ASIA VEGE BURGER

2.5K
Když tak přemýšlím nad všemi těmi cestami za dobrým jídlem, dochází mi, že vlastně všechny tyto cesty jsou pro nás v kuchyni tou největší inspirací, kterou při vaření máme. Cestování nás velmi ve stravování ovlivňuje a nutí nás se zamyslet nejen nad stravovacími návyky, ale i nad tím, jaké suroviny v kuchyni používáme a jak je kombinujeme s pro nás již známými chutěmi. Baví nás ta variabilita v jídlech, kterou nám cestování nabízí a my tak můžeme u dobré večeře vzpomínat na naše toulky světem a co více, někdy je i propojit v jedno skvělé jídlo, které zachycuje všechny ty skvělé vzpomínky na Asii, Austrálii, ale i krásné ostrovy Jižního Pacifiku.  

Náročnost: Středně náročné


Doba přípravy: 1 hodina 25 minut (+ alespoň 10 hodin kynutí burgerů)

  • 15 minut příprava těsta na housky,
  • 10 hodin celkové kynutí těsta,
  • 5 minut zpracování housek,
  • 15 minut pečení housek,
  • 15 minut příprava směsi na placky,
  • 15 minut příprava omáčky,
  • 10 minut příprava ostatních surovin do burgeru.



Co budete potřebovat (na 6 burgerů):


Na housky:

  • 370 g hladké mouky,
  • 240 ml vody,
  • 1 vejce,
  • 20 ml olivového oleje,
  • 10 cukru,
  • 1 lžička kurkumi,
  • 7 soli,
  • 7 sušeného droždí,
  • sezamová semínka.

Na placky:

  • 300 g červené čočky,
  • 150 g ovesných vloček,
  • 2 vejce,
  • 1 červená cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 20 g čerstvého zázvoru,
  • Pepř,
  • Sůl.

Na omáčku:

  • 250 g majonézy (víte jak si udělat majon’ ézu doma?),
  • 100 g sýru phyladelphia.



Do burgeru:

  • 1 okurka,
  • 1 mrkev,
  • 10 větviček čerstvého koriandru,
  • sweet chilli omáčka,
  • sezamová semínka.



Postup na přípravu housek na burgery:

  1. Nejprve si den předem připravíme těsto na housky. Do malé mísy nalijeme vlažnou vodu (musí být vlažná, né horká, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní nasypeme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme cukr a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut.
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl a kurkumu. 
  3. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál a pečlivě jej propracováváme dokud nevznikne kompaktní, ale pružné těsto. Takto připravené těsto dáme do velké mísy, ve které bude mít dostatek místa, zakryjeme jej fresh folií, vložíme jej do lednice a necháme ho minimálně 8 hodiny kynout. 
  4. Vykynuté těsto si rozdělíme na 8 stejných dílů, ze kterých vypracujte kulaté bochánky. Bochánky dáme na pečícím papírem vystlaný plech. Z vrchu je mírně zploštíme, aby burgery nebyly příliš vysoké a tak to je na plechu necháme kynout 1 hodinu. 
  5. Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
  6. Vykynuté bochánky pomažte vejcem a posypte sezamovým semínkem a pečeme je v troubě vyhřátě na 200 °C cca 15 minut.  
Postup na přípravu placek:
  1. Červenou čočku propereme ve vodě a poté ji uvaříme dle návodu. Nevařte ji příliš dlouho, ale ani příliš krátce, pouze tak aby byla dobrá na zkus a nebyla rozvařená. Uvařenou čočku hned zcedíme a necháme bokem vykapat.
  2. Do menší misky nasypeme ovesné vločky, které zalijeme zhruba 100 ml vody a necháme ji chvíli nabobtnat. 
  3. Mezitím než budou vločky nabobtnané a čočka přichystaná si připravíme ostatní suroviny. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme a zázvor nakrájíme na menší kostičky. 
  4. Nyní vše smícháme v jedné míse. Tedy smícháme čočku, vločky, vejce, cibuli a česnek. Pokud s námi budou jíst i malé děti, z této směsi jim část oddělíme, pokud ne pokračujeme dále tím, že přidáme zázvor a dle potřeby směs dochutíme solí a pepřem. Směs bude poměrně řídká, ale toho se nemusíte bát, na pánvi se vše zpraví.  
  5. Do velké ploché pánve nalijeme trochu oleje a lžící na ni nandáme (nalijeme) placky, které vařečkou vytvarujeme do tvaru burgerů. Placky smažíme několik minut z obou stran. 
Postup na přípravu burgerů:



  1. Nejprve si přichystáme všechny vložky do burgeru.
  2. První připravíme omáčku tak, že v menší misce smícháme majonézu se sýrem philadelphia. Ještě lepší chuti dosáhnete pokud si majonézu připravíte doma (V hluboké porcelánové míse mícháme čerstvé žloutky se solí a za stálého míchání přídáváme po kapkách olej tak dlouho, až nám žloutky ztuhnou a kolem metly se nám majonéza spojí do hrudky. Pak přikapeme citrónovou šťávu a opět za stálého míchámí přikapáváme olej dokud nezískáme hustou majonézu.)
  3. Nyní si připravíme zeleninu. Okurku i mrkev očistíme a ostrouháme škrabkou. Škrabkou poté okurku strouháme dále tak, aby vznikli jemné tenké plátky. Stejný postup aplikujeme i na mrkev. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky.
  4. Nyní přejdeme ke skládání burgeru. Housky podélně prořízneme. Naspod naneseme pěknou vrstvu omáčky, další vrstvou bude čerství koriandr, na něj dáme přichystanou placku, na ni plátky okurky a mrkve, zeleninu zakápneme sweet chilli omáčkou, posypeme ji semínky, přidáme cibuli a přiklopíme horní částí housky.



Jídlo z jednoho hrnce:

Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete placku z červené čočky s menší obměnou použít jako jídlo z jednoho hrnce. Oddělenou směs pro prcka nalijeme do menších formiček (například na muffiny) a takto připravené formičky dáme péci do trouby na 160 °C asi 10 minut nebo i více dle velikosti formičky. (Dokud byl Štěpán malý (méně než rok) dávala jsem jeho plech do sáčku na přípravu pro dušení nebo připravovala jeho porci v páře.

Pokud chcete vašemu dítku přichystat přímo burger, aby byl podobný tomu dospěláckému, stačí z těsta na housky vynechat kurkumu a upéci mu tak malou burger housku, kterou promažete lučinou a vyplníte takto připravenou placku, nastrouhanou okurkou a mrkví.

Takto připravené jídlo podávám Štěpánovi od 1 roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena