PRECLÍKY PLNĚNÉ NIVOU, TRHANÝM KUŘECÍM MASEM A KARAMELIZOVANOU CIBULKOU

3.4K

Preclík byl pro mě vždycky symbolem něčeho na čem si zaručeně vylomím zuby. Vzpomínám totiž na dobu, kdy jsem studoval v Praze a stejně jako každý jiný poctivý student, jsem se chodíval s klukama připravovat na zkouškové období do místních putik. Více než dendrologie mi tak v paměti utkvěly spíše oschlé preclíky na dřevěných tyčkách. Preclíky zde osychaly již nějaký ten pátek a ač jsem nikdy neviděl nikoho, kdo by je jedl, jejich cena byla závratná. Stály stejně jako velké pivo, a posuďte sami, to jsme si tenkrát jako hejzci prostě nemohli dovolit. 


Doba se však mění a tak i když jsem nikdy nebyl přesvědčen o tom, že bych někdy chtěl preclík ochutnat, po naší návštěvě Bavorska jsem svůj názor na ně přehodnotil. Objevili jsme zde totiž vynikající bavorské preclíky, které byly uvnitř vláčné a na povrchu příjemně slané. Byly prostě boží! Hned jsme si je zamilovali a doma osvojili. Vyzkoušejte naši variantu tohoto pečiva a naplňte si ji například trhaným kuřecím masem, nivou a karamelizovanou cibulí. Uvidíte, že si je v této kombinaci zamilujete i vy. 



Náročnost: Náročné


Doba přípravy: 3 hodiny 25 minut

  • 15 minut příprava těsta,
  • 2 hodiny 45 minut celková doba kynutí,
  • 15 minut práce s těstem,
  • 10 minut vaření,
  • 10 minut pečení.

Co budete potřebovat (10 preclíků):

  • 480 g hladké mouky,
  • 200 ml světlého piva,
  • 50 ml vody,
  • 30 g rozpuštěného másla,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 7 g sušeného droždí.

Postup:

  1. V hrnečku si připravíme kvásek tak, že droždí rozmícháme s vodou, přidáme 2 lžíce mouky a vše zamícháme. Hrnek přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut stát, dokud nezačne na povrchu bublat.
  2. Do velké mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vzešlý kvásek, pivo, rozpuštěné máslo a z těchto surovin vypracujeme hladké pružné těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinovou folií a necháme jej 2 hodiny kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných kousků. Každý kousek vyválíme do tvaru obdélníku, kratší stranou je strolujeme do válečku, který vyválíme na 50 cm dlouhého hada. Hada zamotáme do tvaru preclíku a dáme jej odpočinout na hojně pomoučený plech. Takto připravené preclíky přikryjeme fresh folií a necháme je 30 minut kynout.
  4. Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
  5. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Preclíky v ní po 3 kusech namáčíme a blanšírujeme je asi 1 minutu. Poté je vyndáme a necháme na prkénku okapat. Uvařené preclíky rozložíme na pečícím papírem vystlaný plech. Potřeme je žloutkem a dle chuti posypeme solí nebo různými semínky.
  6. Preclíky pečeme v troubě předehřáté na 230 °C 10 minut nebo dokud nedosáhnout mahagonové barvy.



PRECLÍKY PLNĚNÉ NIVOU A TRHANÝM KUŘECÍM MASEM  A KARAMELIZOVANOU CIBULKOU

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

  • 15 minut příprava karamelizované cibule,
  • 30 minut příprava trhaného masa,
  • 15 minut plnění preclíků

Co budete potřebovat (na 10 preclíků):


  • 2 kuřecí prsa,
  • 200 g nivy,
  • 1 pomazánkové máslo,
  • 1 tvaroh,
  • 1 lžička papriky (koření),
  • 15 cibulí,
  • 3 lžíce medu,
  • 1 lžíce octa,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

  1. Malý plech potřeme olejem, položíme na něj kuřecí prsa a 15 minut je pečeme v troubě na 180 °C. Poté je necháme 15 minut odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibuli. Cibuli oloupeme, přepůlíme ji a napříč ji nakrájíme na plátky. Cibuli opékáme na pánvi na oleji a necháme ji zesklovatět. Když cibulka sklovatí přidáme med, který zamícháme do cibule a necháme ho na ní zesklovatět. Cibulku stále promícháváme, aby se nezačala připalovat. Když začne zlátnout, dochutíme ji octem, solí a pepřem. Takto připravenou cibulku na chvíli odstavíme.
  3. Upečené kuřecí maso vidličkou natrháme a přidáme jej k hotové cibuli. Vše na pánvi promícháme a necháme prohřát.
  4. Pomazánku připravíme tak, že pomazánkové máslo smícháme s tvarohem a paprikou. 
  5. Nyní zbývá pouze nakrájet nivu na tenké plátky.
  6. Upečené preclíky rozkrojíme. Spodní vrstvu namažeme pomazánkou, na ni dáme nivu a na vrch směs cibulky a kuřecího masa a na závěr je přiklopíme horní částí preclíku.

Zapojte se do konverzace

  1. Nitkymehozivota says:

    to vypadá skvostně, musím to zkusit. Louhované těsto jsem už dělala, je to pracné, ale stojí to za to….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena