MEI FUN

2.3K

Někdy se mí stýská po té době, kdy povinností bylo jen tolik, kolik jsme sami schopni zvládnout a starosti, se kterými jsme si dělali hlavu se snad ani starostmi nedaly nazvat. Tenkrát stačil jediný den pro to vyslovit myšlenku vyrazit někam za dobrodružstvím a ještě téhož dne cestu zajistit a naplánovat. Byli jsme mladí, neměli závazky a s tím, co bude v budoucnu, jsme si příliš hlavu nedělali. Ráda na tuto dobu vzpomínám a přemýšlím nad tím, jak to jednou uvidí náš malý Štěpán. Zda bude také poznávat svět a jaká místa asi navštíví? 

Představuji si tu dobu a v myšlenkách vidím, jak se vrací z míst, která jsme sami navštívili. Jak sedíme večer zachumláni v dekách na terase a jeho vyprávění hltáme stejně jako tyto singapurské nudle, které držíme v rukách. S jeho vyprávěním se přenášíme do těch krásných uliček kosmopolitního Singapuru a vzpomínáme na tu chvíli, kdy jsme se Singapurem doslova projedli. Na to, jak jsme okoukávali přípravu jednotlivých jídel v jídelnách a jejich postupy probírali s místními. Na to, jak jsme si vychutnávali chajnanskou rýži s kuřetem, malajské saté nebo přikusovali dhosai v jedné z nejkrásnějších čínských čtvrtí na světě nebo třeba taky na to, jak jsme se poprvé setkali s asijským stylem polévek. Je mi jasné, že za tu dobu, než Štěpán vyroste, se toho ještě hodně změní. Nikdy se však nezmění naše láska k cestování a věřím, že ji Štěpán po nás podědí. Cestujte a ochutnávejte svět, ty zážitky Vám totiž nikdy nikdo nevezme!


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 25 minut
  • 5 minut čištění krevet,
  • 5 minut krájení surovin,
  • 5 minut příprava vajec,
  • 3 minuty vaření nudlí,
  • 7 minut příprava pokrmu.

Co budete potřebovat (pro 2 osoby):
  • 12 ks čerstvých krevet,
  • 2 vejce,
  • 1 mrkev,
  • 1 červená cibule,
  • 150 g pekingského zelí,
  • 1 lžíce sojové omáčky,
  • 1 lžička kurkumy,
  • sůl.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme krevety. Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi “žebra” a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je na stranu. 
  2. Nyní si přichystáme zeleninu. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli očistíme na nakrájíme na měsíčky a pekingské zelí nakrájíme na menší kostky. 
  3. Než se pustíme do samotné přípravy pokrmu, usmažíme si na pánvi na na troše oleje míchaná vajíčka.
  4. V pánvi wok si rozpálíme trochu oleje, přidáme nakrájenou zeleninu a zprudka ji orestujeme. Poté přidáme smažená vejce, sojovou omáčku, kurkumu a dle chuti sůl. Vše pěkně promícháme, aby se chuti prolnuly. Na vrch dáme orestované směsi položíme očištěné krevety a necháme je pár minut prohřát. Hotové jsou ve chvíli, kdy chytí růžovou barvu a trochu se zkroutí.
  5. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a dle návodu v ní uvaříme rýžové nudle. Trvá to 3 – 5 minut podle toho, jaké nudle jste koupili. Uvařené nudle scedíme a přidáme je k ostatním surovinám. Vše pořádně promícháme a dle potřeby dochutíme.




Zapojte se do konverzace

  1. Kateřina says:

    Výborný a neuvěřitelně snadný recept. Kvůli němu už budu mít vždy v zásobě krevety 😍

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena