SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 85: KOBLIHY

2.4K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
I přestože máme občas s Markétkou odlišný názor na to, jaké sladké pečivo je tím nejlepším pečivem na rozjezd nového dne, v jednom jsme za stejno, koblihy to prostě jistí! Ať už jsou s dírou nebo bez, vždycky potěší naše chuťové buňky, a i když se nám občas ráno opravdu nechce stávat, s čerstvým koblížkem v ruce je ten začátek týdne tak nějak vždycky příjemnější. Když tedy na pořad dne opět přišlo vaření podle Sandtnerky, rozhodli jsme se po náročném víkendu zajistit veselejší pondělí nasmažením pořádné kopy meruňkových koblížků. Škoda, že náš plán moc nevyšel a koblihy to měly spočítáné už v neděli po obědě! Hold se po nich opět zaprášilo, a nám nezbývá nic jiného, než na ně při zítřejším vstávání pouze zavzpomínat. Myslím, že po tom jaký měly úspěch, na sebe v naší kuchyni nenechají dlouho čekat.    
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Náročnost: Mírně náročné


Doba přípravy: 3 hodiny

  • 20 minut příprava těsta,
  • 2 hodiny kynutí těsta,
  • 20 minut příprava koblížků,
  • 20 minut smažení.

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1/3 l mléka,
  • 35 g droždí,
  • 200 g hladké mouky,
  • 50 g másla,
  • 100 g cukru,
  • 4 žloutky,
  • sůl,
  • citrónová kůra,
  • vanilka,
  • 1 lžíce rumu,
  • 100 g meruňkové marmelády,
  • olej na smažení,
  • moučkový cukr na poprášení.

Recept podle Sandtnerky:

V míse třeme máslo, cukr a žloutky 15 minut. Do utřeného přidáme rum, sůl, tlučenou vanilku, citronovou kůru a vykynutý kvásek, takto připravený: droždí umícháme s tlučeným cukrem, přidáme ohřáté mléko, krupičkovou mouku a dáme kynouti. Těsto zahustíme ohřátou moukou a dobře je vypracujeme. Když se na něm tvoří puchýřky, dáme je vykynouti. Pak z něho uděláme koblihy. Nejprve těsto vyválíme asi na prst silně, kroužkem na koblihy označíme těsně vedle sebe kolečka a do poloviny jich vložíme do středu kousek tuhé, meruňkové zavařeniny. Pak vykrojíme z druhé poloviny kroužkem kousky těsta, položíme je na označené, zavařeninou naplněné kruhy, kolem dobře těsto prsty přitlačíme a pak menším kruhovým vykrajovadlem koblihy vykrojíme. Dáme je na pomoučené vlahé prkénko, přikryjeme je čistou, lehkou utěrkou a v teple je necháme vykynouti, při čemž je jednou obrátíme, aby po obou stranách stejně vykynuly. Vykynuté koblihy klademe do kastrolu na rozpálené převařené máslo a to vrchní stranou ke dnu kastrolu, přiklopíme je pokličkou a dosmažíme na druhé straně bez poklice. Usmažené koblihy klademe na síto na pijavý papír, a když oschly, dáme je na mísu a posypeme vanilkovým cukrem. Aby se máslo po smažení nespálilo, nalijeme je do hrnce do čisté studené vody. Tuk na povrchu ztuhne a můžeme jej pak sejmouti a upotřebiti. Při smažení hledíme, aby bylo stále másla na 3 cm vysoko.
Náš postup (z rozpočtu jsme vypustili rozpuštěné máslo na smažení a koblihy smažili v oleji, mouku jsme použili hladkou):

  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažné mléko (musí být vlažné, né horké, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme lžičku cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  1. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  2. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, žloutky, změklé máslo, vanilku, citrónovou kůru a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál, mísu vymažeme olejem, těsto do ní vrátíme, přikryjeme ji fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.
  3. Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme jej asi 0,5 cm silně. Těsto si rozdělíme na dvě stejně velké části. Na jednu část naklademe lžičkou marmeládu tak, aby byly hromádky dostatečně daleko od sebe (rozestup mezi nimi by měl být zhruba stejně velký jako kobliha) a druhou polovinou těsta těsto s hromádkami přikryjeme. Těsto nám dělá kopečky a my tyto kopečky vykrájíme kroužkem na koblihy nebo hrníčkem tak, aby nám vznikly koblihy. Postup opakujeme dokud nespracujeme všechno těsto. (Je možné postupovat i druhým způsobem, kdy těsto vyválíme silnější, ze těsta vykrájíme koblihy a smažíme je nenaplněné. Když vychladnou, naplníme je marmeládou za  pomoci cukrářského sáčku.) Koblihy klademe na silně pomoučený tác a necháme je ještě 30 minut kynout .
  4. Mezitím co nám koblihy kynout si připravíme vyšší pánev, do které nalijeme olej a těsně před koncem kynutí koblih jej necháme rozpálit. Koblihy v něm smažíme cca 4 minuty z obou stran.
  5. Usmažené koblihy pocukrujeme vanilkovým cukrem.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena