se díky ní velmi
vyhledávaným po celém světe a i my jsme se ho dnes rozhodli vyhledat, abychom
mohli uvařit tento skvělý recept.

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 4 větší lilky,
  • 2 vejce,
  • 80 g mouky,
  • 125 ml oleje,
  • sůl.

Na náplň:

  • 20 g másla + 20 g másla na vymazání,
  • 20 g cibule,
  • 20 g zelené petržele,
  • 1 zelená sladká paprika,
  • 250 g vepřového masa,
  • 250 g hovězího masa,
  • 30 g slaniny,
  • 2 lžíce dušené rýže,
  • 3 lžíce zakysané smetany,
  • 1 vejce,
  • pepř, 
  • sůl.

Na vrch: 3 rajská jablíčka a 8 lžic zakysané smetany.


Recept podle Sandtnerky:
Neoloupané
baklažány nakrájíme na 1 cm silná kolečka, spaříme je slanou vodou a
dáme okapat. Potom každé kolečko máčíme v rozkvedlaném vejci, obalíme
moukou a v rozpáleném oleji usmažíme do růžova.
Zvlášť
si připravíme náplň: V kastrolu na másle zpěníme ustrouhanou cibuli,
sekanou zelenou petržel a zelenou sladkou papriku. Do zpěněné
směsi přidáme umleté maso, usekanou slaninu, do měkka zvlášť udušenou
rýži, podle chuti směs osolíme, opepříme, zalijeme kysanou smetanou a
dusíme asi 30 minut. Potom směs odstavíme a zamícháme do ní vejce. 
Čistý,
přiměřeně velký ohnivzdorný kastrol (v průměru 20 cm) lehce vymažeme
máslem, na dno naskládáme vrstvu smažených baklažánů a osolíme. Na ní
rozetřeme vrstvu náplně, pokapeme ji kyselou smetanou a opět dáme vrstvu
baklažánu a tak postupujeme dále až do naplnění kastrolu. Povrch
poklademe na plátky nakrájenými rajskými jablíčky. Celek pokapeme
kyselou smetanou a dáme péci do horké trouby 15 až 20 minut. Pokrm
podáváme v nádobě, ve které se pekl.

My
jsme se zcela řídili receptem,  pouze jsme použili méně lilků (tři středně velké lilky) a místo
kastrolu jsme lilek pekli v klasické zapékací míse 30 cm velké. Směs jsme
pekli v troubě předehřáté na 160 C 30 minut.

Doba přípravy 70 minut s náročností 2/5.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena